ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELPE_Siamisis
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης. Στο φόντο το νέο λογότυπο του ομίλου. Πηγή: ΕΛΠΕ.

Ρίχνει τους τόνους η Helleniq Energy για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη

Στο τέλος του έτους οι αποφάσεις για την Κρήτη, τονίζει ο Α. Σιάμισιης, παρά τις προσδοκίες για επίσπευση που είχαν δημιουργηθεί. Με υψηλά περιθώρια άρχισε το 2024, δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέο υψηλό μέρισμα.

Τα περιθώρια διύλισης τους πρώτους δύο μήνες του 2024 είναι καλύτερα από το  τέταρτο τρίμηνο του 2023 (10 δολάρια το βαρέλι αντί για 9 δολάρια) και αυτό δίνει μια αισιοδοξία για ένα εξίσου δυνατό 2024, αν και ακόμη είναι νωρίς για προβλέψεις, τόνισε το management της Helleniq Energy κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023.

Πάντως αν συνεχιστούν οι ροές του 2023, όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισιης η διοίκηση θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική στη διανομή μερισμάτων με υψηλές χρηματικές διανομές. Σημειώνεται πως η αγορά αιφνιδιάστηκε θετικά από το ύψος του μερίσματος το 2023 (0,30 ευρώ προμέρισμα και 0,60 ευρώ υπόλοιπο μερίσματος).

Για την πιθανή διενέργεια γεωτρήσεων στα «οικόπεδα» της Κρήτης η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανέφερε πως υπάρχουν δημοσιεύματα που έχουν «σηκώσει» το θέμα. «Είναι πολύ νωρίς  να πούμε κάτι τώρα. Αν ληφθεί επενδυτική απόφαση για γεωτρήσεις, αυτό θα συμβεί στο τέλος του 2024. Στην Κρήτη υλοποιούνται ακόμη οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στα ΕΛΠΕ «τρέχει» εθελουσία έξοδος με στόχο την αποχώρηση 200 ατόμων, αλλά όπως επισήμανε η διοίκηση, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι πολύ περισσότερες, χωρίς να σημαίνει ότι θα πάνε σε μεγαλύτερο αριθμό αποχωρήσεων σε σχέση με το αρχικό πλάνο.

Για τις ΑΠΕ ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι η εγκατεστημένη ισχύ είναι 356MW και εντός του 2024 θα εγκατασταθούν επιπλέον 260MW. O στόχος για 1GW εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ για το 2025 παραμένει.

Τέλος για τα πρατήρια και τη δραστηριότητα της εμπορίας που εμφανίζει ζημιές, έγινε γνωστό πως τα πρατήρια θα συνεχίσουν να μειώνονται και έως το τέλος του 2025 θα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 1.600.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πετρόπουλος: «Γκάζι» για νέα ρεκόρ το 2024, στην αγορά το νέο scooter

Ολες οι επιχειρηματικές μονάδες του ομίλου κινούνται ανοδικά τους πρώτους μήνες του έτους. Μέρισμα 0,86 ευρώ και μερισματική απόδοση 9%. Από το β' εξάμηνο αρχίζει η παραγωγή του ηλεκτρικού scooter. Τι συνέβη με την BYD.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 155 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις του ΟΛΠ: Ποια έργα ολοκληρώθηκαν

Το 50% των καθαρών κερδών του 2023 μοιράζουν ως μέρισμα οι Κινέζοι της Cosco. Ξεχειλίζει το ταμείο με 202 εκατ. ευρώ. Τι λέει η διοίκηση για τα προβλήματα στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων λόγω των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal από Παπουτσάνη με πολυεθνική για παραγωγή προϊόντων private label

Η συμφωνία θα συνεισφέρει ετήσιο τζίρο 6 εκατ. ευρώ. Αυξημένα EBITDA το 2023 αλλά με μείωση πωλήσεων. Με την εξαγορά της εταιρείας Αρκάδι, ο όμιλος εισέρχεται και στα απορρυπαντικά. Οι προβλέψεις για το μέρισμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από το μηδέν στα 120 εκατ. τα κέρδη της Motor Oil από ανανεώσιμες

Υψηλά περιθώρια διύλισης στις αρχές του 2024, καθώς κλείνουν ή πωλούνται μονάδες στην Ευρώπη. Με την εξαγορά της Άνεμος ο όμιλος έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 837MW. Τι αναφέρει η διοίκηση για μέρισμα και επενδύσεις.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιγότερο ελληνικό δημόσιο στην Ηelleniq Energy μετά το placement

Εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού μετά από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για αυξημένο μέρισμα σε σχέση με το 2022 ο CEO της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης. Τι είπε για τις πιέσεις στη μετοχή μετά το placement.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρχίζουν απεργίες στη Ηelleniq Energy στο τέλος μιας αποδοτικής χρονιάς

Τριήμερη απεργία από σήμερα σε καράβια και βυτία. Ο Αν. Σιάμισιης τονίζει ότι ο στόχος για ισχύ 1GW από ΑΠΕ θα επιτευχθεί γρήγορα. Διπλάσια τα EBITDA από ΑΠΕ το 2023. Μεγαλώνουν τα μερίδια της ΕΚΟ με πόλεμο τιμών.