ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στην παράταση κρίνεται το ντέρμπι για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Τι κρύβει η ασυνήθιστα μεγάλη παράταση που δόθηκε για την υποβολή προσφορών για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, κατόπιν αιτημάτων ισχυρών ενεργειακών ομίλων της Ελλάδας και ενός ξένου.

Στα αιτήματα δύο τουλάχιστον ισχυρών ελληνικών ενεργειακών ομίλων αλλά και ενός ξένου να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, προκειμένου να καταλήξουν στα σχήματα με τα οποία θα διεκδικήσουν την ΔΕΠΑ Εμπορίας, βρίσκεται η αιτία της ασυνήθιστα μεγάλης παράτασης, που ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, από τις 6 στις 23 Μαρτίου, για την προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στις διεργασίες που γίνονται την περίοδο αυτή για τα τελικά σχήματα και τις συμπράξεις που θα κατέβουν στο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστούν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι, ενώ αποφάσεις ως προς το αν κατέβει από κοινού με ελληνική εταιρεία ή μόνος του δεν φαίνεται να έχει λάβει και παίκτης της ευρωπαϊκής αγοράς, που καιρό τώρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η παράταση των δύο και πλέον εβδομάδων, συγκεκριμένα 17 ημερών, είναι διπλάσια από την μια εβδομάδα που είχε δοθεί για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών. Εγινε προφανώς δεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ακριβώς λόγω του εμβληματικού χαρακτήρα της αποκρατικοποίησης αλλά και του μεγέθους όσων υποψηφίων «μνηστήρων» την ζήτησαν.

Εδώ και καιρό όλα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περιοριστεί μεταξύ εγχώριων ομίλων και αποτελεί κοινό μυστικό ότι ανάμεσα στους διεκδικητές θα είναι η Mytilineos (ακούγεται ότι θα κατέβει αυτόνομα), ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο όμιλος Κοπελούζου, η ΤΕΡΝΑ και φυσικά τα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται σε συζητήσεις με τον στρατηγικό τους εταίρο στην Ελλάδα, την ιταλική Εdison, προκειμένου να αποφασίσουν τους όρους κοινής συμμετοχής τους στον διαγωνισμό, ωστόσο δεν είναι σαφές αν έχουν συμφωνήσει. Διαφορετικά μπορεί και να κατέβουν αυτόνομα.

To αγκάθι των ELFE

Διεργασίες επομένως για τα τελικά σχήματα γίνονται σε πολλά επίπεδα, ωστόσο πέραν αυτών, υπάρχει άλλος ένας κρίσιμος παράγοντας που αναδεικνύουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στις συζητήσεις τους. Το «αμαρτωλό» από παλαιά κεφάλαιο της λιπασματοβιομηχανίας ELFE.

Εφόσον δεν τελεσιδικήσει και μάλιστα σύντομα η δικαστική εκρεμμότητα μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE, αυτή θα μπορούσε, σύμφωνα με μια ερμηνεία, να περιορίσει τα τιμήματα και στο ακραίο σενάριο ακόμη και να τινάξει στον αέρα την ιδιωτικοποίηση.

Στην ουσία και πέρα από το ισχυρό ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν κερδίσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου τη δικαστική διαμάχη που έχει με την λιπασματοβιομηχανία ELFE. Το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας γνωρίζει τον κίνδυνο, για το θέμα έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις, ενώ παλαιότερα υπήρχαν ακόμη και δεύτερες σκέψεις για μετάθεση του διαγωνισμού αργότερα, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, τουλάχιστον από δικαστικής πλευράς.

Το πρόβλημα έγκειται στην πρωτόδικη απόφαση που είχε κερδίσει τον περασμένο Οκτώβριο η ELFE σε βάρος της ΔΕΠΑ με την οποία το Δικαστήριο καλούσε την τελευταία να επιστρέψει στη λιπασματοβιομηχανία ποσά, ύψους 63 εκατ ευρώ. Και αυτό καθώς θεωρούσε ότι ο τρόπος τιμολόγησης της ΔΕΠΑ ήταν καταχρηστικός. Στην ουσία, η απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου, που είχε ληφθεί κατόπιν προσφυγής της ELFE, αμφισβητούσε τη φόρμουλα της ρωσικής GAZPROM, με την οποία μέχρι πρότινος τιμολογούσε η ΔΕΠΑ τους πελάτες της -πρόσφατα την επαναδιαπραγματεύτηκε- συνδέοντας τις τιμές του αερίου σε ποσοστό 100% με τις διακυμάνσεις του πετρελαίου (oil index συμβόλαιο). Το δικαστήριο είχε θεωρήσει ότι αυτή η φόρμουλα τιμολόγησης πλήττει τον ανταγωνισμό.

