ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μ. Λεμέρ: Η ΕΕ να χτίσει την ανεξαρτησία της πέρα από ΗΠΑ και Κίνα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να είναι εναντίον της Κίνας επειδή είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και να χτίσει τη δική της δυναμική στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων.

Την ανάγκη της ΕΕ να χτίσει «την ανεξαρτησία» της και τη δική της «στρατηγική σκέψη» έναντι των Αμερικανών «συμμάχων» της, μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την Ταϊβάν, υπερασπίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απόλυτο δίκιο να ζητεί την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και κυριαρχία, όπως το πράττει από το 2017», δήλωσε ο Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και συνέχισε λέγοντας πως «προφανώς είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, μοιραζόμαστε πολλά κοινά οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, πρέπει να είμαστε εναντίον της Κίνας».

«Και δεν πρέπει να κατηγορηθούμε σε αυτή την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, θέλουμε να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, να ενισχύσουμε την Ευρώπη», τόνισε ο Γάλλος υπουργός. Όπως η ΕΕ, έτσι και η Γαλλία επιλέγει «την οδό του διαλόγου», υπογράμμισε ο Λεμέρ. «Αυτό δεν είναι προτιμότερο από μια λογική αντιπαράθεσης και όξυνσης οποιασδήποτε σύγκρουσης;», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν, αρνούμενος «να μπει στη λογική των μπλοκ», κάλεσε την Ευρώπη να μην εισέλθει σε μια λογική να ακολουθήσει τις ΗΠΑ ή την Κίνα στο θέμα της Ταϊβάν αλλά να αποτελέσει «έναν τρίτο πόλο», σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Μετά τις δηλώσεις του αυτές, που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκινά σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία, όπου αναμένεται «να παρουσιάσει το όραμά του» για την ευρωπαϊκή κυριαρχία και την «ασφάλεια» σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη βιομηχανία.

«Δεν πρέπει να βρεθούμε μεταξύ σφύρας και άκμονος, πρέπει να χτίσουμε τη δική μας δύναμη», τόνισε ο Λεμέρ«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι σε οικονομικά ζητήματα, σε δημοσιονομικά ζητήματα, σε γεωπολιτικά ζητήματα η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική σκέψη. Είναι σύμμαχος των Αμερικανών αλλά δεν έχει απαραιτήτως την ίδια στρατηγική σκέψη με τις ΗΠΑ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαλυπτήρια για τη νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ

Το σχέδιο της Κομισιόν απέχει παρασάγγας από τη συνήθη ευρωπαϊκή προσέγγιση του ελεύθερου εμπορίου, του ανοίγματος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, γεννά ανησυχίες σε κράτη μέλη, που διαβλέπουν άνοδο του προστατευτισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της Δύσης

Η διεθνής οργάνωση καταγγέλλει την σιωπή της Δύσης απέναντι στις πράξεις της Σ. Αραβίας και τις αυθαίρετες διώξεις στην Αίγυπτο, ενώ σημειώνει και την επιλεκτική προσέγγιση στους πρόσφυγες. «Βέλη» και προς την Κίνα για την καταστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Emmanouel Macron, Gallia, France
ΔΙΕΘΝΗ

Την Κίνα θα επισκεφθεί ο Εμανουέλ Μακρόν από τις 5 ως τις 8 Απριλίου

Θα είναι συνοδευόμενος από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ταξίδι του είχε ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τις ακριβείς ημερομηνίες, τις περιοχές που θα επισκεφθεί και τους στόχους του.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Κίνα για την περίπτωση πιθανής βοήθειας στη Ρωσία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, αν το Πεκίνο προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα τότε θα έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» της ΕΕ. Απορρίπτει τα αμερικανικά σενάρια η Κίνα.
Biden - Macron
ΔΙΕΘΝΗ

Συντονισμός ΗΠΑ - Γαλλίας απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα

Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύτηκαν να εργαστούν ώστε να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελή πράσινη μετάβαση και να υπάρξουν επενδύσεις σε κρίσιμης σημασίας αναδυόμενες βιομηχανίες όπως ημιαγωγοί, το υδρογόνο, οι μπαταρίες.