ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έκκληση Μακρόν για να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για υπαναχώρηση σε ό,τι αφορά την εξαίρεση του Κοσόβου από την απαίτηση για θεωρήσεις εισόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα έκκληση «στο πνεύμα ευθύνης» του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των αρχών του Κοσόβου για να ενεργήσουν ώστε να μειωθούν οι εντάσεις που έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αποτελεί ευθύνη του προέδρου Βούτσιτς να καταδικάσει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα τις ενέργειες της 24ης Σεπτεμβρίου» και να «συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στα σύνορα», δήλωσε ο Μακρόν από τα Τίρανα, αναφερόμενος στο θάνατο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενός Κοσοβάρου αστυνομικού που σκοτώθηκε από Σέρβους του Κοσόβου.

«Αυτό που περιμένουμε από τις αρχές του Κοσόβου και της Σερβίας είναι απλό: τη διοργάνωση νέων εκλογών στους δήμους (του βόρειου Κοσόβου) όπου αυτές πραγματοποιήθηκαν σε ακατάλληλες συνθήκες. Τη συμμετοχή των Σέρβων σ' αυτές τις εκλογές και στους Θεσμούς, την αναγνώριση της Ένωσης Σερβικών Δήμων από τις αρχές του Κοσόβου», τόνισε ο Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, κανένας από τους 40.000 Σέρβους του βορείου Κοσόβου δεν εργάζεται πλέον στους θεσμούς της περιφέρειας -αστυνομία, δικαιοσύνη... Παραιτήθηκαν άπαντες το Νοέμβριο του 2022, όταν η Πρίστινα ανακοίνωσε πως απαγορεύεται πλέον η χρήση σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας. Την άνοιξη οι Σέρβοι είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τις εκλογές που οργανώθηκαν για να καλυφθεί αυτό το κενό.

Εξελέγησαν τότε Αλβανοί δήμαρχοι με συμμετοχή κάτω του 4%. Όταν ανέλαβαν καθήκοντα, ξέσπασαν διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν γρήγορα σε ταραχές.

«Περιμένω από το σέρβο πρόεδρο να επιδείξει πνεύμα ευθύνης και περιμένω το ίδιο από την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου», πρόσθεσε ο Μακρόν, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα μια πρόταση γαλλογερμανικού οδικού χάρτη για την αποκατάσταση του διαλόγου ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να πλανάται μια απειλή για υπαναχώρηση σε ό,τι αφορά την εξαίρεση του Κοσόβου από την απαίτηση για θεωρήσεις εισόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024. «Το λέω με πολλή σαφήνεια, κάναμε μια χειρονομία εμπιστοσύνης στο ζήτημα των θεωρήσεων εισόδου. Αίρονται σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, βάσει του σεβασμού στο λόγο που δόθηκε και ο λόγος σήμερα δεν τηρείται. Περιμένω μια αληθινή δέσμευση αυτών των δύο αρχών για να προχωρήσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είναι η προϋπόθεση για την ειρήνη σε όλη την περιφέρεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Από την 1η Φεβρουαρίου απαγορεύεται η χρήση του δηναρίου στο Κόσοβο

Το δηνάριο εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές αποτελεί και το νόμισμα για την πληρωμή από τον σερβικό προϋπολογισμό μισθών, συντάξεων, κοινωνικής βοήθειας και άλλων παροχών προς τους Σέρβους του Κοσόβου.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ηγετών των Δυτ. Βαλκανίων στα Σκόπια για το Σχέδιο Ανάπτυξης

Με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, θα διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών της περιοχής και από μέσο όρο 6.000 ευρώ που είναι σήμερα θα φθάσει σε 12.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Serbia, Servia, Vucic
ΔΙΕΘΝΗ

Boύτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο χτίζει ισχυρές παράνομες ένοπλες δυνάμεις

«Μέχρι το 2027, σχεδιάζουν να έχουν 5.500 επαγγελματίες στρατιώτες στη λεγόμενη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και 20.000 στο σύνταγμα», δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ασφάλειας (VBA).
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Οι σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας βασικό μέρος της ευρωπαϊκής πορείας τους

«Ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ, τόσο το Κόσοβο όσο και η Σερβία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την εφαρμογή των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους, οι οποίες είναι δεσμευτικές», αναφέρει η Επιτροπή.