ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τον Ιούνιο «κληρώνει» για τα μερίσματα, αισιοδοξούν οι τράπεζες

Προβληματισμός για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μερισμάτων. Δεν ανησυχούν οι διοικήσεις και επισημαίνουν τα χαμηλά ποσοστά διανομής. Προβλέπουν γρήγορη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου την προσεχή τριετία.

Τον Ιούνιο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από την ΕΚΤ για το ύψος του μερίσματος που θα επιτραπεί στις εγχώριες τράπεζες να διανείμουν για τη χρήση του 2023, διανομή που έρχεται μετά από 16 χρόνια πλήρους ανομβρίας.

Τραπεζικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους στο BD ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις δεδομένης της ισχυρής κερδοφορίας και του χαμηλού ποσοστού κερδών που θα διανεμηθούν για το 2023.

Την προηγούμενη εβδομάδα διατυπώθηκαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μερισμάτων των ελληνικών τραπεζών, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που σημείωνε ότι το τελικό ποσό των μερισμάτων μπορεί να είναι μικρότερο του αρχικού σχεδιασμού. Εστία ανησυχίας αποτελεί ο αναβαλλόμενος φόρος ενώ προβληματίζει και η επίπτωση στην κερδοφορία των τραπεζών από την δρομολογούμενη μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε δημόσιες παρεμβάσεις του υπογράμμισε την ανάγκη εκτίμησης όλων των παραμέτρων της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, συμπεριλαμβανόμενου του αναβαλλόμενου φόρου. Το αγκάθι του αναβαλλόμενου φόρου, το οποίο δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα του επενδυτές, υπενθύμισε και η Moody’s.

Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών επισημαίνουν ότι το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου θεραπεύεται μέσα από την κερδοφορία και ήδη έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό των κεφαλαίων τους, μείωση που θα συνεχιστεί με ταχύτητα την τριετία 2024 – 2026.

Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες

Η Eurobank με καθαρά κέρδη μετά φόρων που αναλογούν στους μετόχους ύψους 1,14 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει στη διανομή για το 2023 περί των 300 εκατ. ευρώ ή 25% των κερδών. Το μέρισμα της Eurobank αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ των 0,08 ευρώ ανά μετοχή.

Η Εθνική Τράπεζα με καθαρά κέρδη μετά φόρων 1,106 εκατ. θα προχωρήσει στη διανομή ποσού επίσης κοντά στα 300 εκατ. ευρώ (περί το 25% των κερδών). Το μέρισμα της ΕΤΕ αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Η Alpha Bank με καθαρά κέρδη μετά φόρων που αναλογούν στους μετόχους ύψους 611,3 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει στη διανομή του 20% δηλαδή περίπου 120 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα της Alpha Bank αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς με καθαρά κέρδη μετά φόρων 788 εκατ. το 2023 θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος που αντιστοιχεί στο 10% των κερδών δηλαδή περίπου 80 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα της Τρ. Πειραιώς αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,064 ευρώ ανά μετοχή.

Συνολικά, οι 4 συστημικές τράπεζες θα διανείμουν στους μετόχους τους για τη χρήση του 2023 μέρισμα άνω των 800 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά βέβαια υπόκεινται στην έγκριση της ΕΚΤ με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται τον προσεχή Ιούνιο

Σημειώνεται ότι το 2023, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank επέστρεψαν δυναμικά σε πορεία βιώσιμης κερδοφορίας επωφελούμενες από την άνοδο των επιτοκίων και την ανάκαμψη της  οικονομίας. 

Τι προβλέπουν τα business plans για τα μερίσματα

Πιο «επιθετικός» είναι ο σχεδιασμός των τραπεζών για την διανομή μερισμάτων στην 3ετία 2025 - 2026, όπως προκύπτει από τα business plan, με σοβαρές όμως διαφοροποιήσεις από τράπεζα σε τράπεζα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος για διανομές που αντιστοιχούν στο 50% της κερδοφορίας ίσως είναι πολύ αισιόδοξος και για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει από την μία πλευρά η εγχώρια οικονομία να κινηθεί στο πάνω εύρος των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και οι τράπεζες να ξεπεράσουν τους στόχους εσόδων και κερδοφορίας που έχουν θέσει. 