Ο κίνδυνος των διεκδικήσεων

Άνθρωποι με γνώση των διεργασιών έχουν κατ’ επανάληψη μεταφέρει στο υπουργείο την άποψη ότι τα παραπάνω αποτελούν μια εν δυνάμει «βόμβα» για τα ταμεία της ΔΕΠΑ, πρέπει επομένως αυτή να απενεργοποιηθεί και τάχιστα με νέα τελεσίδικη δικαστική απόφαση που να δικαιώνει την τελευταία. Αν για παράδειγμα δικαιωθεί και σε τελικό βαθμό η ELFE, τότε νομιμοποιούνται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις κατά της ΔΕΠΑ και άλλοι πελάτες της (ηλεκτροπαραγωγοί κ.λπ.) που προμηθεύονταν αέριο με την ίδια φόρμουλα, ζητώντας και εκείνοι επανυπολογισμό των χρεώσεών τους.

Ενδεχόμενη δικαίωση της ELFE θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλες ελληνικές εταιρείες που έχουν κατά καιρούς πουλήσει φυσικό αέριο, με βάση ρωσικά συμβόλαια τα οποία διέπονταν από την παραπάνω φόρμουλα, καθώς και οι δικοί τους πελάτες, θα μπορούσαν να εγείρουν απαιτήσεις

Στο παραπάνω σίριαλ, το τελευταίο επεισόδιο αφορούσε την έφεση που είχε καταθέσει στις αρχές Ιανουαρίου η διοίκηση της ΔΕΠΑ, κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας ότι η φόρμουλα υπολογισμού της GAZPROM δεν είναι ελληνική πατέντα, παρά συνηθίζεται σε εκατοντάδες συμβόλαια με πελάτες της ρωσικής εταιρείας από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, έως την Σερβία, την Ουγγαρία και αλλού.

Στην ίδια έφεση η ΔΕΠΑ κατέθετε την άποψη ότι η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης δεν μπορεί να συγκρίνεται με εκείνη της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί λειτουργούν διασυνδεδεμένες αγορές (gas trading hubs, όπως το ολλανδικό TTF). Παράλληλα ζητούσε τη γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα, η οποία συνιστά εν δυνάμει αγκάθι για την ιδιωτικοποίηση.

Το δέλεαρ

Το πόσο γρήγορα θα εκδικαστεί η υπόθεση μένει να φανεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για την ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρείται και όχι άδικα, ότι θα διεξαχθεί η «μητέρα των μαχών» στην ενεργειακή αγορά. Στόχος όλων των εγχώριων παικτών, είναι ο έλεγχος της ΕΠΑ Αττικής, της νούμερο ένα εταιρείας λιανικής στο φυσικό αέριο, που αποτελεί και το φιλέτο του εμπορικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΠΑ.

Απόκτηση της ΕΠΑ Αττικής σημαίνει ότι ο νικητής του διαγωνισμού έχει αυτόματα ένα ισχυρό προβάδισμα στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς στα χέρια του περνούν 200.000 και πλέον συνδέσεις πανελλαδικά, ένα πελατολόγιο 400.000 νοικοκυριών, και 9.000 επαγγελματιών, μαζί με ένα συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο εντός και εκτός Λεκανοπεδίου, καθιστώντάς τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο για τα επόμενα χρόνα.

Άλλο δέλεαρ θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τα διεθνή της συμβόλαια, μετά την επαναδιαπραγμάτευση στην οποία προέβη η διοίκηση με όλους τους ξένους προμηθευτές, όπως με τη ρωσική Gazprom, από την οποία, η ελληνική εταιρεία προμηθεύεται μακράν τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνωστισμός για την ΔΕΠΑ από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας

Ο νικητής του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ Εμπορίας θα «πάρει κεφάλι» όχι μόνο στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά θα αναβαθμιστεί συνολικά στα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας.