ΓΔ: 1407.98 -2.12% Τζίρος: 84.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:05:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Δύο ξενοδοχεία στην Ρόδο στο στόχαστρο της Blackstone

Για τις μονάδες Amillia Mare και Paradise Village που ανήκουν στο αμερικανικό επενδυτικό fund Η.Ι.G. εκδήλωσε ενδιαφέρον η Blackstone, που επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στον τομέα της φιλοξενίας.

Σε κρούση για την εξαγορά δύο ξενοδοχειακών μονάδων στην Ρόδο έχει προχωρήσει ο επενδυτικός όμιλος Blackstone, ο οποίος επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία του στον τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα, εν όψει και της επικείμενης θερινής περιόδου. Πρόκειται για τις μονάδες Amillia Mare και Paradise Village, συνολικής δυναμικότητας 1.600 κλινών, οι οποίοι είχαν αποκτηθεί προ διετίας από το επίσης αμερικανικό, επενδυτικό fund Η.Ι.G. Capital, που διαθέτει συνολικά κεφάλαια 35 δισ. δολαρίων υπό διαχείριση.

Ειδικότερα, το H.I.G. Capital είχε αποκτήσει την εταιρεία Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε. (ΤΕΝ Α.Ε.) αντί ποσού που εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν στον δανεισμό της εν λόγω ξενοδοχειακής επιχείρησης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Business Daily, δεν είναι στις άμεσες προθέσεις της H.I.G. Capital να πωλήσει την εν λόγω εταιρεία, ωστόσο εφόσον η πρόταση που υποβάλλει η Blackstone κριθεί ικανοποιητική και επιτρέπει την δέουσα απόδοση επί της αρχικής επένδυσης, δεν αποκλείεται η στάση της αυτή να διαφοροποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία έχει εκπονήσει και πλάνο για την ανάπτυξη των δύο μονάδων στη Ρόδο, επομένως είναι προφανές ότι έχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης και κερδοφορίας τους.

H Blackstone είναι σαφές ότι επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία της στην ξενοδοχειακή αγορά, έχοντας σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η αρχή έγινε με την εξαγορά, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, πέντε ξενοδοχειακών μονάδων του κυπριακού ομίλου Louis Group, αντί ποσού της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή, η οποία υλοποιήθηκε μέσω της Blackstone Real Estate Partners Europe, αφορούσε δύο ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο (Zante Beach και Plagos Beach), δύο στην Κέρκυρα (Corcyra Beach και Grand Hotel) και ενός ακόμα στην Κρήτη (Creta Princess), με την συνολική τους δυναμικότητα να ανέρχεται σε 1.464 δωμάτια.

Με βάση του όρους της συμφωνίας, τα ξενοδοχεία παρέμειναν υπό την διαχείριση της Louis Group, αλλά με την ιδιοκτησία του να περνά πλέον υπό την «σκέπη» του τουριστικού βραχίονα της Blackstone, δηλαδή της εταιρείας HIP. Η τελευταία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης, καθώς ελέγχει συνολικά 65 ξενοδοχεία δυναμικότητας 19,019 δωματίων.

Πλάνα ανάπτυξης της παρουσίας στην Ελλάδα έχει βέβαια και η H.I.G. Capital, η οποία πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία με τον όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate. Αντικείμενο της εν λόγω συμφωνίας θα είναι η παροχή χρηματοδότησης των νέων έργων ανάπτυξης της ελληνικής εταιρείας, με έμφαση στους τομείς των ξενοδοχειακών ακινήτων, αλλά και των παραθεριστικών/τουριστικών κατοικιών και των κτιρίων γραφείων. Σε πρώτη φάση, ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος θα παράσχει μια ανοικτή γραμμή πίστωσης της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, την οποία θα μπορεί να αξιοποιεί η Dimand Real Estate κατά το δοκούν.

Στόχος της διοίκησης της τελευταίας είναι να έχει την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία όσον αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, προκειμένου με τον τρόπο αυτό, να μπορέσει να αξιοποιήσει όλες τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες που της παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Autohellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα δώσει ώθηση στα κέρδη η Autohellas με το ομολογιακό των 200 εκατ.

Εξόφληση παλαιών δανείων και επενδύσεις στον στόλο οχημάτων προγραμματίζει η Autohellas. Από 17-19 Ιανουαρίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο. Νέο ιστορικό ρεκόρ το 2023 σε πωλήσεις και κέρδη.
Αεροδρόμιο Καλαμάτας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Απογειώνεται» τον Μάρτιο ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Και τα τέσσερα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για να αναλάβουν την παραχώρηση του αεροδρομίου για 40 χρόνια. Στόχος εντός του 2025 να αρχίσουν τα έργα αναβάθμισης.