Το business plan της Eurobank προβλέπει το ποσοστό διανομής κερδών να διαμορφωθεί στο 25% το 2024 και να ανέλθει στο 50% για τη χρήση του 2026. Η τράπεζα στοχεύει σε οργανική κερδοφορία 1,5 δισ. το 2024 και σε 1,6 δισ. το 2026. Βάση αυτών εκτιμάται ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην τριετία 2024 – 2026 στη διανομή συνολικών μερισμάτων σημαντικά υψηλότερων του 1 δισ. ευρώ.

Ανάλογο ποσό, σημαντικά υψηλότερο του 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να διανείμει και η Εθνική Τράπεζα στην τριετία 2024 -2026. Το business plan της τράπεζας προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 1,2 ευρώ το 2024 τα οποία θα ανέλθουν σε 1,3 ευρώ ανά μετοχή το 2026. Το business plan δεν περιλαμβάνει στόχο διανομής αλλά εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 30% το 2024 με στόχο να προσεγγίσει το 50% το 2026.

Η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει στο business plan ότι τα καθαρά κέρδη μετά φόρων θα ανέλθουν κοντά στα 900 εκατ. ευρώ το 2024, κοντά στο 1 δισ. ευρώ το 2025 και επίσης στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ το 2026. Η τράπεζα στοχεύει στη διανομή ως μέρισμα του 25% των κερδών του 2024, το 50% των κερδών του 2025 και επίσης το 50% των κερδών του 2026. Στόχος που οδηγεί σε διανομή μερισμάτων σημαντικά υψηλότερων του 1 δισ. ευρώ στην 3ετία

Το business plan της Alpha Bank προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 0,31 ευρώ το 20240,33 ευρώ ανά μετοχή το 2025 και 0,35 ευρώ το 2026. Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει στην 3ετία να προχωρήσει στη διανομή μερισμάτων επίσης άνω του 1 δισ. ευρώ με το ποσοστό διανομής να προσεγγίζει επίσης το 50% το 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής, τι προβλέπουν για τα μερίσματα

Μερίσματα 800 εκατ. για τη χρήση του 2023 θα διανείμουν Eurobank, Εθνική, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank μετά από 16 χρόνια ανομβρίας. Για την τριετία 2024-26 τα business plans προβλέπουν μερίσματα άνω των 4 δισ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Καθαρά κέρδη 3,7 δισ., μεγάλες προσδοκίες για την 3ετία 2024-26

Καθαρά επιτοκιακά έσοδα (+50%) και έσοδα από προμήθειες (+7,2%) οδήγησαν στα ύψη την κερδοφορία. Επιτάχυνση πιστωτικής επέκτασης και υψηλή κερδοφορία - αποδοτικότητα προβλέπουν τα αναθεωρημένα business plans.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριετία υψηλών επιδόσεων για τις τράπεζες - «Μαγνήτης» για τους επενδυτές

Με αιχμή την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία «κλειδώνουν» υψηλή κερδοφορία. Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων με μέρισμα – buyback. Τι ειπώθηκε από τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, που εστίασαν οι επενδυτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεκαπενθήμερο «φωτιά» για τις τράπεζες και την αποεπένδυση του Δημοσίου

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό για Alpha και αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αύριο τα αποτελέσματα Eurobank – ΕΤΕ.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη ρεκόρ «βλέπουν» οι τράπεζες το 2023, «βασιλιάς» τα έσοδα από τόκους

Με αιχμή την καλή πορεία της οικονομίας, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον οι τράπεζες θα πετύχουν την φετινή χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις. «Κλειδί» η ανατιμολόγηση δανείων – καταθέσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022 Eurobank και Εθνική

Θα είναι η πρώτη διανομή μερίσματος από εγχώρια τράπεζα μετά από 14 χρόνια. Στη διανομή μερίσματος για την εφετινή χρήση στοχεύουν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Αλλαγή κλίματος στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.