ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Psaria, Fish, Fishery
Πηγή: Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Αvramar: Στόχος η πώληση, αλλά και plan Β για παραμονή των τραπεζών

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί. Στα 230 εκατ. ευρώ η αξία του ιχθυοπληθυσμού που πρέπει να τραφεί επαρκώς για να μην απαξιωθεί. Ο ρόλος των Αράβων στην ανάταξη της εταιρείας.

O χρόνος κυλά εις βάρος του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών Αvramar που τις δύο τελευταίες χρήσεις -2022 και 2023- αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του, ως απόρροια της λανθασμένης πολιτικής τιμών από τη διοίκηση και του έντονου ανταγωνισμού από την Τουρκία η οποία διευρύνει διαρκώς τα μερίδια αγοράς της.

Ο ελληνικός όμιλος έχει δάνεια προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ύψους 340 εκατ. ευρώ τα οποία από το Καλοκαίρι του 2023 έχουν περάσει στις μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις με την εταιρεία το 2023 να μην καταβάλει για κεφάλαιο και τόκους 29 εκατ. ευρώ. 

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η διοίκηση της Avramar ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να πάρει μια χρηματοοικονομiκή «ανάσα» αλλά ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί γιατί οι τέσσερις τράπεζες με διαφορετική έκθεση η κάθε μία στον όμιλο έθεταν τους δικούς τους όρους.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους και πολύ σύντομα τα χρήματα θα τεθούν στη διάθεση της διοίκησης για να μπορέσει να κλείσει «τρύπες» προς προμηθευτές αλλά και για να μεγαλώσει τον ιχθυοπληθυσμό της ώστε να βγει έγκαιρα στις αγορές.

Οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα 20 εκατ. ευρώ τη δεδομένη στιγμή είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Avramar αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αποκτήσουν ως ενέχυρο τις μετοχές του ομίλου -είναι προαπαιτούμενο για να δοθούν τα 20 εκατ. ευρώ- και να δρομολογήσουν την πώλησή του  σε μια προσπάθεια ανάκτησης μέρους των 340 εκατ. ευρώ που έχουν δανείσει την Avramar.

Η Deloitte έχει ήδη αναλάβει να βρει ενδιαφερόμενους για την Avramar. Οι τράπεζες δρομολογούν αυτή τη λύση καθώς ο βασικός μέτοχος της Avramar, το Μubadala fund που είναι το εθνικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 276 δισ. δολάρια δεν δείχνει ενδιαφέρον για την επένδυσή του. 

Οι τράπεζες μέσω εξειδικευμένης εταιρείας μέτρησαν τα αποθέματα ψαριών της Avramar για να έχουν μια ένδειξη της πραγματικής περιουσίας της. Το μέτρημα έδειξε 45.000 τόνους ψάρια που με κόστος 5 ευρώ το κιλό διαμορφώνουν το ενεργητικό της Avramar στα 230 εκατ. ευρώ. Για να διατηρηθεί όμως το νούμερο αυτό πρέπει τα ψάρια να τρέφονται στην ώρα τους επαρκώς, κάτι που κοστίζει αφού οι τιμές των πρώτων υλών διατηρούνται ψηλά. 

Τα λάθη με την τιμολογιακή πολιτική

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αvramar οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις λανθασμένες επιλογές της διοίκησης η οποία μετά την πανδημία αύξησε τις τιμές των προϊόντων της για να «ρεφάρει» αλλά η πρωτοβουλία αυτή έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα αφού έχασε πελάτες. Το 2022 είχε ζημιές 29 εκατ. ευρώ και ebitda 34 εκατ. ευρώ αλλά υποβοηθούμενα από μη επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Το 2023 αναπροσάρμοσε την εμπορική πολιτική της προσφέροντας χαμηλές τιμές αλλά με υψηλό κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα ο στόχος για υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές να μην επιτευχθεί. Μάλιστα συνέβη το αντίθετο, καθώς εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής βρήκε απέναντί της και τις χαμηλές τιμές των ψαριών από την Τουρκία και είχε μείωση πωλούμενου όγκου και εσόδων. Για να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της η εταιρεία πρέπει να εμφανίζει ebitda άνω των 30 εκατ. ευρώ αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το 2023 τα ebitda είναι πολύ χαμηλότερα.  

