ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εμπλοκή στον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών της ΕΕ

Σύμφωνα με την "Sueddeutsche Zeitung", το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία, στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Η ταχεία συμφωνία για τον ευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν προχωρά.

Σύμφωνα με την "Sueddeutsche Zeitung" (έκδοση Τρίτης), το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιτευχθεί η επιθυμητή τελική συμφωνία, κατά την διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, Τρίτη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στην εφημερίδα ότι "ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν απαντήσει στην αποσταλείσα στις αρχές Δεκεμβρίου σε όλους τους ομολόγους του πρόταση για σχετική συμφωνία, ώστε να εισαχθεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Για το σκοπό αυτό, ο Σολτς θα έχει περαιτέρω συνομιλίες μαζί τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έγραφε στην επιστολή: «Είμαστε πλέον σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία για πρώτη φορά από το 2011» και ζητούσε την τελική έγκρισή τους, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί γρήγορα η επίσημη νομοθετική διαδικασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από τη Γερμανία, στο σχέδιο συμμετέχουν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Ο Όλαφ Σολτς είχε ζητήσει από τους ομολόγους του να του ανακοινώσουν πότε θα μπορούσε να λάβει χώρα η επόμενη συνάντηση για να καθιερωθεί ο φόρος, αλλά ορισμένοι δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην επιστολή. Αυτό ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη έγκριση της οδηγίας της ΕΕ και στη συνέχεια την ψήφιση σχετικού νόμου από τα εθνικά κοινοβούλια έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Έτσι, ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται τώρα υπό πίεση διότι έκανε λάθος στους υπολογισμούς για την χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης στην Γερμανία, η οποία θα πρέπει να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2021, δεδομένου ότι ανέμενε έσοδα ύψους 1, 5 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο ως προληπτικό μέτρο, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός έχει ήδη επιφορτίσει υπαλλήλους του υπουργείου του να εκπονήσουν μια εθνική νομοθετική πρόταση για την εισαγωγή του φόρου, δεδομένου ότι συναντά αντιστάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ο Ουάνγκ Γι ζητά διάλογο με ΕΕ για τις εμπορικές σχέσεις

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι κάλεσε την ΕΕ σε εποικοδομητικό διάλογο για αποφυγή κλιμάκωσης εμπορικών διαφορών, τονίζοντας πως ο προστατευτισμός δεν ωφελεί, αλλά βλάπτει τους καταναλωτές και την οικολογική μετάβαση.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Επταήμερη παράταση στις κυρώσεις κατά Ρωσίας ανακοίνωσε η Ιρλανδία

Η ΕΕ παρέτεινε για επτά ημέρες, έως τις 22 Σεπτεμβρίου, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για εξάμηνη ανανέωση. Οι κυρώσεις αφορούν περίπου 3.000 εταιρείες και άτομα και απαιτούν ομόφωνη απόφαση.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία: Το μέλλον μας είναι στην ΕΕ

Οι ηγέτες Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας υπέγραψαν κοινή διακήρυξη στο Κάρντιφ, ζητώντας αυτοδιάθεση και δηλώνοντας πως το μέλλον των εθνών τους ανήκει στην ΕΕ. Η συνάντηση ακολούθησε δηλώσεις Τραμπ για ένωση Ιρλανδίας.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Η Ευρώπη χρειάζεται παγοθραυστικά για την Αρκτική περιοχή

Η Κάγια Κάλας τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα παγοθραυστικά για να ενισχύσει την παρουσία της στην Αρκτική, λόγω κλιματικής αλλαγής και νέων θαλάσσιων διαδρόμων, μιλώντας στη σύνοδο ΕΕ-Αρκτικής στη Φινλανδία.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι για ρωσική επιθετικότητα μετά από επίθεση σε τρένο στη Φινλανδία

Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για αυξημένη απειλή από τη Ρωσία μετά την επίθεση σε ουκρανική αμαξοστοιχία. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα γίνεται ολοένα πιο επιθετική και αποτελεί σταθερή απειλή για την Ευρώπη.