ΓΔ: 1449.25 0.98% Τζίρος: 72.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία έργο του ΕΣΠΑ για σχεδιασμό μικρών ανεμογεννητριών

Το έργο έχει στόχο τη διεύρυνση των προοπτικών ανοίγματος της αγοράς για τις μικρές επιχειρήσεις και να υπάρξουν στο μέλλον υψηλής εκπαίδευσης νέοι μηχανικοί στο πεδίο της έρευνας και εφαρμογής.

Στo πλαίσιo της διακρατικής συνεργασίας έρευνας και τεχνολογίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, το έργο ADVENTUS αποτελεί ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα ανάπτυξης της επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης για τον καλύτερο σχεδιασμό προηγμένων μικρών ανεμογεννητριών οριζοντίου άξονα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 376.570 ευρώ και η δημόσια δαπάνη είναι 349.974 ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά με το έργο «διευρύνεται η προοπτική ανοίγματος της αγοράς  για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και η ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο έργο ADVENTUS. Στόχος είναι οι συνεργασίες αυτές να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα με υψηλής εκπαίδευσης νέους μηχανικούς στο πεδίο έρευνας και εφαρμογής σε μικρές οριζόντιες ανεμογεννήτριες».

Το έργο εντάσσεται στη δράση «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τη συμμετοχή εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και υλοποιείται από  τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΚ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίεςσημειώνεται ότι χρησιμοποιώντας ως βάση αναφοράς μια μικρή ανεμογεννήτρια ισχύος 10KW, πραγματοποιείται βελτιστοποίηση της τρισδιάστατης σχεδίασης πτερυγίων, ενσωματώνονται τροποποιήσεις στον σχεδιασμό της βάσης και της κορυφής (tip) της πτέρυγας, διερευνώντας την εφαρμογή ανθρακονημάτων (Carbon Fiber Reinforced Polymers) στην κατασκευή συνδυαστικά με την ενσωμάτωση παθητικών (winglets, vortex generators, tubercles) και καινοτομών ενεργητικών (plasma actuators) μεθόδων ελέγχου της ροής.

Στα πλαίσια του έργου αναγνωρίστηκαν οι βέλτιστοι συνδυασμοί των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν με κριτήριο τα αεροδυναμικά και αεροελαστικά χαρακτηριστικά, καθώς, επίσης, και την αξιοπιστία και τη δυνατότητα υλοποίησης της κατασκευής. Για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος αναπτύχθηκε στενή συνεργασία μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου του Αννόβερου καθώς και της Γερμανικής εταιρίας PSW Energiesysteme GmbH.

Η αποτελεσματικότητα των νέων υπολογιστικών μεθόδων που αναπτύχθηκαν  και των εξελιγμένων τεχνολογιών σχεδίασης των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας καταδείχτηκε μέσω υψηλής ακρίβειας υπολογιστικών μεθόδων, πειραματικών μετρήσεων σε αεροσήραγγα και δοκιμών στο πεδίο.

Τα αποτελέσματα του ADVENTUS βελτιώνουν τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία των ανωτέρω ανεμογεννητριών, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνεισφέροντας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά και εξυπηρετώντας περιοχές που δεν είναι συνδεμένες με το δίκτυο (π.χ. απομακρυσμένες περιοχές ή μικρές νησιά εκτός δικτύου).

Τα βασικά πλεονεκτήματα του έργου ADVENTUS είναι:

  • Αυξημένη ετήσια παραγωγή ενέργειας και απόδοση μικρών ανεμογεννητριών.
  • Αυξημένα οικονομικά αποτελέσματα και κέρδος που προσφέρουν οι μικρές ανεμογεννήτριες στον χρήστη.
  • Μειωμένη φόρτωση και φθορά κατά τη λειτουργία μικρών ανεμογεννητριών.
  • Μειωμένο κόστος συντήρησης και αντικατάστασης λεπίδων για μικρές ανεμογεννήτριες και αυξημένη λειτουργική αξιοπιστία.
  • Περαιτέρω εγκλιματισμός των κοινοτήτων με αιολική ενέργεια και αυξημένη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κοινωνικό ιστό.

Οι πιθανοί χρήστες των προηγμένων μικρών ανεμογεννητριών του έργου ADVENTUS είναι:

  • Ιδιωτικοί φορείς (π.χ. αγροτικές μονάδες, ξενοδοχεία, μικρές εταιρείες και εργοστάσια με αυξημένη κατανάλωση ενέργειας).
  • Δημόσια ιδρύματα (σχολικά συγκροτήματα, πανεπιστημιακές μονάδες, ερευνητικά ιδρύματα, δημοτικές υπηρεσίες, μονάδες περιφερειακής κυβέρνησης).

Επιπλέον, διευρύνεται η προοπτική ανοίγματος της αγοράς  για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και η ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο έργο ADVENTUS.  Στόχος είναι οι συνεργασίες αυτές να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα με υψηλής εκπαίδευσης νέους μηχανικούς στο πεδίο έρευνας και εφαρμογής σε μικρές οριζόντιες ανεμογεννήτριες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας KfW και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και τις ευκαιρίες στον τουριστικό κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομβικά τα υπεράκτια αιολικά για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Hexicon Power Μικέλη Χατζηγάκη, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας

O Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιβαλιώτης: Η νέα Κομισιόν να παραμείνει στη κούρσα της πράσινης μετάβασης

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται μια «τροχιά» επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας στον τομέα της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Η πρόταση ΡΑΑΕΥ για τις γραμμές διασύνδεσης υπονομεύει τα έργα ΑΠΕ

Η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ κινείται ενάντια στο πνεύμα του νομοθέτη, καθώς ο νόμος δεν κάνει καμία μνεία στη δημιουργία διακριτής περιουσιακής βάσης για τα έργα επέκτασης του συστήματος, τονίζει ο Διαχειριστής.