Οι τράπεζες αναμένουν να λάβουν τις μετοχές ως ενέχυρο, να βρουν επενδυτή και να πωλήσουν την εταιρεία που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της εγχώριας παραγωγής προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας αφού η Avramar είναι το σχήμα που έχει ενσωματώσει Σελόντα, Νηρέα, Περσέα και Ανδρομέδα. 

Το plan B και ο ρόλος της Mubadala

Αυτή την περίοδο όμως αρχίζει να διαφαίνεται και ένα άλλο σενάριο που αν γίνει πραγματικότητα θα εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τις τράπεζες, τη Μubadala και σίγουρα την ίδια την εταιρεία. Οι τράπεζες γνωρίζοντας ότι αν βρεθεί επενδυτής, για να προχωρήσει η πώληση θα πρέπει να «κουρέψουν» σημαντικά τα δάνεια των 340 εκατ. ευρώ, έχουν αρχίσει παράλληλα να επεξεργάζονται ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο με στήριξη της εταιρείας -ώστε να βγάλει τη χρονιά χωρίς να καταρρεύσει- και την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με περίοδο χάριτος, μεταφορά λήξεων και ενδεχομένως ελαφρύ «κούρεμα».

Το σενάριο αυτό όμως προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή της Mubadala στο management και κυρίως στη χρηματοδότηση. «Σύμμαχος» στην προσπάθεια αυτή είναι τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που έχουν επενδύσει οι Αραβες από το 2018 στον ελληνικό όμιλο. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο BD, «είναι τόσο πλούσιοι που μπορούν να γράψουν τη ζημιά και να αποχωρήσουν».

Ακόμη όμως και αν συμφωνήσει η Mubadala θα είναι δύσκολο να υποστηρίξουν και οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες την «παραμονή» τους στην Avramar, ιδίως οι δύο εκ των τεσσάρων που έχουν χαμηλή έκθεση στα δάνεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μονόδρομος η πώληση της Avramar για να μειώσουν οι τράπεζες τη ζημιά

Αναζήτηση αγοραστή της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στη Μεσόγειο. Οι τράπεζες δεν έχουν χορηγήσει κεφάλαιο για τη λειτουργία της, ενώ λευκή πετσέτα έριξαν οι οικονομικά εύρωστοι μέτοχοι. Ο ρόλος της Deloitte.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τράπεζες θα μετρήσουν... ψάρια, πάνε σε κόντρα με την Avramar

Αρνούνται να χορηγήσουν δάνειο κεφαλαίου κίνησης στον κορυφαίο όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών οι τράπεζες, πριν μετρηθούν τα αποθέματα. Ζητούν να βάλουν κεφάλαια και οι μέτοχοι. Προειδοποιούν ακόμη και για πλειστηριασμούς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα ψάρια, τα δάνεια των 350 εκατ. και ο «πονοκέφαλος» των τραπεζών

Νέα συμφωνία για τα επιτόκια και επιπλέον κεφάλαια κίνησης έχει ζητήσει από τις τράπεζες η Avramar, κορυφαία εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα των τραπεζών και ο ρόλος του fund από το Άμπου Ντάμπι.
fish
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Group Avramar: Σχέδιο για αντεπίθεση στα φθηνά ψάρια από Τουρκία

Με στροφή σε premium προϊόντα αντιμετωπίζει ο κορυφαίος όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών τα φθηνά προϊόντα από την Τουρκία, τονίζει ο CEO, Alex Myers. Κρίσιμης σημασίας η αντιμετώπιση του χωροταξικού προβλήματος.