ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Intrakat

Intrakat: Ρευστότητα 85 εκατ. στην ΑΚΤΩΡ και... επίθεση στη Ρουμανία

Στην ομαλή μετάβαση της ΑΚΤΩΡ και την επιτάχυνση σημαντικών έργων επένδυσε η διοίκηση της Intrakat. «Γκάζι» στο μετρό Θεσσαλονίκης: θα κόψει εισιτήριο τον Νοέμβριο του 2024. Στο στόχαστρο μπαίνουν νέα έργα στη Ρουμανία.

Με παροχή ρευστότητας ύψους 85 εκατ. ευρώ η Intrakat ανέβασε ρυθμούς στην ΑΚΤΩΡ από την απόκτησή της μέχρι και σήμερα. Έχοντας στα χέρια της ένα ανεκτέλεστο που αγγίζει πια τα 5 δισ. ευρώ, η διοίκηση του Ομίλου Intrakat στράφηκε στις γρήγορες νίκες, ώστε να βάλει τις δυο εταιρείες σε κοινό βηματισμό και παραμένει δεσμευμένη στις αγορές Ελλάδας και Ρουμανίας.

Όπως αποκάλυψε χθές, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, το μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2024. Στη Θεσσαλονίκη ήταν, εξάλλου, και η πρώτη επίσκεψη του ίδιου, μόλις ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, ώστε να βάλει σε τροχιά επιτάχυνση το εμβληματικό έργο για την πόλη. Μέσα στο πρώτο διάστημα, στην πρώτη γραμμή μπήκε η ολοκλήρωση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και μόλις αυτά ολοκληρωθούν θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια με όλα τα συστήματα σε λειτουργία.

Στόχος, νέα έργα στη Ρουμανία

Κλείνοντας σχεδόν ένα μήνα από την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ, που έκλεισε στις 8 Νοεμβρίου, έναντι συνολικού τιμήματος 110,8 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος Intrakat έχει αιμοδοτήσει την ΑΚΤΩΡ με 85 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ομαλά όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας. Πρόκειται για ποσό το οποίο είχε ήδη προ-εκτιμηθεί και πρόκειται να ανακτηθεί πλήρως από τον Όμιλο.

Ο κ. Εξάρχου απέκλεισε για διάστημα τουλάχιστον εξαμήνου νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. Επίσης, σημείωσε πως επί του παρόντος δεν θα προχωρήσουν νέες εξαγορές σε καμία από τις δύο αγορές που ενδιαφέρουν τον Όμιλο Intrakat, δηλαδή την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Ως προς τη Ρουμανία, ειδικότερα, τόνισε πως  ο Όμιλος θα κινηθεί από εδώ και πέρα επιθετικά ως προς τη διεκδίκηση νέων έργων υποδομών, στοχεύοντας σε ανεκτέλεστο που θα φτάσει στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ. Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται η Intrakat να στραφεί και σε αγορές των Βαλκανίων, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρόβλημα το εργατικό δυναμικό

Ως προς τη μεγάλη πρόκληση του εργατικού δυναμικού, ο κ. Εξάρχου εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς τις διακρατικές συμφωνίες για την «εισαγωγή» προσωπικού από τρίτες χώρες, εκτιμώντας πως δεν είναι αυτή η λύση, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί έτσι το υψηλής ειδίκευσης δυναμικό που χρειάζεται ο κλάδος.

Αντιθέτως, εκτίμησε πως η λύση βρίσκεται στην προσέλκυση του εγχώριου προσωπικού, τόσο με υψηλότερες αμοιβές, όσο και με την εξασφάλιση διαρκούς και ασφαλούς απασχόλησης για το προσωπικό. Σημείωσε πως αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ. Η ενσωμάτωση ενός μεγάλου και υψηλής τεχνογνωσίας ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με ένα ανεκτέλεστο έργων που δημιουργεί στους ανθρώπους την αίσθηση της ασφάλειας και της συνέχειας. Όπως είπε, το μυστικό είναι να αποπληρώνονται εγκαίρως τα συνεργεία, ώστε να υπάρχει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάρχου: Πώς άλλαξε πλήρως η Intrakat, οι επόμενες κινήσεις ανάπτυξης

Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι οι μέτοχοι της Intrakat ήρθαν για να μείνουν και να ολοκληρώσουν το όραμά για τη δημιουργία της ισχυρότερης, της μεγαλύτερης και της υγιέστερης τεχνικής εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετ’ εμποδίων οι μετροπόντικες για τη Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας

Μόνο πέντε από τα εργοτάξια των 15 σταθμών έχουν παραδοθεί ώστε να αρχίσει η κατασκευή. Το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στη χώρα, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, καταγράφει μια καθυστέρηση της τάξεως του ενός έτους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις άνω των 1,3 δισ. αλλάζουν τον εμπορευματικό χάρτη της χώρας

Πώς ανοίγει η πόρτα της Ελλάδας στα παγκόσμια logistics. Η αντίστροφη μέτρησης για τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα εμπορευματικά πάρκα στη Φυλή και στο παλιό στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάρχου: Έως 1,5 δισ. θα είναι η αύξηση του ανεκτέλεστου της Intrakat

Ο επικεφαλής της Intrakat στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που θα έχουν οι ΑΠΕ στην ανάπτυξη της Intrakat, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ήταν το χαρτοφυλάκιο αυτό που είχε προσελκύσει αρχικά το ενδιαφέρον της Winex Investments.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάρχου: Τα σχέδια για τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος

«Η Ελλάδα επέστρεψε στον χάρτη. Έχουμε σταθερότητα και οι προοπτικές της οικονομίας κινούνται πολύ καλά» τόνισε o Αλ. Εξάρχου και αναφέρθηκε εκτενώς στις επενδύσεις της Thrivest Holding στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.