ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Autohellas
Φωτο: Autohellas

Πώς θα δώσει ώθηση στα κέρδη η Autohellas με το ομολογιακό των 200 εκατ.

Εξόφληση παλαιών δανείων και επενδύσεις στον στόλο οχημάτων προγραμματίζει η Autohellas. Από 17-19 Ιανουαρίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο. Νέο ιστορικό ρεκόρ το 2023 σε πωλήσεις και κέρδη.

Με την έκδοση retail bond ύψους έως 200 εκατ. ευρώ η Autohellas Hertz έχει διττό στόχο: Να συνεχίσει τις επενδύσεις για την αναβάθμιση του στόλου της αλλά και να αποπληρώσει υφιστάμενο δανεισμό  με καλή τιμολόγηση. 
Η εταιρεία το 2023 πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και κερδών μέσα από τις τρεις δραστηριότητες που αναπτύσσει, δηλαδή τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων Ελλάδα, την εμπορία αυτοκινήτων στην Ελλάδα και τις ενοικιάσεις μαζί με την  εμπορία αυτοκινήτων στο εξωτερικό. 

Οι νέες εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει αρχίζουν και αποδίδουν, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικές, λόγω του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που αναμένεται και φέτος να «απογειώσει» τις εργασίες του rent a car. 

Τα αποτελέσματα 6μηνου και 9μηνου της εταιρείας που έχουν δημοσιευθεί εμφάνιζαν έντονα ανοδικές τάσεις και η μοναδική «παραφωνία» ήταν η αύξηση του κόστους δανεισμού που επηρέαζε την κερδοφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, το μέσο σταθμικό επιτόκιο του ομίλου κυμάνθηκε μεταξύ 4,22% και 5,25%.

Η δημόσια προσφορά για το πενταετές ομόλογο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17-19 Ιανουαρίου. Στις 16 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί το εύρος της απόδοσης και στις 24 Ιανουαρίου οι ομολογίες θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στην αγορά τίλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια των 200 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, μετά την αφαίρεση δαπανών έκδοσης 4,6 εκατ ευρώ τα αντληθησόμενα κεφάλαια ύψους 195,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως εξής:

(α) Ποσό 100 εκατ. θα διατεθεί εντός 180 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσης για την πληρωμή οφειλής υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της Αutohellas. Ειδικότερα η εκδότρια θα διαθέσει: Ποσό έως 65 εκατ. στην Αlpha Bank, ποσό έως 15 εκατ. ευρώ στην Eurobank και 20 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς για οφειλές ομολογιακών δανείων.
   
(β) Ποσό 56 εκατ. θα διατεθεί για την ανανέωση ή αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων του ομίλου εντός ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης

(γ) Ποσό περίπου 39,4 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης εντός έτους από την ημερομηνία έκδοσης.

Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Κύριοι Ανάδοχοι είναι η Alpha Bank και η Eurobank και Ανάδοχοι είναι οι Attica Bank, Euroxx και Optima Bank. Σύμβουλος της έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα.

Η κατανομή των ομολογιών στους επενδυτές θα γινει ως εξής: ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και  ποσοστό έως και 70%  θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών. 

Η εταιρεία μετά την παρέλευση τριών ετών (6η περίοδος εκτοκισμού) αποκτά δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του ομολόγου. Εάν η εκδότρια προβεί σε ολική (κατά 100%) πρόωρη αποπληρωμή του κεφαλαίου των ομολογιών κατά την 7η ή την 8η περίοδο εκτοκισμού (το τέταρτο έτος) , τότε ο επενδυτής θα λάβει το σύνολο των δεδουλευμένων τόκων κατά τη λήξη της συγκεκριμένης περιόδου εκτοκισμού, το σύνολο της ονομαστικής αξίας, ήτοι 1.000 ευρώ για κάθε ομολογία που κατέχει και επιπρόσθετα θα λάβει επιπλέον ποσό (premium) ανά ομολογία ίσο με το 0,25% επί του της ονομαστικής αξίας του κεφαλαίου εκάστης ομολογίας που εξοφλείται πρόωρα, αλλά δεν θα εισπράξει καθόλου τόκους για τις υπολειπόμενες περιόδους εκτοκισμού (9η και 10η). Επίσης αν αποπληρώσει το ομόλογο στην 9η περίοδο εκτοκισμού οι ομολογιούχοι δεν θα λάβουν το bonus του 0,25%. 

