ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Leopard-Rheinmettall
Φωτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία η αποστολή των γερμανικών Leopard στην Ουκρανία

Τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία - 88 από την Rheinmetall και 99 από τον όμιλο FGG, η χρηματοδότηση για την επισκευή τους ωστόσο δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Αρνητική η Γερμανία για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαγωγή 187 αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Business Insider. Η παράδοση των Leopard 1 θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο έως τα μέσα του έτους, διευκρινίζεται, καθώς μέχρι τότε θα διαρκέσουν οι απαραίτητες επισκευές.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία - 88 από την Rheinmetall και 99 από τον όμιλο FGG, η χρηματοδότηση για την επισκευή τους ωστόσο δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί, ζήτημα που αναμένεται να διευθετηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία εξακολουθεί - για την ώρα - να απορρίπτεται από το σύνολο των κομμάτων. Μετά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Τόρστεν Φράι θεωρεί ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η ανάγκη για κάτι τέτοιο». Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηριχθεί η ουκρανική άμυνα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, πρόσθεσε ο κ. Φράι, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «μεσοπρόθεσμα δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα».

Υπενθυμίζουμε πως η Πολωνία θα στείλει επιπλέον 60 άρματα μάχης στην Ουκρανία πέρα από τα 14 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που έχει ήδη υποσχεθεί, όπως είχε δηλώσει ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Η Βαρσοβία, η οποία έχει εδραιωθεί ως ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου, πίεσε έντονα τη Γερμανία να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν επίσης, αίτημα στο οποίο το Βερολίνο συμφώνησε τελικά.

Επίσης ο Καναδάς έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η Νορβηγία δήλωσε επίσης ότι θα στείλει Leopard, ενώ η Ισπανία δήλωσε ότι είναι ανοιχτή να τα παράσχει. Η Ουκρανία έχει πει ότι χρειάζεται εκατοντάδες άρματα τύπου Leopard για να εκδιώξει τον ρωσικό στρατό από την ουκρανική επικράτεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σιγουριά Σόλτς πως ο Πούτιν δεν θα επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως η ΕΕ θα στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, σημειώνοντας πως η χώρα αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, ωστόσο τόνισε πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημο αίτημα Πολωνίας σε Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Στο επίκεντρο επανέρχεται το Βερολίνο καθώς θα πρέπει να αποφασίσει για τη μεταφορά αρμάτων μάχης, με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας να καλεί τη Γερμανία να ενταχθεί στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2.
russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Πλησιάζουν τις 180.000 οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρχηγού του νορβηγικού στρατού η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από την έναρξη της εισβολής, ωστόσο είναι σε θέση να συνεχίσει για αρκετό καιρό τον πόλεμο. Υπό διεθνή πίεση η Γερμανία για την παράδοση Leopard 2 στο Κίεβο.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμες οι χώρες της ΕΕ να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία

Παρά τη διστακτικότητα της Γερμανίας να επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση στη Γερμανία για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Άμυνας και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι περίπου 50 χωρών θα συναντηθούν, με τη Γερμανία να βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση για την αποστολή των Leopard 2, ενώ το Κίεβο ζητά περισσότερη βοήθεια από τη Δύση.