ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τρεις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκή χορηγία 10 εκατ. ευρώ για έρευνες εναντίον του κοροναϊού

Δύο έως τέσσερα έργα σχετικά με τη νόσο του νέου κοροναϊού αποφάσισε να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την έρευνα σχετικά με τη νόσο του νέου κορονοϊού θα στηρίξει η Ε.Ε. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι θα χορηγήσει 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» για να στηρίξει δύο έως τέσσερα έργα σχετικά με τη νόσο του νέου κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή δρομολόγησε μία επείγουσα αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ερευνητικά έργα που θα προαγάγουν την κατανόηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από αυτόν, καθώς και στη βελτίωση της ετοιμότητας και της απόκρισης του τομέα της δημόσιας υγείας.

Οι αιτούντες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 12 Φεβρουαρίου για να υποβάλουν αίτηση και οι συμφωνίες επιδότησης θα πρέπει να υπογραφούν ταχύτατα, ώστε η έρευνα να αρχίσει το συντομότερο δυνατό. Επισημαίνει επίσης πως συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με άλλους διεθνείς φορείς για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική και συντονισμένη απόκριση στην έξαρση του κορονοϊού.

«Η απόκριση στον κορονοϊό πρέπει να είναι πολύπλευρη και να εμπλέκει το σύνολο της διοίκησης. Η έρευνα αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ιό, ώστε να στοχεύσουμε καλύτερα τα μέτρα πρόληψης και να εξασφαλίσουμε καλύτερη φροντίδα στους πολίτες μας. Αυτός ακριβώς είναι κι ο στόχος της επείγουσας χρηματοδότησης της έρευνας από το πρόγραμμα "Ορίζων 2020"», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε πως «εργαζόμαστε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη ευρύτερη εξάπλωση του κορονοϊού στην ΕΕ» και σημείωσε: «Χάρη στη επείγουσα χρηματοδότηση της έρευνας από το πρόγραμμα "Ορίζων 2020", θα μάθουμε περισσότερα για τη νόσο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάγια Κάλας: Κίνα και Ρωσία ωφελούνται από τις απειλές Τραμπ για δασμούς

Η επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας τόνισε ότι οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ευημερία ΕΕ και ΗΠΑ και ευνοούν Κίνα και Ρωσία, ενώ κάλεσε σε ενότητα εντός ΝΑΤΟ για θέματα ασφαλείας όπως η Γροιλανδία.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Σε συντονισμό με ΕΕ για τους νέους δασμούς Τραμπ

Η Ολλανδία αντέδρασε στην ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες με στρατεύματα στη Γροιλανδία. Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα είναι σε επαφή με την ΕΕ και τους εταίρους για την απάντηση.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος ΕΕ την Κυριακή μετά την απειλή Τραμπ για νέους δασμούς

Έκτακτη συνεδρίαση των 27 πρέσβεων της ΕΕ συγκαλείται αύριο στις Βρυξέλλες, έπειτα από ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς στην Ευρώπη μέχρι να επιτραπεί η αγορά της Γροιλανδίας. Η συνάντηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις

Η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη Δανίας-Γροιλανδίας και τόνισε ότι οι δασμοί απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις. Υπογράμμισε τη σημασία της κυριαρχίας και της ειρήνης στην Αρκτική, καλώντας σε συνεχή διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαμηνύει στην Ουάσινγκτον εμμονή σταθερή στο διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, διαμήνυσε πως η Ευρώπη θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς και προανήγγειλε συντονισμένη αντίδραση των κρατών-μελών της ΕΕ.