ΓΔ: 899.58 0.65% Τζίρος: 66.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Noval

Πλησιάζει το κατώφλι του ΧΑ η εταιρεία ακινήτων Noval Property

H Noval Property, θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία με βάση την αξία του χαρτοφυλακίου των 41 ακινήτων της.

«Πλώρη» για το Χρηματιστήριο Αθηνών βάζει, όπως όλα δείχνουν, η Noval Property, θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), με βάση την αξία του χαρτοφυλακίου των 41 ακινήτων της, το οποίο εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ και συνεχώς αυξάνεται, καθώς προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης ακινήτων, που θα προσδώσουν ακόμα σημαντικότερες υπεραξίες τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία συστάθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο και ήδη, εκμεταλλευόμενη και την θετική οικονομική συγκυρία, έχει ξεκινήσει τον πρώτο κύκλο επαφών και παρουσιάσεων με θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην δημόσια εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (όπως υποχρεωτικά πρέπει να πράξουν όλες οι ΑΕΕΑΠ εντός 24 μηνών από την σύστασή τους).

Το ήδη ικανό μέγεθος της Noval, η οποία διαθέτει στη «φαρέτρα» της ορισμένα από τα σημαντικότερα ακίνητα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αττική, αλλά και η ανάγκη άντλησης κεφαλαίων, για την χρηματοδότηση του σημαντικού επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, φαίνεται πως αποτελούν σημαντικοί λόγοι για την δρομολόγηση της εισαγωγής στο Χ.Α.

Άλλωστε, οι συνθήκες κρίνονται εξαιρετικές για τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, κάτι που αποδείχθηκε και πρόσφατα με την αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ, που πραγματοποίησε η Briq Properties, του κ. Θ. Φέσσα του ομίλου Infoquest. Όπως προέκυψε, μεγάλο μέρος αυτής καλύφθηκε από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές και δη ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή την κατεξοχήν “πελατεία” των ΑΕΕΑΠ, καθώς ο κλάδος απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε συντηρητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, προσφέροντας το δέλεαρ των υψηλότερων μερισμάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΕΕΑΠ είναι εκ του νόμου υποχρεωμένες να διανέμουν ένα σημαντικό ποσοστό από τα κέρδη τους σε ετήσια βάση.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υποδοχή του επενδυτικού κοινού στην Noval, η οποία αξιοποιώντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, έχει κατορθώσει να αναπτύξει μερικά από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 420.000 τ.μ.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιορίζει το ρίσκο, καθώς περιλαμβάνει τόσο κτίρια γραφείων, όσο και εμπορικά κέντρα, αλλά και ξενοδοχεία και συναφείς υποδομές φιλοξενίας. Μεταξύ άλλων, η Noval ελέγχει τα εμπορικά κέντρα River West και Mare West (Κόρινθος), το κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Wyndham Grand Athens στην πλατεία Καραΐσκάκη, σειρά βιομηχανικών κτιρίων, όπως επίσης και υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων σε Αθήνα (Orbit), Χαλάνδρι και άλλα σημεία του λεκανοπεδίου.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων ακινήτων. Στο επίκεντρο αυτού βρίσκονται καταρχάς οι επεκτάσεις των δύο εμπορικών κέντρων, μέσω της εξαγοράς όμορων, ή γειτονικών οικοπέδων και της προσθήκης και επιπλέον χρήσεων ψυχαγωγίας, ή εμπορίου. Στο River West στον Κηφισό, προβλέπεται να προστεθούν (μέσω της αξιοποίησης όμορου ακινήτου) 8.000 τ.μ., τόσο μέσω νέων χρήσεων εμπορίου, όσο και μέσω ψυχαγωγίας.

Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 18,5 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει την εμπορική απήχηση του κέντρου των 20.000 τ.μ.. Αντίστοιχα, στο Mare West στην Κόρινθο, ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο η προσθήκη ενός ψυχαγωγικού πάρκου, επιφάνειας 7.000 τ.μ., ενώ πριν από δύο μήνες αποκτήθηκε και μια ακόμη έκταση των 30 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ, η οποία θα αξιοποιηθεί και αυτή εμπορικά.

Παράλληλα, όπως είχε αποκαλύψει το Business Daily, ο όμιλος River West προωθεί και την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου στην Πειραιώς, μια επένδυση, η οποία θα προσεγγίσει τα 120 εκατ. ευρώ.

Στην έκταση των 70 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Ελαιώνα, δίπλα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού και φιλοξενίας, με την δημιουργία δύο ξενοδοχείων, ενός μουσείου, ενός πάρκου (περίπου 30 στρεμμάτων), αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων εστίασης και αναψυχής. Επίσης, θα περιλαμβάνονται παιδικές χαρές κι ένα κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο κύκλος εργασιών του τομέα ανάπτυξης ακινήτων της ΒΙΟΧΑΛΚΟ έφτασε τα 4,2 εκατ. ευρώ, με αύξηση 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα βελτιωμένα αποτελέσματα συνδέονται με τις νέες μισθώσεις που υπεγράφησαν, όπως επίσης και σε αναπροσαρμογές ενοικίων προς τα πάνω. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 2,9 εκατ. ευρώ, με αύξηση σχεδόν 30% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2018

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλο οικόπεδο αποκτά η Βιοχάλκο, επεκτείνει το Mare West

Ακίνητο 30 στρεμμάτων στην Κόρινθο θα αξιοποιηθεί για την επέκταση του εμπορικού κέντρου Mare West, που ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, όπως και το River West στον Κηφισό. Προς την είσοδο στο ΧΑ η εταιρεία ακινήτων Noval Property.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έγκριση της ΑΜΚ βλέπουν οι Ολλανδοί: Συνέλευση - θρίλερ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Πριν τη συνέλευση αναμένεται να εγκριθεί η απόφαση για την προσωρινή διαταγή που ζήτησαν οι εφοπλιστές. Αν δεν υπάρξει δικαστική εμπλοκή, η Reggeborgh εκτιμά ότι θα «ανάψει πράσινο» στην αύξηση κεφαλαίου.