ΓΔ: 1419.25 -0.07% Τζίρος: 103.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ λογαριασμό της κλιματικής αλλαγής

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια απειλώντας μεγάλες ομάδες πληθυσμού που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία πρόκειται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,2 ως 1,3 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

«Βασικά οδεύουμε προς μια αύξηση κατά τουλάχιστον 1,2-1,3 βαθμό Κελσίου (πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Όμαρ Μπαντούρ, ανώτερος επιστημονικός αξιωματούχος του WMO, απαντώντας σε ερώτηση του Ρόιτερ.

Ο αξιωματούχος έκανε το σχόλιο αυτό αφού ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ έδωσε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα έκθεση που δείχνει ότι η περίοδος από το 2015 έως το 2019 θα είναι η πιο θερμή πενταετής περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά την περίοδο αυτή κατά 0,2 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την περίοδο 2011-2015.

Οι φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου που πλήττονται από καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες, λαμβάνουν λιγότερο από ένα σεντ ο καθένας σε διεθνή βοήθεια για την προστασία τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα η μκο Oxfam.

Η ανάλυση που έκανε η ανθρωπιστική οργάνωση για τη διεθνή χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε αυτές να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στη Νέα Υόρκη για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, όπου έχουν κληθεί να ορίσουν πώς θα κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι φτωχότερες χώρες, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε περιοχές όπου τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο ορατά, έχουν προ καιρού ζητήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση ώστε να κατασκευάσουν πιο ανθεκτικά σπίτια, να χρησιμοποιήσουν πιο ανθεκτικούς σπόρους στις καλλιέργειές τους, να εγκαταστήσουν αρδευτικά συστήματα και να προειδοποιούν τους πολίτες για τα επικίνδυνα φαινόμενα.

«Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται ήδη από φονικές καταιγίδες, από πλημμύρες και από κατατεστραμμένες σοδειές», δήλωσε ο Ντάνι Σρισκανταράτζαχ, ο επικεφαλής του βρετανικού παραρτήματος της οργάνωσης.

Τον περασμένο χρόνο η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής άφησε πίσω της περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους με την ανάγκη για βοήθεια στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα, ενώ στη Μοζαμβίκη 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από τα απαραίτητα έπειτα από την καταστροφή που προκάλεσαν δύο ισχυροί κυκλώνες, ανέφερε η Oxfam.

Ωστόσο, έχει καθυστερήσει πολύ η οικονομική βοήθεια προς τις φτωχές κοινότητες και τις χώρες προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιλαμβανομένων των καταιγίδων και των πλημμυρών, και να αντιμετωπίσουν χρόνιες καταστάσεις όπως η ξηρασία.

Η Oxfam υπολόγισε ότι, εξαιρώντας τα δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν, οι 48 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έλαβαν 2,4 -3,4 δισ δολάρια το 2015 και το 2016, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,5-3,5 δολάρια ανά κάτοικο ετησίως.

Το 2009, οι πλούσιες χώρες στη σύνοδο του ΟΗΕ συμφώνησαν να χορηγήσουν 100 δισεκ δολάρια σε ετήσια βάση ως το 2020 για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φτωχών χωρών με τρόπο ώστε οι εκπομπές αερίων να είναι χαμηλές.

Αυτό τον μήνα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε ότι οι δωρήτριες κυβερνήσεις είχαν συγκεντρώσει κάτι λίγο περισσότερο από 71 δισεκ δολάρια το 2017, από σχεδόν 59 δισεκ που ήταν το 2016, περιλαμβανομένων των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα στην εξασφάλιση των οποίων συνέβαλαν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι ο στόχος των 100 δισεκ δολαρίων ως το 2020 παραμένει εφικτός. «Αλλά πρέπει να εντατικοποιήσουμε επειγόντως τις προσπάθειές μας», πρόσθεσε.

Πολλοί προσβλέπουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκινάει σήμερα για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα χρήματα θα διατεθούν και να προσφέρει μια πλατφόρμα στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε νέες δεσμεύσεις για οικονομική βοήθεια.

Μέχρι στιγμής πέντε μεγάλες δωρήτριες χώρες έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν σχεδόν έξι δισεκ δολάρια επιπλέον και έως δέκα κυβερνήσεις--ανάμεσά τους και της Σουηδίας--αναμένεται σήμερα να ενισχύσουν τις συνεισφορές τους.

Στη σύνοδο, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες--ανάμεσά τους το Μπουτάν, η Αιθιοπία, η Γκάμπια, το Μαλάουι, η Τανζανία κι η Ουγκάντα--σχεδιάζουν να ζητήσουν 450 εκατομμύρια δολαρία σε επενδύσεις και σε ορίζοντα δεκαετίας για μια νέα πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος "2050 Vision" για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους στις κλιματικές αλλαγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πάνω από 3,5 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση όλο το χρόνο σε νερό

Ολες οι περιοχές του κόσμου γνώρισαν ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με το νερό τον περασμένο χρόνο και δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο πολύτιμο υγρό στοιχείο, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η περιβαλλοντική μόλυνση προκαλεί το 25% των θανάτων παγκοσμίως

Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 12-18% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις 53 χώρες της Ευρώπης, με την Ένωση να έχει θεσπίσει ευρύ φάσμα πολιτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία.