Φώτο: Shutterstock

Τι χάνουν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων από το «πάγωμα» δόσεων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
«Ψαλίδισμα» εσόδων της τάξεως του 25% προβλέπουν φέτος οι εταιρείες διαχείρισης δανείων λόγω του προγράμματος αναστολής των δόσεων, ενώ ανησυχούν για αύξηση των κακοπληρωτών.

Μείωση εσόδων κατά 25% αναμένεται φέτος από την απόφαση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων να αναστείλουν την πληρωμή δανείων από δανειολήπτες για τους επόμενους τρεις μήνες, τονίζουν στελέχη των εταιρειών στο Business Daily.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ανακοίνωσαν μια σειρά από διευκολύνσεις για ενήμερους δανειολήπτες, ακολουθώντας τα βήματα των τραπεζών. Ειδικά για όσους δανειολήπτες δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, προχωρούν στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

Πέραν της συγκεκριμένης ρύθμισης, οι ευρύτερες απώλειες που αναμένονται στο χώρο από τις επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι σημαντικά υψηλότερες, αν και είναι νωρίς να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση, επισημαίνουν στελέχη. Αυτό που, επίσης, απασχολεί έντονα τα funds και τις τράπεζες είναι ότι αποκτούν μια νέα δυναμική οι κακοπληρωτές στο νέο υφεσιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα υπάρξει μια στασιμότητα στην αγορά κόκκινων δανείων για το επόμενο διάστημα, που πιθανόν να φτάσει και τους 12 μήνες. «Σε αυτή τη φάση, γίνεται μια επαναξιολόγηση εξόδων από τις εταιρείες, ώστε να εντοπισθούν οι δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες», τονίζει στέλεχος.

Επίσης, οι αλλαγές των ευρωπαϊκών τραπεζικών αρχών σχετικά με τη χαλάρωση των κανόνων ταξινόμησης δανείων σε μη εξυπηρετούμενα ή αμφίβολης είσπραξης, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αγορά.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε, ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων συνεπών επιχειρήσεων, που πλήττονται από την πανδημία, χωρίς να τα ταξινομούν στα δάνεια αμφίβολης είσπραξης. «Στις περιπτώσεις που υπάρχει ένα μορατόριουμ, το χρέους δεν ταξινομείται αυτόματα ως μη εξυπηρετούμενο», τονίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Η χαλάρωση επέρχεται, χωρίς να επηρεάζεται η εφαρμογή από τις τράπεζες αξιόπιστων πιστοληπτικών κριτηρίων και κατάλληλων πολιτικών για την αναγνώριση και κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, προσθέτει η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody's στο BD: Δεν αποτελεί πανάκεια το σχέδιο «Ηρακλής»

Με το σχέδιο «Ηρακλής» αντιμετωπίζονται «κόκκινα» δάνεια έως 36 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό υπόλοιπο φθάνει τα 71 δισ. ευρώ, επισημαίνει ανώτερο στέλεχος του οίκου Moody's. Κρίσιμης σημασίας η μηδενική στάθμιση κινδύνου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών από την Alpha Bank με ρυθμίσεις

Για τις Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις που πλήττονται προβλέπεται αναστολή καταβολής χρεολυσίων, ενώ για τους ιδιώτες και τις Μικρές Επιχειρήσεις προβλέπεται τρίμηνη αναστολή δόσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Ενρία: Στηρίζουμε τις τράπεζες για να συνεχίσουν να δανείζουν

Τα μέτρα χαλάρωσης των εποπτικών και λογιστικών κανόνων για τις τράπεζες εξηγεί ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, Α. Ενρία. Γιατί επιβλήθηκε στις τράπεζες απαγόρευση διανομής μερισμάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κόκκινα» δάνεια 453 εκατ. ανέθεσε η Attica Bank στην QQuant Master Servicer

Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα ξεκινήσει δυο μήνες από την ημερομηνία υπογραφής, με την συμφωνία να αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου της Attica Bank για καλύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χάνεται η μάχη για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου στους τίτλους του «Ηρακλή»

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις, ορατός ο κίνδυνος να επιβληθεί στις τράπεζες συντελεστής στάθμισης κινδύνου μέχρι να φθάσει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι δύσκολες εξετάσεις του 2020 για τις τραπεζικές διοικήσεις

Η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των φιλόδοξων επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της αγοράς το νέο έτος. Υψηλός βαθμός δυσκολίας στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».