Στο 9μηνο του 2023 η Autohellas κατέγραψε αύξηση 34,1% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε  762,5 εκατ. έναντι 568,6εκ. το 9μηνο 2022 με κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 214,2εκ. αυξημένα κατά 20,2%. Τα Κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 74,7 εκατ. έναντι 71,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,4%, επηρεαζόμενα από τη σημαντική αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω ανόδου των επιτοκίων.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών των 762,4  εκατ.ευρω  προήλθε κατά 207,3 εκατ. ευρώ (+33,5%) από τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα, τα 419,2 εκατ. ευρώ (+30,36%%) από την εμπορία αυτοκινήτων (Hyunday, SEAT, ΚΙΑ), ανταλλακτικών και υπηρεσιών και τα 135,9 εκατ. ευρώ (+164,7%) από τη διεθνή δραστηριότητα.

Στο 25% το μερίδιο αγοράς στην εμπορία αυτοκινήτων

Η εξαγορά του αντιπροσώπου της Hertz στην Πορτογαλία στο τέλος του 2022 συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση του τζίρου στις διεθνείς δραστηριότητες. Η δραστηριότητα εισαγωγής και διανομής των Fiat/Jeep/Alfa Romeo στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Μάιο 2023, ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης λόγω κοινού ελέγχου με τη Samelet. Με την προσθήκη της αντιπροσωπείας FCA Greece (Fiat/Alfa Romeo/Jeep) η Autohellas στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα μαζί με την εισαγωγή και διανομή των Hyundai, KIA, SEAT/CUPRA έχει μερίδιο αγοράς 25%.
 
Στο εξωτερικό η Αutohellas, εκτός από την Πορτογαλία που είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη, δραστηριοποιείται στην ενοικίαση αυτοκινήτων και στην εμπορία μεταχειρισμένων στις αγορές της Ρουμανίας, Σερβίας, Κροατίας, Κύπρου, Μαυροβουνίου, Βουλγαρίας  και Ουκρανίας, στις οποίες διατηρεί τα δικαιώματα αντιπροσώπευσης της Hertz.

Σήμερα, ο απασχολούμενος στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ξεπερνά τα 57.000 αυτοκίνητα, με 11.600 συνολικές αγορές νέων αυτοκινήτων. Η Autοhellas έχει εκπονήσει επενδυτικό πλάνο 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία για αγορά αυτοκινήτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων αλλά και την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών υποστήριξης και φόρτισης στο δίκτυό της. Για το σκοπό αυτό προχώρησε σε σύναψη δύο συμβάσεων συγχρηματοδότησης από δύο εμπορικές τράπεζες και με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Autohellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόβει ταχύτητα η Autohellas το 2024 μετά τα ρεκόρ της διετίας 2022-'23

Ο τουρισμός ευνοεί και φέτος τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων, αλλά οι τιμές έχουν υποχωρήσει και ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Υψηλά μερίδια αγοράς στην εμπορία. Οφέλη από τη μείωση των spreads δανεισμού.
Αεροδρόμιο Καλαμάτας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Απογειώνεται» τον Μάρτιο ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Και τα τέσσερα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για να αναλάβουν την παραχώρηση του αεροδρομίου για 40 χρόνια. Στόχος εντός του 2025 να αρχίσουν τα έργα αναβάθμισης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στο turn around η Intralot, πώς θα καλυφθεί η αύξηση

Αρχίζει σήμερα η αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ. Τι θα εισφέρουν παλιοί και νέοι μέτοχοι. Μετά την οικονομική εξυγίανση, η διοίκηση επικεντρώνεται στην εφαρμογή των επιχειρηματικών της σχεδίων.