ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΦΑΓΕ

Σε κλοιό πιέσεων η ΦΑΓΕ από πανδημία και Brexit

Πιθανές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες ενδέχεται να φέρει η πανδημία, ενώ το Brexit ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή δασμών. Μείωση 10% στα έσοδα της ΦΑΓΕ το 2019.

Ισχυρή πίεση εξαιτίας της πανδημίας αλλά και του Brexit εκτιμά ότι θα δεχτεί εφέτος η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ (Fage International), η οποία έχοντας κλείσει το 2019 με απώλειες εσόδων παρακολουθεί τις εξελίξεις και εξετάζει τρόπους διαχείρισης.

Ξεκινώντας από την εξάπλωση του κορονοϊού, η διοίκηση της ΦΑΓΕ, στο πλαίσιο της δημοσίευσης της οικονομικής έκθεσης των αποτελεσμάτων της χρήσης 2019, εκτιμά ότι θα υπάρξουν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, πιθανές ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, όπως το γάλα και τα υλικά συσκευασίας, που δύνανται να περάσουν στις τιμές στο ράφι.

Στο πλαίσιο της γενικότερης αβεβαιότητας αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι λόγω των τωρινών και ενδεχόμενων μελλοντικών περιορισμών, η παγκόσμια προσφορά μπορεί να περιοριστεί, ενώ ενδέχεται να προχωρήσει σε διακοπές στη λειτουργία παραγωγικών της μονάδων και στις πωλήσεις της.

 Η εταιρεία επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στις πωλήσεις σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ιταλία, χώρες που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, τονίζει ότι προμηθεύεται πρώτες ύλες από ευρύ φάσμα προμηθευτών, ωστόσο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες σε ικανοποιητική τιμή. «Η μετακύλιση της αύξησης τιμών πρώτων υλών στα τελικά προϊόντα στις χώρες που τα διαθέτει θα εξαρτηθεί τόσο από τον ανταγωνισμό, όσο και από τις πολιτικές τιμολόγησης που θα εφαρμοστούν σε κάθε αγορά», σημειώνει η εταιρεία.

Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα υπάρχει και για τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την  Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι δασμοί που ενδεχομένως θα επιβληθούν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστική θέση της βιομηχανίας και τις σχέσεις της με προμηθευτές και πελάτες», επισημαίνει η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις ισχυρές αγορές της ΦΑΓΕ. Συνολικά, η βρετανική αγορά γιαουρτιού εκτιμάται ότι το 2019 ανήλθε σε 1,4 δισ. δολάρια (1,27 δισ. ευρώ με βάση χθεσινή ισοτιμία) εμφανίζοντας υποχώρηση κατά 4%. Η ΦΑΓΕ έχει ισχυρή παρουσία στη κατηγορία greek style and natural yogurt, η συνολική αξία της οποίας πέρυσι ανήλθε σε περίπου 490 εκατ. δολάρια (444 εκατ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις επί βρετανικού εδάφους, σημειώθηκε μείωση 5% στα έσοδα, παρά την αύξηση 4,6% σε όγκο.

Υποχώρηση εσόδων 10%

Σχετικά με την εικόνα των μεγεθών το 2019, τα συνολικά έσοδα της ΦΑΓΕ καταγράφουν υποχώρηση 10,4% και διαμορφώνονται στα 494,3 εκατ. δολ (448,09 εκατ. ευρώ με βάση χθεσινές ισοτιμίες). Σημειώνεται ότι συνολικά η ΦΑΓΕ έχει παρουσία σε 39 αγορές.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η μείωση του τζίρου προκύπτει από την υποχώρηση των πωλήσεων και στις τρεις βασικές αγορές του χαρτοφυλακίου του ομίλου: κατά 13,1% στις ΗΠΑ, κατά 11,8% στην Ελλάδα, κατά 5% στην Βρετανία. Η απώλεια αντισταθμίζεται μερικώς από την αύξηση 2,1 στην ιταλική αγορά.

Η αρνητική πορεία που καταγράφουν τα έσοδα της ισχυρής γαλακτοβιομηχανίας αποδίδεται από την εταιρεία στην υποχώρηση του όγκου πωλήσεων, η οποία κυμαίνεται στο 3,2%, στη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης κατά 5,1%, καθώς και στην αρνητική επίδραση από την ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι της βρετανικής στερλίνας και του ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις πωληθείσες  ποσότητες, η Φάγε δέχεται ισχυρότατες πιέσεις επί αμερικανικού εδάφους, όπου στο εξεταζόμενο διάστημα καταγράφεται υποχώρηση όγκου πωλήσεων κατά 8,7%, η οποία ωστόσο  αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση κατά 10% που σημειώθηκε στην Ιταλία, κατά 4,6% στην Βρετανία και κατά 1,9% στην Ελλάδα. 

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ διαμορφώθηκαν σε 183,7 εκατ. δολ (135,4 εκατ. ευρώ) , μειωμένα κατά 20,7% σε σύγκριση με το 2018. Η κάμψη των μεικτών κερδών αποδίδεται κυρίως  στην αύξηση των τιμών παραγωγού γάλακτος που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο στις ΗΠΑ κατά 13,1% και κατά 30,4% στην Ελλάδα.

Μικρότερη απώλεια, ωστόσο, καταγράφεται στα καθαρά κέρδη, τα οποία εμφανίζουν πτώση της τάξεως του 3,1% και  διαμορφώνονται σε 21,4 εκατ. δολ (19,4 εκατ. ευρώ) έναντι 22,1 εκατ. δολ (20,03 εκατ. ευρώ) το 2018.

Πίεση στις τιμές στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οι πωλήσεις της Φάγε στην ελληνική αγορά αντιπροσωπεύουν το 15,3% των συνολικών πωλήσεων, έναντι 15,6% που ήταν η συμμετοχή τους το 2018.

Για την ελληνική αγορά, πάντως, ενδιαφέρον έχει το σημείο στο οποίο η εταιρεία αναφέρει ότι η συγκέντρωση στα σούπερ μάρκετ, προσφέρει στα νέα σχήματα, που δημιουργούνται, μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με το ότι οι καταναλωτές ζητούν χαμηλότερες τιμές και περισσότερες προσφορές, μπορεί να οδηγήσει τη εταιρεία σε μείωση των τιμών στα προϊόντα της. Σημειώνεται ότι η Φάγε εμφάνισε μερίδιο αγοράς 22,3% σε όγκο και 22,6% σε αξία στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού, η οποία πέρυσι σύμφωνα με την IRI εμφάνισε συνολικές πωλήσεις αξίας 215,8 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υποβάθμισε την ΦΑΓΕ η Moody's μετά την επιδείνωση μεγεθών

Στη βαθμίδα Β2 από Β1 έπεσε η πιστοληπτική αξιολόγηση της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ από την Moody's, καθώς αντιμετωπίζει πίεση στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και τα κέρδη μειώθηκαν κατά 33% στο 9μηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οδύσσεια της ΦΑΓΕ για το «στήσιμο» νέου εργοστασίου στην Ευρώπη

Ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες σχετικές με τη νέα μονάδα που ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν αποκαλύπτει σε ποια χώρα θα εγκατασταθεί. Το «ναυάγιο» της επένδυσης στο Λουξεμβούργο.
Arivia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νέα θυγατρική μπαίνει η Arivia στην αγορά του τυριού

Τη νέα θυγατρική Aring με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ίδρυσε η Arivia, που έχει περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο στον έλεγχο του ομίλου Upfield. Στελέχη της Upfield στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.