ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
MIG 29 Polish
Φωτο: Shutterstock

Πολωνία και Φινλανδία στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει σοβιετικής τεχνολογίας MiG-29 στην Ουκρανία στο πλαίσιο συνασπισμού χωρών, ενώ και η Φινλανδή πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα μπορούσαν να σταλούν στο Κίεβο τα παλαιά F-18 Hornet.

Η Πολωνία μπορεί να στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 κατά τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου οδεύουν προς συμφωνία για την επόμενη φάση της στρατιωτικής τους υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, εξαιτίας της διστακτικής στάσης των συμμάχων του Κιέβου σχετικά με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, δεν ήταν σαφές από την Πολωνία πόσο μακρά θα ήταν αυτή η διαδικασία. «Μπορεί να συμβεί τις επόμενες 4-6 εβδομάδες», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μοραβιέτσκι όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ δήλωσε ότι ο πολωνός ομόλογός του τού είπε κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στην Στοκχόλμη ότι η Βαρσοβία θα συμφωνήσει να δώσει MiG-29 στην Ουκρανία στο πλαίσιο από κοινού διαδικασίας. Ο Σλοβάκος υπουργός είχε δηλώσει τότε ότι ήρθε η στιγμή και για την χώρα του να λάβει αντίστοιχη απόφαση.

Οι νατοϊκές χώρες πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας βρίσκονται στην πρωτοπορία της υποστήριξης προς την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της. Ειδικά η Βαρσοβία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο πείθοντας τους ευρωπαίους συμμάχους να βοηθήσουν με βαρέα όπλα στην Ουκρανία, κυρίως με τανκς, προς την αποστολή των οποίων ήταν αντίθετες πολλές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της γερμανικής. Η Πολωνία έχει στείλει 14 γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία.

Επίσης, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες για το ενδεχόμενο να δωριστούν στην Ουκρανία τα μαχητικά F-18 της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας της που θα αντικατασταθούν προσεχώς από τα πιο σύγχρονα F-35.

Το Κίεβο, που πρόσφατα εξασφάλισε υποσχέσεις για παραδόσεις βαρέων αρμάτων μάχης δυτικής κατασκευής, ιδίως Leopard 2, γερμανικού σχεδιασμού, ζητά επίσης σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπίσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο, έναν χρόνο και πλέον μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου 2022. Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα προτιμούσαν F-16, αμερικανικής κατασκευής, τα πλέον διαθέσιμα, που αντικαθίστανται ολοένα συχνότερα από πιο σύγχρονα μοντέλα.

Η Φινλανδία, που διαθέτει στόλο F/A-18 Hornet, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 την παραγγελία 64 F-35Α (Lockheed Martin). «Έχουμε τα νέα F-35 που φθάνουν (...) Όταν τα παλιά Hornet αποσυρθούν, μπορούμε να συζητήσουμε τη μελλοντική χρήση τους», δήλωσε η κυρία Μάριν σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα.

Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας δεν αναμένεται να έχει θέσει σε υπηρεσία τον νέο στόλο μαχητικών της παρά το 2025.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας προκάλεσε πολεμική στη χώρα της όταν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο την Παρασκευή. «Νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για τα Hornet, για την πιθανότητα να παραδοθούν στην Ουκρανία, για την εκπαίδευση που θα χρειαστεί», είπε.

Οι δηλώσεις της προκάλεσαν επικρίσεις από ΜΜΕ, που επισήμαναν ότι το ζήτημα δεν είχε συζητηθεί ούτε με το υπουργείο Άμυνας, ούτε με τον πρόεδρο της χώρας. Ο Πέτερι Όρπο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, έκρινε ότι οι δηλώσεις της πρωθυπουργού ήταν «ασύνετες κι ότι υποσχέθηκε κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρσοβία θέλει εξηγήσεις από τη Μόσχα για τους σημερινούς βομβαρδισμούς

Η Ρωσία εξαπέλυσε 57 πυραύλους και drones στην Ουκρανία σήμερα το ξημέρωμα, στο πλαίσιο επίθεσης μεταξύ άλλων στο Κίεβο και στην περιφέρεια Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Finland, Finlandia
ΔΙΕΘΝΗ

Η YΠΕΞ της Φινλανδίας δεν αποκλείει επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

«Είναι σημαντικό να μην αποκλείουμε τα πάντα μακροπρόθεσμα, διότι ποτέ δεν ξέρουμε πόσο σοβαρή γίνεται η κατάσταση. Αλλά η φινλανδική θέση είναι ξεκάθαρη: Δεν στέλνουμε αυτή τη στιγμή στρατεύματα και δεν είμαστε πρόθυμοι να το συζητήσουμε», δήλωσε.
ΔΙΕΘΝΗ

Ντ. Τουσκ: Συζητάμε με την Ουκρανία την παύση των εμπορικών συναλλαγών

«Είμαι έτοιμος να λάβω σκληρές αποφάσεις όσον αφορά τα σύνορα με την Ουκρανία, πάντα σε συνεννόηση με το Κίεβο, ώστε να μην υπάρχουν περιττές εντάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.