ΓΔ: 1471.63 -0.65% Τζίρος: 85.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energeia_ape
Φώτο: Shutterstock

Υπέρ της «δίκαιης» κατανομής κόστους για τις ΑΠΕ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Η διαμάχη μεταξύ των βόρειων και των νότιων κρατιδίων έχει ενταθεί πρόσφατα, με τους κατοίκους των βόρειων να διαμαρτύρονται για τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους, παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας εκεί.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της «δίκαιης» κατανομής του κόστους για την επέκταση του δικτύου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η διαμάχη μεταξύ των βόρειων και των νότιων κρατιδίων έχει ενταθεί πρόσφατα, με τους κατοίκους των βόρειων κρατιδίων να διαμαρτύρονται για τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους, παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας εκεί. Οι τιμές στο βορρά ήταν συγκριτικά υψηλές λόγω του κόστους σύνδεσης των ανεμογεννητριών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μετακυλίεται στους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες. Οι τιμές είναι υψηλότερες στο βορρά λόγω του χαμηλότερου πληθυσμού στις περιοχές του, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος μετακυλίεται σε λιγότερους καταναλωτές.

Οι πρωθυπουργοί των βόρειων κρατιδίων δήλωσαν ότι η διαφορά στις τιμές πλήττει την τοπική υποστήριξη για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών. «Είναι σημαντικό να συνεργαστούν (τα ομόσπονδα κρατίδια) για μια δίκαιη κατανομή», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters. Το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να προσαρμοστούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο οργανισμός δικτύων της Γερμανίας θα είναι υπεύθυνος για τη δικαιότερη ανακατανομή του κόστους μόλις ένα νομοσχέδιο περάσει από την Κάτω Βουλή και στη συνέχεια θα υποβάλει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Μιούλερ. «Είναι προφανές ότι πρέπει να επιβραβεύσουμε την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μπορώ να καταλάβω καλά την απογοήτευση πολλών πολιτών και περιφερειών», δήλωσε ο Μιούλερ στη Neue Osnabruecker Zeitung σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιο φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προτείνει το ΔΝΤ

Το Ταμείο σημειώνει ότι αρκετές χώρες επικεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων σε δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και επιδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.