ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση 50% των δολοφονιών δημοσιογράφων το 2022, έφτασαν τους 86 οι νεκροί

Από τους 86 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν το 2022, οι 19 ήταν στο Μεξικό, οι 10 στην Ουκρανία και οι 9 στην Αιτή, με τους μισούς εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους ενώ δεν εργάζονταν, αλλά είχαν γίνει στόχοι.

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά 50% το 2022, καθώς 86 σκοτώθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο, περίπου «ένας κάθε τέσσερις ημέρες», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unesco. Η οργάνωση του ΟΗΕ έκανε λόγο για «αντιστροφή της θετικής τάσης» των τελευταίων ετών, όταν οι δολοφονίες μειώθηκαν κατά μέσο όρο σε 58 μεταξύ του 2019 και του 2021, συγκριτικά με 99 το 2018.

«Η σημαντική αύξηση στον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2022 είναι ανησυχητική», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ. «Οι αρχές πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να δώσουν τέλος σε αυτά τα εγκλήματα και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες τους καταδικάζονται».

Από τους 86 δημοσιογράφους που χάθηκαν πέρυσι --συγκριτικά με 55 το 2021-- οι 19 ήταν στο Μεξικό, οι 10 στην Ουκρανία και οι 9 στην Αιτή, οι τρεις χώρες με τους περισσότερους θανάτους για αυτό το επάγγελμα, σύμφωνα με την Unesco. Περίπου οι μισοί εξ αυτών «δεν σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους: βρίσκονται σε ταξίδι, στην κατοικία τους, σε χώρους στάθμευσης ή σε άλλους δημόσιους χώρους όταν έγιναν στόχος», σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού.

Το Νοέμβριο η UNESCO είχε αναφέρει ότι κατά την περίοδο 2020-2021, 117 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από την πρώτη δημοσίευση αυτής της έκθεσης από την UNESCO, το 2008.

Τα δυο προηγούμενα χρόνια, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται οι φονικότερες για τους δημοσιογράφους ήταν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική και λίγο λιγότερο η Ασία και ο Ειρηνικός. Τουναντίον, το 2020 δεν καταγράφηκε καμιά δολοφονία δημοσιογράφου στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, κάτι που είχε να συμβεί από το 2007.

Φαινομενικά παράδοξο: μόλις το 36% των δημοσιογράφων σκοτώθηκε σε χώρες όπου εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις το 2021. Το 64% των δολοφονιών διαπράχθηκε σε χώρες όπου δεν βρίσκονται σε εξέλιξη πόλεμοι. Η έκθεση καταγράφει αντίθετα αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας ταραχές ή διαδηλώσεις: ήταν έξι την περίοδο 2020-2021, έναντι τριών την περίοδο 2016-2017.

Η UNESCO υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει ασφαλής τόπος για τους δημοσιογράφους: από τους 117 που δολοφονήθηκαν την περίοδο 2020-2021, 91 από αυτούς (σχεδόν οι οκτώ στους δέκα) ήταν εκτός ωραρίου, στο σπίτι, στο αυτοκίνητό τους ή στον δρόμο, δεν έκαναν ρεπορτάζ, ούτε βρίσκονταν σε συγκεκριμένη αποστολή. Πολλοί δολοφονήθηκαν μπροστά σε μέλη των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους.

Χειρότερα, το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021, περνώντας στο 11%, από το 6% την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Μπροστά σε αυτές τις διαπιστώσεις, η UNESCO απευθύνει εκ νέου έκκληση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα εγκλήματα σε βάρος των δημοσιογράφων να ερευνώνται όπως πρέπει και οι δράστες τους να εντοπίζονται και να καταδικάζονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πούλιτζερ σε Associated Press και New York Times για την Ουκρανία

Τα βραβεία Πούλιτζερ θεσπίστηκαν βάσει της διαθήκης του Ουγγροαμερικανού εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ που πέθανε το 1911 και άφησε σημαντικό κληροδότημα στη σχολή Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Αμφιλεγόμενος νόμος στην Ουκρανία για τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης θα μπορεί να εμποδίζει τη λειτουργία διαδικτυακών ΜΜΕ για ένα μήνα χωρίς να χρειάζεται δικαστική απόφαση. Το νέο νομικό πλαίσιο αφορά επίσης την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, αλλά και τα έντυπα μέσα.
newspapers-efimerides-typos
ΔΙΕΘΝΗ

Απομονώνεται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS από την Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της EANA, Αλεξάνδρου Ιόν Γκιμπόι, το ρωσικό πρακτορείο δεν τηρεί πλέον τον «σημαντικότερο στόχο» της συμμαχίας, δηλαδή την πραγματοποίηση δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».