ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε στήριξη από την Ινδία για την χώρα του

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφθασε σήμερα στη Χιροσίμα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πριν από λίγο ότι προσκάλεσε την Ινδία να ενταχθεί στην ουκρανική φόρμουλα ειρήνης στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε νωρίτερα με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο, Κυριακή στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Όπως έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ανάγκες της Ουκρανίας για αποναρκοθέτηση και για νοσοκομεία εκστρατείας στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση που είχαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter ότι είχε συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ανήρτησε μια φωτογραφία από τη συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφθασε σήμερα στη Χιροσίμα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Το αεροπλάνο της Γαλλικής Δημοκρατίας που τον μετέφερε στη Χιροσίμα από τη Σαουδική Αραβία, όπου είχε μεταβεί χθες, Παρασκευή, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της ιαπωνικής πόλης και κόκκινο χαλί είχε τοποθετηθεί για την κάθοδό του, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ιαπωνία, η οποία προεδρεύει φέτος της G7, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως ο Ζελένσκι πρόκειται να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στην πρώτη πόλη στον κόσμο που δέχθηκε επίθεση με πυρηνική βόμβα, σε μια περίοδο που οι πυρηνικές απειλές από το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αναστατώσει τη Δύση. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την άφιξή του στη Χιροσίμα για «σημαντικές συναντήσεις με εταίρους και φίλους της Ουκρανίας». «Ασφάλεια και διευρυμένη συνεργασία για τη νίκη μας. Η ειρήνη θα έρθει πιο κοντά σήμερα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η Ινδία θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να βρει λύση στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, διαβεβαίωσε σήμερα ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον ουκρανό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

«Κατανοώ πλήρως τον πόνο σας και τον πόνο του ουκρανικού λαού. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για να επιλύσουμε (Σ.τ.Σ: αυτή τη σύγκρουση), η Ινδία και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο Μόντι στον Ζελένσκι. Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δεκαπέντε μήνες, την οποία η Ινδία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταδικάσει.

Το Νέο Δελχί έχει στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Μόσχα για δεκαετίες. Μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ανέφερε ότι «ευχαρίστησε την Ινδία για την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία» της Ουκρανίας, «ιδιαίτερα ενώπιον διεθνών οργανισμών». Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης τον Μόντι για την ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα του και κάλεσε την Ινδία να συμμετάσχει στην εφαρμογή της «φόρμουλας ειρήνης» που συνέταξε η Ουκρανία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-Ινδία: Επαναφέρουν τις σχέσεις τους στα προ του πολέμου επίπεδα

Το Νέο Δελχί είχε παραδοσιακά στενές οικονομικές σχέσεις και σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας με την Μόσχα και απέφυγε να επικρίνει την Μόσχα για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση των ηγετών της G7 για συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία

Η Κίνα και το Ιράν μπήκαν επίσης στο στόχαστρο του ανακοινωθέντος των G7 για την υλική υποστήριξή τους προς την Ρωσία. Δέσμευση για δράση κατά των τρίτων χωρών που υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή.
G20
ΔΙΕΘΝΗ

Με πολλές αιχμές εναντίον της Ρωσίας το κοινό ανακοινωθέν των G20

Αρκετά αιχμηρές έμμεσες αναφορές στην Ρωσία και στον πόλεμο στην Ουκρανία περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν της Ομάδας των 20, αν και η συμμετοχή της στη σύνοδο απέτρεψε μια άμεση καταδίκη της εισβολής της στην Ουκρανία.