ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Beinoglou-Orphee-Logistics
Φωτο: Orphee Beinoglou

Εθνικό πρωταθλητή στα logistics δημιουργεί το αμερικανικό fund HIG

Η HIG έχει εξαγοράσει εννέα εταιρείες του κλάδου και εντός του 2024 τις συγχωνεύει σε μία. Θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση logistics στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 18% και δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη.

Ενα ισχυρό σχήμα στον τομέα των logistics επιδιώκει να δημιουργήσει στη χώρα μας το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital Advisors. To fund έχει προχωρήσει σε εννέα εξαγορές εταιρειών logistics μεταξύ των οποίων και η Ορφέας Βεϊνόγλου.

Το πλάνο της HIG αρχίζει και ξεδιπλώνεται με τη συγχώνευση των πρώτων έξι εταιρειών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της, υπό την ομπρέλα της πλατφόρμας Streem Global (Sea, Truck, Rail End to End Mobility).

Πρόκειται για τις ελληνικές εταιρείες: Unit Hellas AE, Unit Shipping AE, Contrade AE, Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL και Translink Expedition SRL. Οι εταιρείες που συγχωνεύθηκαν δραστηριοποιούνται στους τομείς των οδικών, ναυτιλιακών, αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών και αθροιστικά εμφανίζουν τζίρο 90 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2024 θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του εταιρικού μετασχηματισμού και θα συγχωνευθούν με τις παραπάνω εταιρείες η ναυαρχίδα του fund στα logistics, Oρφέας Βεϊνόγλου και η Μακιός από τη Θεσσαλονίκη. Η Μακιός έχει ήδη απορροφήσει την  Ολυμπιάς – Κανδύλης δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα των ψυχώμενων φορτίων (μεταφορά και αποθήκευση) που αποτελεί ίσως τον πιο δυναμικό τομέα στα logistics.

Το νέο, ενιαίο σχήμα θα έχει ετήσιο τζίρο 350 εκατ. ευρώ, παρουσία σε 8 ευρωπαϊκές χώρες και θα απασχολεί 2.500 εργαζόμενους. Θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία logistics στην Ελλάδα με μερίδιο κοντά στο 18% με παρεχόμενες ολοκληρωμένες υπηρεσίες και στη ΝΑ Ευρώπη.  Η συγχώνευση των θυγατρικών σε μία εταιρεία έχει ως στόχο τη δημιουργία συνεργιών και οικονομίας κλίμακας. Παράλληλα, η ενοποίηση των λειτουργιών θα έχει ως αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και τη βελτίωση της σχέσης κόστους - αποτελεσματικότητας.

Από την HIG υποστηρίζουν πως ο κλάδος είναι κατακερματισμένος και για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις που μόνο μέσα από τη δημιουργία ισχυρών σχημάτων θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν. Οι πρώτες μεγάλες επενδύσεις θα αφορούν στο «πρασίνισμα» του στόλου των φορτηγών αλλά και στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των αποθηκών.

Μέχρι σήμερα η HIG ελέγχει ελληνικά assets αξίας 1,35 δισ. ευρώ, τα οποία έχει αποκτήσει τοποθετώντας δικά της κεφάλαια αξίας 350 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα με δανεισμό. Οι συμμετοχές εστιάζονται στον κλάδο των logistics και στον ξενοδοχειακό τομέα. Στον ξενοδοχειακό τομέα η HIG έχει υπό τον έλεγχό της 8 μονάδες, μεταξύ των οποίων το Αldemar Ρόδου, το Mayor στην Κέρκυρα και το Αldiana στην Κρήτη. Και στον τομέα αυτό «τρέχουν» επενδύσεις για την ανακαίνιση των μονάδων, για αυτό και πολλές από αυτές είναι κλειστές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HIG Capital: Έρχεται το... δολάριο μαζί με την επενδυτική βαθμίδα

Το αμερικανικό fund διαχειρίζεται 52 δισ. δολάρια και ελέγχει ήδη ελληνικά assets αξίας 1,35 δισ, ευρώ, ενώ αναμένεται να εστιάσει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
deals, symfwnies, ependyseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί σπάνε ρεκόρ τα επιχειρηματικά deals, τι προβλέπεται για το 2024

Με ανεβασμένες αποτιμήσεις οι επιχειρηματικές συμφωνίες. Αναβάθμιση του προφίλ των ξένων επενδυτών με τοποθετήσεις από private equity funds, στρατηγικούς επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fund με ινδικά κεφάλαια από το Switzgroup για επενδύσεις στην Ελλάδα

Θα μετέχουν το ίδιο το Switzgroup, Ινδοί και Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος, να δημιουργηθεί μια δύναμη πυρός 200 εκατ ευρώ για τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης με επιχειρηματίες στην Ινδία: Τι περιμένουμε από το ταξίδι

Η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως το πρώτο σκαλοπάτι για την είσοδό της στην Ευρώπη και οι Έλληνες επιχειρηματίες θα επιδιώξουν να «ανοίξουν» τη χώρα των 1,4 δισ. καταναλωτών. Ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό.