Να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις 2,1 δισ. ευρώ για τις υποδομές της Ανατολικής Αττικής και για να «ξεδιψάσει» την Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου μια νέα πόλη φτιάχνεται στο Ελληνικό, καθώς και να αλλάξει το γερασμένο δίκτυο, ηλικίας 60 ετών, κρατώντας όσο το δυνατόν φθηνότερο το τιμολόγιο του νερού επιδιώκει η ΕΥΔΑΠ. Για να τρέξει τα έργα της λειψυδρίας, η διοίκηση βάζει στο κάδρο την ανάγκη για ευέλικτες προσλήψεις, fast track διαδικασίες και νέα εταιρική δομή με διαχωρισμό ρυθμιζόμενων και μη δραστηριοτήτων.
Προκειμένου να μην φτάσουν στο «κόκκινο» τα αποθέματα της Αττικής, μετά από τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανομβρίας, η εταιρεία τρέχει να ωριμάσει έργα 535 εκατ. ευρώ, τα οποία οφείλει να κάνει το ελληνικό δημόσιο. Έχοντας κάνει το πρώτο βήμα με περισσότερες αντλήσεις από τη Μαυροσουβάλα, προχωρά σε δοκιμαστικές αντλήσεις και στον Βοιωτικό Κηφισό.
Δύο γρήγορες κινήσεις που εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν τα 100 εκατ. κ.μ. από τα συνολικά 200 εκατ. κ.μ. που χάνονται ετησίως από τους ταμιευτήρες, δίνοντας χρόνο στο δημόσιο να θωρακίσει το λεκανοπέδιο για πάνω από 50 χρόνια με τη λύση των Κρεμαστών. Όπως εκτίμησε, εχθές, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ξενάγησης στη ΜΕΝ Αχαρνών, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν ένα περιθώριο 4 ετών αντί για τα 2,5 με 3 χρόνια που έχουμε σήμερα για να μην πούμε το νερό νεράκι.
Εναλλακτικές για τη λειψυδρία
Ουσιαστικά, η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Αττικής, σε περίπτωση ισχυρής ανομβρίας, θα απαιτήσει μόλις το 5% του νερού που εισρέει στα Κρεμαστά κάθε χρόνο και ανέρχεται σε 3,5 δισ. κ.μ. Προβλέπεται η σύνδεση με δύο ποτάμια, τον Κρικελιώτη και τον Καρπενησιώτη, σε δύο φάσεις, ύψους 365 εκατ. και 170 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν με νερό το υδραγωγείο του Ευήνου. Θα απαιτηθεί για αυτό μία σήραγγα 20 χλμ., η οποία με βάση την εμπειρία αντίστοιχων έργων της ΕΥΔΑΠ θα χρειαστεί δύο χρόνια κατασκευής. Άρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Σε περίπτωση πάντως που η λύση αυτή καθυστερήσει, τότε ως εναλλακτική προβάλλουν οι αφαλατώσεις. Ήδη η εταιρεία προετοιμάζει διαγωνισμό για αφαλάτωση, αλμυρού ή και υφάλμυρου νερού, σε διάφορες περιοχές. Το κόστος της αφαλάτωσης εκτιμάται της τάξεως των 0,85-1,00 ευρώ ανά κ.μ., ενώ για το υφάλμυρο περίπου στα μισά 0,40-0,45 ευρώ, όταν το κόστος για το νερό των Κρεμαστών υπολογίζεται σε 0,10-0,15 ευρώ το κ.μ.
Ως τελευταίο μαξιλάρι ασφαλείας, εφόσον τα άλλα δεν προχωρήσουν, προβλέπεται η μεταφορά νερού με μεγάλα τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου, το οποίο και θα προωθηθεί στο κανάλι μέσω των βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε Άσπρα Σπίτια και Θίσβη. Πρόκειται για μία λύση περιορισμένης χρονικής διάρκειας.
«Όταν συζητάμε για το θέμα της λειψυδρίας, από τη μία έχω την αγωνία ότι πρέπει να τα τρέξουμε τα έργα γρήγορα με το δημόσιο, συγχρόνως όμως αισθάνομαι ασφαλής ότι έχουμε ένα καλό και επαρκές πλάνο. Δεν θα μείνουμε από νερό, αλλά πρέπει να τρέξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης.
Στοπ στις διαρροές
«Θέλουμε οι τιμές να είναι χαμηλές, άρα πρέπει να κάνουμε έξυπνες επενδύσεις» ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας. Για να συγκρατηθεί το κόστος σημαντική παράμετρος είναι η μείωση των διαρροών. Σήμερα, οι απώλειες νερού στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ υπολογίζονται σε 15%. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στο Ισραήλ, που έχει επενδύσει σημαντικά στα δίκτυα νερού, οι απώλειες είναι στο 8-9%, η απόσταση που θα πρέπει να διανύσουμε για τον επιθυμητό στόχο δεν είναι μεγάλη.
Εμπόδιο όμως συνιστά το καταπονημένο δίκτυο της πρωτεύουσας, που έχει μία μέση ηλικία 60 ετών. «Δεν θέλουμε να σπάνε αγωγοί και δίκτυα, ούτε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο για αυτό χρειάζονται επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Σαχίνης, απαριθμώντας πέντε εν εξελίξει εργολαβίες για την αντικατάσταση δικτύου μήκους 90 χλμ. εκάστη. Όπως εξήγησε, για να γίνει πλήρης αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου θα χρειαζόταν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, έτσι υπό τα σημερινά δεδομένα γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
Επιπλέον, προωθούνται ως το 2029 έργα ύψους 398,79 εκατ. ευρώ για τη μείωση των απωλειών. Εξ αυτών, το έργο αντικατάστασης των παλιών υδρόμετρων με έξυπνους μετρητές, προϋπολογισμού 122,67 εκατ. ευρώ, καθώς και η βελτιστοποίηση του δικτύου για τη μείωση διαρροών, προϋπολογισμού 169,85 εκατ. ευρώ, τα πληρώνει το δημόσιο, είναι δηλαδή πλέον του επενδυτικού πλάνου της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Ύδρευσης της εταιρείας, Γιώργο Καραγιάννη, καθημερινά αναφέρονται 300 νέες διαρροές, εκ των οποίων ποσοστό 65-70% εντοπίζονται στα ρολόγια, ενώ το υπόλοιπο στους αγωγούς (ρηγματώσεις κλπ). Έθεσε, μάλιστα, ως στοίχημα των επόμενων μηνών να φτάνει πιο γρήγορα το συνεργείο και να κάνει την επισκευή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι καταναλωτές.
«Έχουμε πολλές άσκοπες μεταβάσεις, διότι όταν τρέχουν νερά δεν είναι πάντα το πρόβλημα δικό μας, όμως ο κόσμος εμάς θα καλέσει», εξήγησε, ενώ απέδωσε τις καθυστερήσεις και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των διαφόρων φορέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ασφαλτοστρώσεις που γίνονται από τους δήμους, που συχνά καλύπτουν και τις βάνες υδροδότησης,