ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για την ανθρωπότητα λόγω του πόλεμο στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ τονίζει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «απομακρύνει» την ανθρωπότητα, η οποία απειλείται από την κλιματική αλλαγή, από τη μάχη «για την επιβίωσή της».

«Τη στιγμή που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με συντριπτικές υπαρξιακές προκλήσεις, αυτός ο καταστροφικός πόλεμος μας απομακρύνει από το στόχο, που έγκειται στο να οικοδομήσουμε λύσεις για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας», σημειώνει ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ σε ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο πλαίσιο της οποίας κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν γίνει «σκανδαλωδώς ρουτίνα» σ' αυτή τη σύγκρουση, την οποία άρχισε η Ρωσία.

«Αυτός ο πόλεμος αψηφά κάθε λογική. Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει και πρέπει να γίνει ειρήνη, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Τουρκ. Παντού στην Ουκρανία «οι άνθρωποι υποφέρουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με μαζικές απώλειες, με στερήσεις, με εκτοπισμούς και με καταστροφές», υπενθύμισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο Τουρκ υπογράμμισε επίσης τις επίμονες και βαθιές συνέπειες της σύγκρουσης για τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και για χώρες που δεν εμπλέκονται με κανένα τρόπο στη σύγκρουση. Ο πόλεμος, που κηρύχθηκε από τη Μόσχα το Φεβρουάριο του 2022, έχει επιδεινώσει περαιτέρω τη διατροφική κρίση που έπληττε ήδη δεκάδες χώρες στον κόσμο, κάνοντας να αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων, αλλά και της ενέργειας. Σύμφωνα με τον Τουρκ, έριξε 71 εκατ. ανθρώπους στη φτώχεια και επηρεάζει 1,6 δισεκατομμύριο άλλους.

Οι υπηρεσίες του Τουρκ -οι οποίες χρησιμοποιούν μια εξαιρετικά αυστηρή μεθοδολογία για να καταρτίσουν τους απολογισμούς τους για τα θύματα- έχουν καταμετρήσει «8.400 νεκρούς αμάχους και περισσότερους από 14.000 τραυματίες αμάχους» μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημερομηνία που άρχισε η ρωσική επίθεση.

«Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου», παραδέχθηκε ο Τουρκ, καθώς ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος. Υπογράμμισε πως «τα περισσότερα από τα θύματα οφείλονται στη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις εκρηκτικών όπλων μεγάλης ισχύος μέσα σε συνοικίες κατοικιών».

Ο ίδιος συνόψισε ενώπιον του Συμβουλίου μια έκθεση που συντάχθηκε από την αποστολή του ΟΗΕ για την εποπτεία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουκρανία και τα συμπεράσματα της οποίας είχαν παρουσιασθεί στις 25 Μαρτίου στο Κίεβο από την επικεφαλής της αποστολής Ματίλντα Μπόγκνερ.

Στην έκθεση κατηγορούνταν οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου με συνοπτικές διαδικασίες στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το Κίεβο είχε χαρακτηρίσει τότε απαράδεκτο «το να εξισώνονται το θύμα και ο επιτιθέμενος». Περισσότεροι από 400 αιχμάλωτοι πολέμου και από τις δύο πλευρές απάντησαν σε ερωτήσεις της επιτροπής, εξήγησε σήμερα ο Τουρκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απαισιοδοξία ΟΗΕ για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου - Μόσχας

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, οι προσπάθειες του Οργανισμού επικεντρώνονται στο να υπάρξει παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που εκπνέει στις 18 Μαΐου.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ο ΟΗΕ

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία αναφέρει ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ για τους αιχμαλώτους πολέμου στην Ουκρανία

Ζοφερές εικόνες κατέγραψε η αποστολή του ΟΗΕ, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για βασανισμούς και κακομεταχείριση αιχμαλώτων από τους Ρώσους. Με συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποίησαν εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου οι Ουκρανοί.
ΔΙΕΘΝΗ

Διαβουλεύσεις ΟΗΕ με Ουκρανία και Τουρκία για τη μεταφορά σιτηρών

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας, βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την αποχώρηση της Ρωσίας.