ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
xrimatia, money, metrita, cash, euro, evro
Φωτο: Shutterstock

Επιμένουν στην κορώνα οι Σουηδοί και θέλουν να παραμένουν εκτός ευρώ

Αν και οι αντιρρησίες του ευρώ έχουν μειωθεί στη χώρα εξαιτίας της υποτίμησης της κορώνας, η πλειοψηφία των κατοίκων της Σουηδίας τάσσεται κατά της υιοθέτησης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Είκοσι χρόνια αφού είπαν «όχι» στο ευρώ, οι Σουηδοί παραμένουν προσκολλημένοι στην κορώνα, όμως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πρόσφατα κέρδισε μερικούς υποστηρικτές, λόγω της αδύναμης σουηδικής οικονομίας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2003 η Σουηδία απέρριψε την πρόταση να υιοθετήσει το ευρώ, με ποσοστό 56% έναντι 42%, αν και η τότε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, οι ενώσεις των εργοδοτών και τα μέσα ενημέρωσης είχαν ταχθεί υπέρ. Είκοσι χρόνια μετά, οι Σουηδοί εξακολουθούν να μην θέλουν το ευρώ: το 47% τάσσεται κατά της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος, το 30% υπέρ και το 13% δεν εξέφρασε άποψη, σε μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Dagens Nyheter.

Τους τελευταίους μήνες πάντως, κυρίως λόγω της υποτίμησης της κορώνας, οι «αντιρρησίες του ευρώ» μειώθηκαν. «Ο πληθωρισμός (οι υψηλές τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού και των καυσίμων) που επιταχύνθηκε την περασμένη χρονιά, καθώς και η απότομη αύξηση των επιτοκίων που επηρεάζει τα οικονομικά των νοικοκυριών, έφεραν το ευρώ στην επικαιρότητα» είπε ο Νίκλας Κέλεμπρινγκ, αναλυτής της Ipsos, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Το γεγονός ότι η σουηδική κορώνα υποτιμήθηκε και ότι ένα μέρος του πληθωρισμού είναι εισαγόμενο, άλλαξε τη γνώμη των Σουηδών ψηφοφόρων για το ευρώ», πρόσθεσε.

Η κορώνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.291 ατόμων που έχουν δικαίωμα ψήφου, στο διάστημα 15-27 Αυγούστου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανόραμα Στοκχόλμης Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Η αστυνομία εκτιμά ως ατύχημα τη σύγκρουση λεωφορείου με στάση

Η αστυνομία θεωρεί το δυστύχημα ως πιθανότερο σενάριο για το περιστατικό στη Στοκχόλμη, όπου λεωφορείο παρέσυρε τρία άτομα. Ο οδηγός συνελήφθη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και νοσηλεύεται.
Σπασμένο παρμπρίζ λεωφορείου
ΔΙΕΘΝΗ

Λεωφορείο παρέσυρε πεζούς σε στάση στη Στοκχόλμη: 3 νεκροί, 3 τραυματίες

Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός όταν λεωφορείο έπεσε σε στάση στο κέντρο της Στοκχόλμης. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα, ενώ η αστυνομία ερευνά το περιστατικό ως τροχαίο δυστύχημα.
Σημάδι Απαγόρευσης Καπνίσματος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σουηδία με το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών στον ανεπτυγμένο κόσμο

Η τεχνολογική πρόοδος στα προϊόντα καπνού και νικοτίνης φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη υπευθυνότητας, καθώς το κάπνισμα παραμένει βασικός κίνδυνος για την υγεία, με τις τοξίνες της καύσης να προκαλούν τις σοβαρές ασθένειες.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Νεκροί και τραυματίες από πτώση λεωφορείου στη Στοκχόλμη

Λεωφορείο προσέκρουσε σε στάση στο κέντρο της Στοκχόλμης, με νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, ενώ το περιστατικό επηρέασε πέντε άτομα, σύμφωνα με τις αρχές.