ΓΔ: 1250.61 0.47% Τζίρος: 178.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eurobank

Συγχώνευση Eurobank με Grivalia

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank και σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr το βασικό θέμα είναι η συγχώνευση με την εταιρία διαχείρισης ακινήτων Grivalia.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank και σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr το βασικό θέμα είναι η συγχώνευση με την εταιρία διαχείρισης ακινήτων Grivalia. Παράλληλα το Δ.Σ. αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο της διοίκησης για την δημιουργία ειδικού οχήματος (SPV) όπου θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με την κίνηση συγχώνευσης η Eurobank θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της βάση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου η Εσωτερική Αξία της Grivalia (NAV) ανέρχεται στα 900 εκατ. ή 8,88 εκατ. ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται σε 9,26 εκατ. ανά μετοχή.

Το φιλόδοξο σχέδιο της συγχώνευσης έχει τη στήριξη του Ομίλου Fairfax, αναγνωρίζοντας τα ευρύτερα οφέλη, ο οποίος κατέχει το 16,88% της Eurobank και το 51,43% της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ.

Παράλληλα με την δημιουργία SPV στο οποίο θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Eurobank μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα για την επιτάχυνση των σχεδιασμών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου η Eurobank πέτυχε μείωση των NPEs κατά 1,3 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο και 2,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2018 επιτυγχάνοντας τους σχετικούς στόχους. Σημειώνεται ότι ο δείκτης των NPEs έπεσε για πρώτη φορά κάτω απο το όριο του 39% και διαμορφώθηκε στο 40%. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 16,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 17,3 δισ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο του 2017 βρίσκονταν στα 19,4 δισ. ευρώ.

Τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιριών συνεδριάζουν άμεσα ώστε οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν και να ανακοινωθούν εντός ωρών και σίγουρα πριν την εκκίνηση της συνεδρίασης των χρηματιστηρίων στην Ασία. Ωστόσο οι αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν νωρίς αύριο το πρωι πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr Eurobank και Grivalia έχουν προγραμματίσει για αύριο το πρωι κοινό conference call σε επενδυτές και αναλυτές όπου θα παρουσιαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα οφέλη από την συγχώνευση των δυο εταιριών.

Σημειώνεται ότι η Grivalia διαθέτει ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 984 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα το χαρτοφυλάκιο της εταιρεία περιλαμβάνει 110 ακίνητα στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 826.620 τ.μ. και εμπορικής αξίας 897,2 εκατ. ευρώ, 3 ακίνητα στην Ρουμανία εμπορικής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ και 2 ακίνητα στη Σερβία εμπορικής αξίας 14 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 35,4 εκατ. ευρώ έναντι€32 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%) ενώ τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε 8,3 εκατ. έναντι 6,1 εκατ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

(Αρχική δημοσίευση Economistas)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Το κυνήγι της αποδοτικότητας, η έξοδος από Σερβία και το μέρισμα

Ο όμιλος εγκαταλείπει τη χαμηλής απόδοσης σερβική αγορά, μετακινώντας κεφάλαια σε πιο αποδοτικές αγορές - δραστηριότητες. Αύριο τα αποτελέσματα του 2022. Δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα το «πράσινο φως» του SSM για μέρισμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απορρίφθηκε αγωγή Μαντωνανάκη για την εισαγωγή της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ

Νέα σημαντική δικαστική ήττα για τον ξενοδοχειακό όμιλο για την υπόθεση της μη εισαγωγής, προ εικοσαετίας, των μετοχών της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ. Προηγήθηκε απόφαση Εφετείου υπέρ των τραπεζών για την καταγγελία κοινοπρακτικού δανείου.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακίνητα και διεθνείς δραστηριότητες κάνουν τη διαφορά στη Eurobank

Τα πολλαπλά οφέλη στον ισολογισμό της τράπεζας από το μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Υστερούν σε απόδοση οι τραπεζικές εργασίες στην εγχώρια αγορά, αναμένεται ισχυρή βελτίωση τα επόμενα χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.