ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Είπε το «ναι» και η Γερμανία για κοινή χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων

Ο καγκελάριος Σολτς επιδιώκει να χρηματοδοτηθούν με νέα εργαλεία πράσινες επενδύσεις στην Ευρώπη, ώστε να υπάρξει αντίβαρο στο αντίστοιχο πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει νέα κοινά χρηματοδοτικά μέσα για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανταγωνιστούν τις αυξημένες αμερικανικές επιδοτήσεις για την πράσινη τεχνολογία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς επιθυμούν μια μεταρρύθμιση των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και περισσότερα κονδύλια που θα αντιστοιχούν στην ώθηση των ΗΠΑ για πράσινες ενισχύσεις, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου για την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που είδε το Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καγκελάριος υποστηρίζει τις προτάσεις που έχει διατυπώσει το κόμμα του και θέλει οι ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη μέλη να μην μείνουν πίσω στην κούρσα των πράσινων επιδοτήσεων.

Τα ιταλικά ομόλογα διεύρυναν τα κέρδη τους μετά τη δημοσιοποίηση της γερμανικής πρωτοβουλίας, μειώνοντας τη διαφορά απόδοσης έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, στις 181 μονάδες βάσης. Το ευρώ κινήθηκε επίσης υψηλότερα, σημειώνοντας ράλι 0,4% έως και το 1,0776 δολ.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενου σκεπτικισμού στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο πράσινων επενδύσεων ύψους 370 δισ. δολαρίων. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο αμερικανικός νόμος κάνει άδικες διακρίσεις εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών και απειλεί να προσελκύσει τις πράσινες βιομηχανικές επενδύσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βιομηχανικών επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις μελλοντικές τεχνολογίες, την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της βιομηχανικής καινοτομίας», αναφέρει το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στο έγγραφο, το οποίο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και αναμένεται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα.

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να ανακατανείμει αχρησιμοποίητα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία και να ενισχύσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα ενεργειακών επενδύσεων. Επιπλέον, το SPD θέλει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επικείμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να δώσουν προτεραιότητα στα επενδυτικά σχέδια για τον πράσινο μετασχηματισμό.

«Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν με εποικοδομητικό τρόπο πρόσθετα μέσα κοινής χρηματοδότησης», αναφέρει το σχέδιο του εγγράφου στρατηγικής - χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα περιλαμβάνει και κοινό δανεισμό της ΕΕ, ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για πολλούς Γερμανούς, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα πληρώσουν για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες άλλων χωρών. 

Ο Σολτς ήταν υπουργός Οικονομικών υπό την προκάτοχό του, Άνγκελα Μέρκελ, το 2020, όταν οι ηγέτες σφράγισαν μια ιστορική συμφωνία για την έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση δανείων και επιχορηγήσεων για το ταμείο ανάκαμψης. Το SPD άφησε να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά τα από κοινού υποστηριζόμενα δάνεια που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή για τα κράτη μέλη με σφιχτούς εθνικούς προϋπολογισμούς. 

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», αναφέρει το έγγραφο στρατηγικής. «Η ΕΤΕπ πρέπει να ενισχυθεί συνολικά όσον αφορά την οργάνωσή της και επίσης να εξοπλιστεί με πρόσθετα μέσα». 

Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό μεταξύ των ηγετών της ΕΕ βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση, δεδομένης της αντίστασης ορισμένων κρατών μελών με παράδοση στη δημοσιονομική σύνεση, δήλωσε το πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Σολτς. Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει πιθανώς αρκετούς μήνες, αλλά ο Σολτς πιστεύει ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός από την αύξηση των εθνικών επιδοτήσεων, όπως αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.

Σύμφωνα με το έγγραφο στρατηγικής του SPD, τα προτεινόμενα βήματα θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ισχυρό, κοινό πλαίσιο ευρωπαϊκής στήριξης που θα επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που δεν έχουν επαρκείς δικές τους δυνατότητες χρηματοδότησης.

Το SPD επιθυμεί η ΕΕ να επεκτείνει το πρόγραμμα επιδότησης σημαντικών ευρωπαϊκών τεχνολογικών έργων. Τα υφιστάμενα έργα στους τομείς της παραγωγής μπαταριών-κυψελών και του πράσινου υδρογόνου θα πρέπει να εμβαθύνουν και να λάβουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ τα νέα σε άλλους τομείς θα πρέπει να αναπτυχθούν πολύ ταχύτερα και με λιγότερη γραφειοκρατία, αναφέρει το έγγραφο. 

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν την απάντησή τους στον αμερικανικό νόμο, ενώ ορισμένοι προτείνουν τη λεγόμενη "Buy European Act" για την ενίσχυση των εγχώριων εταιρειών. Το μπλοκ έχει δηλώσει ότι μπορεί να καταθέσει καταγγελία κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μια προοπτική που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διατλαντική ενότητα εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρ' όλα αυτά, ο Σολτς και το SPD θέλουν η ΕΕ να εμβαθύνει τις εμπορικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ ως τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της και να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ για να μειώσει ή ακόμη και να καταργήσει τους δασμούς. «Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια ευρωπαϊκή-αμερικανική συμφωνία βιομηχανικών δασμών», αναφέρει η εφημερίδα.

Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να βολιδοσκοπήσει αν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για μια ευρύτερη συμφωνία για μια κοινή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia_ape
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της «δίκαιης» κατανομής κόστους για τις ΑΠΕ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Η διαμάχη μεταξύ των βόρειων και των νότιων κρατιδίων έχει ενταθεί πρόσφατα, με τους κατοίκους των βόρειων να διαμαρτύρονται για τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους, παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας εκεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μάχη αστυνομίας - διαδηλωτών έξω από λιγνιτωρυχείο στο Λούτσερατ

Το 2017, οι περίπου 900 κάτοικοι του Λούτσερατ υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετεγκατασταθούν, προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση του πλούσιου σε λιγνίτη υπεδάφους της περιοχής.