ΓΔ: 876.35 0.74% Τζίρος: 44.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΓΕΝΟΠ: Αντιδράσεις στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές μονάδες

Αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ ύστερα από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα μας μέχρι το 2028.

Προβληματισμό για την κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ως το 2028 εκφράζει η ΓΕΝΟΠ μετά από συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Ειδικότερα αναφέρεται στις συνέπειες «για τη λιγνιτική παραγωγή, την πορεία (ίσως και την ύπαρξη) της ίδιας της ΔΕΗ, την ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας καθώς και για το -μη δυνάμενο να εκτιμηθεί - οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας όπου υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα της ΔΕΗ».

Η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ωστόσο την τεράστια επιβάρυνση που υπέστη η ΔΕΗ από την αύξηση του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (εκπομπές που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη λιγνιτική παραγωγή) όπως και από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ οι οποίες πρόκειται να καταργηθούν με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Στο ΔΣ συζητήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα των συναντήσεων που πραγματοποιηθήκαν το προηγούμενο διάστημα με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας κκ Κ.Χατζηδάκη και Γερ. Θωμά καθώς και με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΔΕΗ Γ. Στάσση. Η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και με την μείωση της έκπτωσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που ισχύει τώρα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028»

Ο πρωθυπουργός από τη Ν. Υόρκη σημείωσε πως η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Παραμένει το μπόνους των 5.000 ευρώ στους εργαζομένους

Την παράταση ισχύος του «μπόνους» των 5.000 ευρώ σε όσους εργαζομένους της ΔΕΗ συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης συμφώνησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκλεισε η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos

Η σύμβαση θα διαρκέσει έως και την 31η Δεκεμμβρίου 2023, ενώ ο κ. Ευαγ. Μυτιληναίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση εξαγοράς της «Γεωθερμικός Στόχος II»

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε, ότι η υπό εξέταση συγκέντρωση δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού, στις αγορές στις οποίες αφορά.
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 70% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων αειφορίας που συνδέονται με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που πραγματοποίησε η ΔΕΗ.