ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
Φωτο: Shutterstock

Nord Stream: Ρωσικά πλοία είχαν βρεθεί κοντά στο σημείο του σαμποτάζ

Τα πλοία πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν το ρωσικό ναυτικό ερευνητικό σκάφος Sibiryakov, το ρυμουλκό SB-123 και ένα τρίτο πλοίο του ρωσικού ναυτικού στόλου, το οποίο δεν έχουν καταφέρει ακόμα οι αρχές να προσδιορίσουν ονομαστικά.

Ρωσικά πλοία ικανά να εκτελούν υποβρύχιες επιχειρήσεις ήταν παρόντα κοντά στο σημείο όπου αργότερα σημειώθηκαν εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με to BBC. Τα σκάφη φέρεται να εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας υποκλαπείσες επικοινωνίες του ρωσικού ναυτικού.

Επίσημες έρευνες διεξάγονται ακόμη σε χώρες που βρίσκονται κοντά στο σημείο της έκρηξης. Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει μόνο ότι πιστεύουν ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς και όχι κάποιου είδους ατυχήματος, με την αιτία των εκρήξεων να παραμένει ασαφής.

Όμως, ένα πιθανό στοιχείο που υποδεικνύει τη ρωσική εμπλοκή προέκυψε από τις λεπτομέρειες των ύποπτων κινήσεων ρωσικών πλοίων που έχουν καταγραφεί πριν τις εκρήξεις στο Nord Stream, που αναφέρθηκαν από διάφορες σκανδιναβικές και βρετανικές πηγές.

Επίσης η Διοίκηση Άμυνας της Δανίας επιβεβαίωσε μια ξεχωριστή αναφορά ότι ένα δανέζικο περιπολικό σκάφος με την ονομασία Nymfen τράβηξε 26 φωτογραφίες ενός ρωσικού πλοίου διάσωσης υποβρυχίων στην περιοχή λίγες ημέρες πριν από τις εκρήξεις. Ο ιστότοπος Information ανέφερε ότι το SS-750 είχε αποπλεύσει από το Καλίνινγκραντ και βρισκόταν κοντά στο νησί Bornholm στις 22 Σεπτεμβρίου 2022.

Η έρευνα που διεξάγεται από Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία επικεντρώνεται στις κινήσεις και τις ενέργειες των πλοίων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, τις οποίες περιγράφουν ως εξαιρετικά ασυνήθιστες.

 

Πρόκειται για τα λεγόμενα «πλοία-φαντάσματα», τα οποία είχαν απενεργοποιήσει τους πομπούς τους. Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ωστόσο, λένε ότι μπόρεσαν να εντοπίσουν τις κινήσεις τους, χρησιμοποιώντας υποκλαπείσες ραδιοεπικοινωνίες που έστειλαν τα πλοία στις ρωσικές ναυτικές βάσεις. Το πρώτο σκάφος αναχώρησε από μια ρωσική ναυτική βάση στο Καλίνινγκραντ πριν φτάσει κοντά στον αγωγό στις 7 Ιουνίου.

Ένα ραδιοφωνικό μήνυμα το τοποθετεί ακριβώς πάνω από τον Nord Stream 2, πριν κινηθεί βορειότερα, κοντά στους αγωγούς Nord Stream 1, περνώντας ώρες στην περιοχή όπου ο αγωγός περνάει περίπου 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και όπου θα εμφανίζονταν αργότερα κάποιες από τις διαρροές.

Το Sibiryakov έφτασε στις 14 Ιουνίου και πήγε στην ίδια θέση με το πρώτο πλοίο, κοντά στον Nord Stream, και παρέμεινε εκεί μέχρι την επόμενη ημέρα.

Οι κινήσεις του παρακολουθήθηκαν από έναν πρώην αξιωματικό της βρετανικής ναυτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος εργάστηκε για την παρακολούθηση του ρωσικού στόλου της Βαλτικής μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2018. Όπως αναφέρει ο πρώην αξιωματικός, το μοτίβο των ραδιοεπικοινωνιών τον Ιούνιο έδειχνε ότι βρίσκονταν σε "επιχειρησιακή φάση" σε ορισμένα σημεία.

Το ρυμουλκό SB-123 κατέπλευσε στην περιοχή το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου. Τα σκανδιναβικά ΜΜΕ λένε ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες που υποδηλώνουν ότι επιχειρούσε κοντά στους αγωγούς και στις περιοχές της έκρηξης από αργά το ίδιο βράδυ μέχρι περίπου τις 14:00 της 22ας Σεπτεμβρίου.

Το ρυμουλκό αναφέρεται επίσης στο ρεπορτάζ σχετικά με το υποβρύχιο-διασωστικό πλοίο SS-750, το οποίο ακολούθησε μια γερμανική αναφορά τον Μάρτιο για υποψία ρωσικής εμπλοκής στην περιοχή. Οι δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς λέγεται ότι υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σχετικά με τις ασυνήθιστες διαδρομές, ενώ άλλες αναφορές στη Γερμανία είχαν υποστηρίξει ότι βρισκόταν στην περιοχή στις 21-22 Σεπτεμβρίου.

Το Sibiryakov πιστεύεται ότι είναι ικανό για υποβρύχια επιτήρηση και χαρτογράφηση, καθώς και για την εκτόξευση ενός μικρού υποβρύχιου οχήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη και τη διάσωση υποβρυχίων και έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στον βυθό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι σκανδιναβικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν λένε ότι υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για το τι έκαναν τα σκάφη ή ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την έκρηξη. Αλλά το ντοκιμαντέρ εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασυνήθιστη φύση της δραστηριότητας. Τον περασμένο μήνα η σειρά αποκάλυψε ότι τα ρωσικά σκάφη φαίνεται να χαρτογραφούσαν αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα, μεταξύ άλλων στα ανοικτά των βρετανικών ακτών. Η Ρωσία αρνείται σταθερά οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημιώσεις για τις ζημιές στο Nord Stream σχεδιάζει να ζητήσει η Ρωσία

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δεν διευκρίνισε από που θα ζητηθεί η αποζημίωση, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστοί οι δυο αγωγοί που στοίχισαν 17,4 δισ. ευρώ.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

«Καρφιά» της Μόσχας προς Σουηδία για την έκρηξη στο Nord Stream 2

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ότι προτάθηκε να υπάρξει κοινή έρευνα για τις εκρήξεις ωστόσο Σουηδία και Δανία την είχαν απορρίψει και κατηγορεί τη σουηδική κυβέρνηση ότι αποκρύπτει γεγονότα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν απαγόρευσε τις εξαγωγές πετρελαίου σε όσους επιβάλλουν πλαφόν

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2%, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Α. Σιλουάνοφ.
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Με «κενό» 27 δισ. κυβ. μέτρων αερίου κινδυνεύει να μείνει την ερχόμενη χρονιά η Ευρώπη αν μειώσει η Ρωσία τις ποσότητες που παραδίδει ακόμα στην ήπειρο ενώ αυξάνεται η ζήτηση αερίου από την Κίνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση

Το ρήγμα στην τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο ήρθε με τόση ταχύτητα που λίγοι θα το θεωρούσαν δυνατό ακόμη και τον προηγούμενο χρόνο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Διέξοδο μέσω Τουρκίας για το ρωσικό φυσικό αέριο ψάχνει ο Βλ. Πούτιν

Σε κόμβο προμηθειών φυσικού αερίου θα μπορούσε να μετατραπεί η Τουρκία δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Υπεραμύνθηκε των σχέσεων του με τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος.