ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εμ. Μακρόν: Να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

Οι τεράστιες δημόσιες ενισχύσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις μπορεί να διχάσουν τη Δύση, προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας πως τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι «υπερβολικά επιθετικά».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι το πρόγραμμά τους το οποίο προβλέπει δημόσιες επενδύσεις και ενισχύσεις ύψους 430 δισ. δολαρίων, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις τους και για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, δημιουργεί κίνδυνο να διχαστεί η Δύση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε σε μέλη της γαλλικής κοινότητας στη χώρα, στην πρεσβεία της χώρας του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Μακρόν προειδοποίησε ακόμη εναντίον του «κινδύνου» η Ευρώπη και η Γαλλία να μετατραπούν σε «κάποιο είδος μεταβλητής προσαρμογής» της αντιπαλότητας των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων στον κόσμο. Την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μακρόν προτίμησε να εκφραστεί «χωρίς περιστροφές».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε στους συμπατριώτες του στην πρεσβεία πως «είπα με πολλή ειλικρίνεια, πολύ φιλικά (σε αμερικανούς αιρετούς) (...) ότι αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες αποτελεί πρόκληση για μας, διότι αρχίζει να μετατοπίζεται σε ενεργειακά ζητήματα και το κόστος του πολέμου (στην Ουκρανία) δεν είναι το ίδιο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».

«Όμως, πάνω απ’ όλα, οι επιλογές που έγιναν, τους στόχους των οποίων συμμερίζομαι, ιδιαίτερα ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (σ.σ. Inflation Reduction Act, IRA, πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων υπέρ αμερικανικών εταιρειών), είναι επιλογές που θα προκαλέσουν κατακερματισμό στη Δύση», πρόσθεσε.

Ο νόμος αυτός, κατά τον κ. Μακρόν, δημιουργεί τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που πολλοί σε ευρωπαϊκές εταιρείες απλούστατα «θα πουν πως ‘θα κάνουμε περισσότερες επενδύσεις στην άλλη πλευρά του (Ατλαντικού) Ωκεανού’».

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, τόνισε πως τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να τονωθεί η αμερικανική βιομηχανία είναι «υπερβολικά επιθετικά» και ζήτησε να υπάρξει καλύτερος οικονομικός συντονισμός στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.  «Αυτές οι επιλογές δεν θα μπορέσουν να φέρουν αποτέλεσμα παρά μόνο αν υπάρχει συντονισμός ανάμεσά μας, αν αποφασίζουμε μαζί, αν συγχρονιστούμε ξανά», έκρινε ο κ. Μακρόν.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, με άξονες το κλίμα και τις κοινωνικές δαπάνες, προβλέπει επενδύσεις 430 δισ. δολαρίων και πλέον, ανάμεσά τους επενδύσεις 370 δισ. δολαρίων για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030, τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει καταβληθεί ποτέ από τις ΗΠΑ στο πεδίο αυτό.

Την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του, για τον εορτασμό της γαλλοαμερικανικής φιλίας, ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε πως πρέπει να «προσπαθήσουμε μαζί να ανέλθουμε στο ύψος της κοινής μας ιστορίας», ώστε η συμμαχία των δυο χωρών να παραμείνει «πιο δυνατή από όλα».

Όμως προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος είναι μπροστά στις προκλήσεις της εποχής, οι ΗΠΑ να κοιτάξουν πρώτα απ’ όλα τις ΗΠΑ, κάτι φυσιολογικό (...), κατόπιν την αντιπαλότητα με την Κίνα, και, κατά κάποιον τρόπο, η Ευρώπη και η Γαλλία να γίνουν κάποιο είδος μεταβλητής προσαρμογής» ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Biden-Macron
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν-Μπάιντεν: Η κρίση θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν «καλύτερες συνομιλίες»

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, ο έμπειρος διπλωμάτης Φιλίπ Ετιέν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και θα συνεργαστεί στενά με τους Αμερικανούς συναδέλφους του.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Χθες βράδυ, ο Μακρόν δήλωσε πως η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί». Αντιδρώντας σήμερα, πολυάριθμες ευρωπαϊκές χώρες απέκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Biden - Macron
ΔΙΕΘΝΗ

Συντονισμός ΗΠΑ - Γαλλίας απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα

Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύτηκαν να εργαστούν ώστε να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελή πράσινη μετάβαση και να υπάρξουν επενδύσεις σε κρίσιμης σημασίας αναδυόμενες βιομηχανίες όπως ημιαγωγοί, το υδρογόνο, οι μπαταρίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υποβίβασε σε «πρωθυπουργό» της Γαλλίας τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέβαλαν προσπάθειες να οικοδομήσουν στενή σχέση λίγο καιρό μετά την εκλογή του Μακρόν. Όμως στην πορεία, η σχέση τους επιδεινώθηκε αισθητά.