Φώτο: Shutterstock

Αντίθετη η Ρωσία με την ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών με το Ιράν

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών φοβάται νέα κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή μετά από την απόφαση της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου, να ενεργοποιήσουν τον εν λόγω μηχανισμό.

Η Ρωσία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν λόγοι για να ενεργοποιηθεί από την «ευρωπαϊκή τρόικα» ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο της υλοποίησης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) που αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και εκτιμά ότι μια τέτοια πρωτοβουλία καθιστά αδύνατη την επιστροφή στους πρωταρχικούς όρους της συμφωνίας. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την απόφαση της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασίλειου, να ενεργοποιήσουν τον εν λόγω μηχανισμό.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι απερίσκεπτες αυτές ενέργειες της «ευρωτρόικας» να οδηγήσουν σε μια νέα κλιμάκωση γύρω από το ΚΟΣΔ, και να καταστήσουν μη εφικτή την επιστροφή στην υλοποιήση της «πυρηνικής συμφωνίας» στα εξ αρχής συμφωνηθέντα πλαίσια, τα οποία η «ευρωτρόικα» δήθεν επιδιώκει».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ εκφράζει επίσης την «βαθιά του απογοήτευση και την σοβαρή του ανησυχία» για την απόφαση της «ευρωτρόικας» να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, που προβλέπεται στην παράγραφο 36 του ΚΟΣΔ και να αποταθεί στον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, ο οποίος είναι συντονιστής της Κοινής Επιτροπής του ΚΟΣΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Φτωχό το 13,5 % του πληθυσμού της Ρωσίας, στα 4,8 εκατ. οι άνεργοι

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021-2023, ο δείκτης της ανεργίας στην Ρωσία αναμένεται στο τέλος του 2021 να πέσει κάτω από το 5%, που θεωρείται «φυσιολογικό» επίπεδο ανεργίας.