Ο πρωταγωνιστής των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών είναι αναμφισβήτητα το ούζο, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το εθνικό μας ποτό. Το 2023 μόνο εξήχθησαν 9,82 εκατ. λίτρα (35 εκατ. φιάλες) ούζου και αποτέλεσε το 72,8% του συνόλου των εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών.
Ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους παραγωγούς ούζου και από τις πιο παλιές εταιρείες στην Ελλάδα, είναι η ιστορική Ποτοποιϊα Βαρβαγιάννη από το Πλωμάρι της Λέσβου που κουβαλά 164 χρόνια ιστορίας.
Βαδίζοντας στα χνάρια του Ευστάθιου Βαρβαγιάννη, ιδρυτή της οικογενειακής επιχείρησης, σήμερα η έκτη γενιά της οικογένειας, κάνει ένα βήμα παρακάτω και συστήνει ξανά τα προϊόντα της στο κοινό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Το πρώτο βήμα για αυτό είναι η κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής αλκοολούχων ποτών στην έδρα της εταιρείας, στο Πλωμάρι της Λέσβου, επένδυση που έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η επένδυση είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας, ενώ ξεκίνησε το 2023.
Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Βαρβαγιάννης ένας εκ των διαχειριστών της εταιρείας, στο πλαίσιο του Media Workshop της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, με την εν λόγω επένδυση η εταιρεία στοχεύει στον διπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής, αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά της στην αγορά και της ικανότητάς της να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει για τα προϊόντα της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η επενδυτική αυτή δραστηριότητα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, προκειμένου να ενισχύσει την θέση της στον κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος της εταιρείας για το 2023 ήταν 5 εκατ. ευρώ ενώ το 2024 έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 15% σε αξία.
Παράλληλα η νέα γενιά της επιχείρησης αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο βήμα και προχώρησε στο rebranding των προϊόντων. Το οποίο και ξεκίνησε πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στις πωλήσεις.
Ο κ. Γιάννης Βαρβαγιάννης τόνισε ότι ο επόμενος στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και η διεύρυνση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, όπου ήδη δραστηριοποιείται σε 25 χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν στη νέα επένδυση, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική τους για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Όσον αφορά την παραγωγή του ούζου, τα πάντα επιλέγονται με προσοχή. Το οινόπνευμα που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή του ούζου, ελέγχεται διπλά τόσο κατά την παραλαβή του, όσο και κατά το διάστημα πριν τη διαδικασία της απόσταξης. Είναι 100% καθαρή αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης.
Η οικογένεια Βαρβαγιάννη έχει 20 στρέμματα στο χωριό Λισβόρι της Λέσβου, όπου παράγουν τον δικό τους γλυκάνισο, ο οποίος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεύση και το χαρακτήρα του ούζου μαζί με τα αρωματικά φυτά της οικογενειακής συνταγής. Όταν το φυτό φτάσει στην τέλεια ωρίμανση του, μαζεύεται, δένεται σε μικρά δεμάτια και ξεραίνεται στη σκιά προσεκτικά, ώστε να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του. Ακολουθεί το «δριμώνισμα», μια χειρονακτική διαδικασία όπου ξεχωρίζουν με προσοχή τον καρπό από τα κοτσάνια πάνω σε μια επικλινή μαρμάρινη πλάκα. Ακολουθεί η αποθήκευση του γλυκάνισου που γίνεται εξίσου προσεκτικά σε σακιά από φυτικές ίνες.
Οι τέσσερις συνταγές
Η τροποποίηση της συνταγής είναι κάτι που δεν διαπραγματεύεται η οικογένεια Βαρβαγιάννη. Όπως έδειξε πλέον και η ιστορία, από το 1860, 164 χρόνια, αυτό είναι που έκανε τα προϊόντα τους να ξεχωρίσουν και να παραμείνουν στην κορυφή. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γ. Βαρβαγιάννης, η εταιρεία δεν πρόκειται να επεκταθεί σε άλλα αλκοολούχα ποτά ή να αλλάξει τις τέσσερις συνταγές της. Αυτές είναι:
- Το «μπλε» Ούζο Βαρβαγιάννη (από την ετικέτα). Παράγεται από τις έξι γενιές της οικογένειας Βαρβαγιάννη από το 1860 βασισμένο στην συνταγή του Ευστάθιου Βαρβαγιάννη. Γνήσιο απόσταγμα γλυκάνισου και αρωματικών φυτών, που παράγεται στους 46% Vol. με το μοναδικό νερό του Πλωμαρίου.
- Το «κόκκινο» ούζο (Εύζωνας), ένα εκλεκτό απόσταγμα γλυκάνισου με εξαιρετική γεύση για τους αφοσιωμένους λάτρεις του ούζου που αποστάχθηκε το 1950. Το Ούζο Εύζων παράγεται στους 47% Vol.
- Το «μαύρο» (Αφροδίτη) «γεννήθηκε» το 1962. Το σπάνιο αυτό ούζο, παράγεται στους 48% Vol., στηρίζεται στο εκλεκτότερο απόσταγμα κι έχει ως βάση του αγνά υλικά, γλυκάνισο και μια σειρά αρωματικών φυτών και σπόρων.
- Το «πράσινο» ούζο. Η οικογένεια Βαρβαγιάννη δημιούργησε το 1997 ένα νέο, απαλό ούζο, από αυστηρά επιλεγμένα αγνά υλικά. Είναι ένα γνήσιο απόσταγμα 100% που παράγεται στους 42% Vol.