ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Παλάτι του Ουέστμινστερ

Βρετανία: Ανησυχία για την αποδέσμευση του Ιράν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Ο Τζόνσον θα συναντηθεί σήμερα με τους κορυφαίους υπουργούς του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ σκοπεύει να συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ. Αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Η ανακοίνωση του Ιράν ότι αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς που θέτει η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου είναι ανησυχητική και η Βρετανία συζητά με τους εταίρους της ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζόνσον θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κορυφαίους υπουργούς του για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ σκοπεύει να συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια «πολύ ισχυρή» σχέση όσον αφορά την ασφάλεια και άλλα θέματα και επανέλαβε την πάγια άποψη της κυβέρνησης ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Σχολιάζοντας ωστόσο τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα πλήξει 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και στόχους σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό, εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα, είπε ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το Ιράκ, είπε ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να του επιβάλει κυρώσεις και προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο διεθνής συνασπισμός θα μπορέσει να συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας δουλειά του στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σύλληψη δύο υπόπτων για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με διασύνδεση με το Ιράν

Δύο άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο ως ύποπτα για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με φερόμενη διασύνδεση με το Ιράν. Αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έσωσα τη Βρετανία από πυρηνική απειλή του Ιράν - Επίθεση στον Σαντίκ Καν

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο κατά του Ιράν προστάτευσε τη Βρετανία από ενδεχόμενη πυρηνική απειλή, ενώ επέκρινε το Λονδίνο για τη συμμετοχή του.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Μικρή πτώση στο πετρέλαιο, με Κίνα έτοιμη να στηρίξει ναυτιλία Μ. Ανατολής

Λιγοστή πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου παρά τις εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν, καθώς ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε τη στήριξη της Κίνας για ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Το Brent Οκτωβρίου υποχώρησε 0,36% στα 94,31 δολ./βαρέλι.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ και 30 χώρες καταδικάζουν τις εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν

Περίπου 30 χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, Βρετανίας και Καναδά, καταδίκασαν τις αυξημένες εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν, ζητώντας τερματισμό της θανατικής ποινής και απελευθέρωση αυθαίρετα κρατουμένων.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη άνδρα στην Κύπρο για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν σε βρετανική βάση

Στην Κύπρο συνελήφθη άνδρας με βρετανική και αζερική υπηκοότητα, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν σε βρετανική στρατιωτική βάση, όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της από το Ιράν

Η Βρετανία απέσυρε προσωρινά το διπλωματικό προσωπικό της από το Ιράν λόγω της κρίσης και των συνεχών αμερικανικών επιθέσεων. Η πρεσβεία λειτουργεί εξ αποστάσεως, ενώ συνιστάται στους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στη χώρα.