ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΦΑΓΕ

Υποβάθμισε την ΦΑΓΕ η Moody's μετά την επιδείνωση μεγεθών

Στη βαθμίδα Β2 από Β1 έπεσε η πιστοληπτική αξιολόγηση της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ από την Moody's, καθώς αντιμετωπίζει πίεση στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και τα κέρδη μειώθηκαν κατά 33% στο 9μηνο.

Η αρνητική πορεία των πωλήσεων επί αμερικανικού εδάφους και η ευαισθησία στις διακυμάνσεις των τιμών του γάλακτος και των συναλλαγματικών ισοτιμιών οδήγησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ από τον οίκο Moody’s.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΦΑΓΕ στο Β2 από Β1 που ήταν πριν, με ταυτόχρονη, όμως, αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) σε σταθερό από αρνητικό.

Όπως αναφέρει ο οίκος «η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της πορείας των λειτουργικών κερδών της εταιρείας το 2019 και την εκτίμησή μας ότι η όποια ανάκαμψή τους θα βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις, λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά, ιδιαίτερα σε αυτήν των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα ο οίκος Moody's εκτιμά ότι τα πιστωτικά δεδομένα της ΦΑΓΕ θα παραμείνουν αδύναμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας συνέχισαν να είναι αδύναμες στο εννεάμηνο του 2019, λόγω της μείωσης της αγοράς γιαουρτιών στις ΗΠΑ, της πίεσης των τιμών και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλακτοβιομηχανία έχει ήδη υλοποιήσει μια σειρά ενεργειών για την αποκατάσταση των πωλήσεων και τη βελτίωση της κερδοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής παραγωγής των προϊόντων με χαμηλό περιθώριο κέρδους και της προώθησης νέων προϊόντων.

Ωστόσο, παρόλο που η Moody's αναμένει ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σταθεροποίηση των πωλήσεων και του EBITDA το 2020, οποιαδήποτε ανάκαμψη παραμένει υπό ορισμένο βαθμό κινδύνου εκτέλεσης, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της ζήτησης, κυρίως στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον, ενώ ιστορικά η εταιρεία ήταν σε θέση, τουλάχιστον εν μέρει, να μεταβιβάσει τις αυξήσεις των τιμών του γάλακτος σε πελάτες, η Moody's πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει δυσκολίες από την υψηλή ανταγωνιστική πίεση στην αγορά.

Στον αντίποδα, η δυναμική του brand ΦΑΓΕ, η ηγετική θέση στην κατηγορία του γιαουρτιού και το επαρκές προφίλ ρευστότητας, οδήγησαν στην αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) σε σταθερό από αρνητικό. Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την εκτίμηση ότι η λειτουργική πορεία της ΦΑΓΕ θα σταθεροποιηθεί ή θα εμφανίσει ήπια ανάκαμψη εντός των επόμενων 12 – 18 μηνών.

Αδύναμα μεγέθη 9μήνου

Υπενθυμίζεται ότι στο φετινό εννεάμηνο τα συνολικά έσοδα της ΦΑΓΕ International καταγράφουν υποχώρηση 11,6% και διαμορφώνονται στα 384,2 εκατ. δολ. (περίπου 350 εκατ. ευρώ). Η μείωση του τζίρου αποτυπώνεται και στις τέσσερις «βασικές» αγορές του χαρτοφυλακίου του ομίλου: κατά 13,3% στις ΗΠΑ, κατά 15,6% στην Ελλάδα, κατά 6,8% στην Βρετανία ενώ οριακή είναι η υποχώρηση στην ιταλική αγορά κατά 0,7%.

Η αρνητική πορεία που καταγράφουν τα έσοδα της ισχυρής γαλακτοβιομηχανίας αποδίδεται από την εταιρεία στην υποχώρηση του όγκου πωλήσεων, η οποία κυμαίνεται στο 4,3%, στην μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης κατά 4,7%, καθώς και στην αρνητική επίδραση της ενδυνάμωσης του δολαρίου έναντι της βρετανικής στερλίνας και του ευρώ.

Σε ο,τι αφορά στις πωληθείσες ποσότητες, η Φάγε δέχεται ισχυρότατες πιέσεις επί αμερικανικού εδάφους όπου στο εξεταζόμενο διάστημα καταγράφεται υποχώρηση όγκου πωλήσεων κατά 9,8%.

Τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ διαμορφώθηκαν στο φετινό εννεάμηνο σε 148,9 εκατ. δολ (135 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 22,1% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η κάμψη των μεικτών κερδών αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών παραγωγού γάλακτος που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο στις ΗΠΑ κατά 15,1% και κατά 30,5% στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις .

Μεγαλύτερη απώλεια, ωστόσο, καταγράφεται στα καθαρά κέρδη, τα οποία εμφανίζουν πτώση της τάξεως του 33,3% και διαμορφώνονται σε 23,4 εκατ. δολ. (21 εκατ. ευρώ) έναντι 35,1 εκατ. δολ (32 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οδύσσεια της ΦΑΓΕ για το «στήσιμο» νέου εργοστασίου στην Ευρώπη

Ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες σχετικές με τη νέα μονάδα που ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν αποκαλύπτει σε ποια χώρα θα εγκατασταθεί. Το «ναυάγιο» της επένδυσης στο Λουξεμβούργο.
Arivia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νέα θυγατρική μπαίνει η Arivia στην αγορά του τυριού

Τη νέα θυγατρική Aring με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ίδρυσε η Arivia, που έχει περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο στον έλεγχο του ομίλου Upfield. Στελέχη της Upfield στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.