ΓΔ: 918.19 -0.46% Τζίρος: 15.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:52:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Cars, Autokinito, Aytokinitiko
Φωτό: Shutterstock

Ακόμη πιο αυστηρή η διαδικασία αξιολόγησης αυτοκινήτων στην ΕΕ

Από το 2026 ο ευρωπαϊκός ανεξάρτητος οργανισμός EuroNCAP θα προσαρμόσει τη διαδικασία δοκιμών του ανάλογα με τις εξελίξεις των συστημάτων ασφαλείας και της τεχνολογίας.

Ακόμη πιο δύσκολα γίνονται τα αστέρια αξιολόγησης αυτοκινήτων στο EuroNCAP. Ο ανεξάρτητος οργανισμός αυστηροποιεί το πρωτόκολλο ασφαλείας του, προκειμένου να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Το ενημερωμένο πρόγραμμα, που ονομάζεται Vision 2030: a Safer Future of Mobility, θα τεθεί σε ισχύ το 2026 και υπάρχει μέσω αυτού αμεσότερη προσέγγιση για τον τρόπο που επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα η ασφάλεια των επιβατών.

Καθώς τα αυτοκίνητα στρέφονται σε τεχνολογίες υποβοηθούμενης, αυτοματοποιημένης και συνδεδεμένης οδήγησης, στόχος του EuroNCAP είναι να προσαρμόσει τη διαδικασία δοκιμών του ανάλογα με τις εξελίξεις των συστημάτων ασφαλείας και της τεχνολογίας. Ο οργανισμός αξιολογεί ήδη τα συστήματα ADAS, αλλά θα αναπτύξει περαιτέρω την επιβράβευση ή την τιμωρία (μέσω των αστεριών) των αυτοκινήτων για την προσφορά της τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, η νέα αξιολόγηση θα προγραμματιστεί σε τέσσερις διακριτές φάσεις μιας πιθανής σύγκρουσης: ασφαλής οδήγηση, αποφυγή σύγκρουσης, προστασία από σύγκρουση και ασφάλεια μετά τη σύγκρουση.

Το πεδίο εφαρμογής του αναθεωρημένου προγράμματος είναι αρκετά εκτεταμένο και στοχεύει στην ενσωμάτωση εικονικών δοκιμών και στην εισαγωγή κινήτρου αξιολόγησης για μια σειρά συστημάτων παρακολούθησης οδηγών. Το Vision 2030: a Safer Future of Mobility επιδιώκει τη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα με απώτερο στόχο της μηδενικές απώλειες. Θα επικεντρωθεί, επίσης, στην ασφάλεια που σχετίζεται με το φύλο και την ηλικία, τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ θα προσομοιάζει πραγματικά δεδομένα.

Πέρα από τα αυτοκίνητα, το EuroNCAP θέλει να επεκταθεί και στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και τα δίτροχα, καθώς και τα δύο εκπροσωπούνται όλο και περισσότερο στον στόλο της Ευρώπης. Επί του παρόντος, ο οργανισμός εκτελεί μόνο δοκιμές ADAS σε φορτηγά, αλλά όχι δοκιμές σύγκρουσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τράβηξαν «χειρόφρενο» οι πωλήσεις αυτοκινήτων στο εννεάμηνο του 2022

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων επισημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά παρέμεινε ευάλωτη στις συνεχιζόμενες πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα νέα αυστηρά πρότυπα για ρύπους ανεβάζουν τις τιμές των αυτοκινήτων

Ο γενικός διευθυντής της Ford Ευρώπης, Μάρτιν Σάντερ, δήλωσε απογοητευμένος από το πρότυπο Euro7 για οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, προτρέποντας να επενδύσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποκλειστικά σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών ρύπων.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό πίεση η βιομηχανία αυτοκινήτου για την επίτευξη των πράσινων στόχων

Όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ για πράσινους στόχους επιχειρώντας μια στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα, ωστόσο η έκρηξη των τιμών πρώτων υλών περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους.
Cars, Autokinito, Aytokinitiko
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ΕΕ προβλέπεται για φέτος

Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων αναφέρει ότι η προβλεπόμενη αύξηση θα είναι 7,9% και ο όγκος των νέων αυτοκινήτων που θα προστεθούν στους δρόμους της ΕΕ, θα φτάσει τις 10,5 εκατ. μονάδες.