Φώτο: ΕΛΠΕ

Μεγάλη υπερκάλυψη για την ομολογιακή έκδοση των ΕΛΠΕ

Οι επενδυτές προσέφεραν 1,4 δισ. ευρώ έναντι των 400 εκατ. ευρώ που ζητούσε η εταιρία. Τελικά η εταιρία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2% και απόδοση 2,125%.

Ιδιαίτερα αυξημένη, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η ζήτηση για την νέα ομολογιακή έκδοση της Ελληνικά Πετρέλαια, έκδοση που είχε στόχο την αποπληρωμή παλαιότερου, και υψηλότερου κόστους, ομολογιακού δανείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδυτές προσέφεραν 1,4 δισ. ευρώ έναντι των 400 εκατ. ευρώ που ζητούσε η εταιρία και τελικά αποφασίστηκε η άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση είναι 5ετους διάρκειας με σταθερό επιτόκιο 2%

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (η «HPF»), εξ ολοκλήρου θυγατρική της ΕΛΠΕ, ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία τιμολόγησης για την έκδοση νέων ομολογιών πενταετούς διάρκειας, πλήρως εγγυημένων από την Εταιρεία, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 2% και τιμή διάθεσης 99,41 (οι «Νέες Ομολογίες»), οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Η συνολική ζήτηση για το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 1.4 δισ., με τις προσφορές από νέους επενδυτές να υπερκαλύπτουν το επιπλέον ζητούμενο ποσό, πέραν της προσφοράς εξαγοράς, κατά σχεδόν 5 φορές, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της απόδοσης (yield) σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση και την αύξηση του ύψους της Έκδοσης κατά 25% από €400 εκατ. σε €500 εκατ.

Σημαντικό μέρος της ζήτησης (περίπου €240 εκατ.) προήλθε από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών εκδόσεως της HPF, λήξης Οκτωβρίου 2021, με επιτόκιο 4,875% και την εγγύηση της Εταιρείας (οι «Ομολογίες λήξης 2021») που συμμετείχαν στη διαδικασία πρότασης εξαγοράς, η οποία υποβλήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 (η «Πρόταση Εξαγοράς»), αναδεικνύοντας τη στήριξη από υφιστάμενους ομολογιούχους.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, δήλωσε: «Πρόκειται για μια συναλλαγή ορόσημο για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και την πρώτη unrated διεθνή έκδοση Ελληνικής εταιρείας για το 2019, αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης και για την Ελληνική οικονομία. Με επιτόκιο 2% και απόδοση 2.125%, η συναλλαγή αυτή έχει σχεδόν 3% χαμηλότερο κόστος από τα αποσυρθέντα ευρωομόλογα λήξης 2017, επιτυγχάνοντας πέρα από βελτίωση του προφίλ ισολογισμού του Ομίλου, περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους από το 2020. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών θεσμικών επενδυτών, που κάλυψαν το 50% της νέας ζήτησης του βιβλίου.» 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα κεφάλαια της Έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του Εκδότη, για την εξαγορά των Ομολογιών λήξης 2021, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ο «Όμιλος»), καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Η Έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου, μειώνοντας το ετήσιο κόστος χρηματοδότησης ύψους κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ και επεκτείνοντας τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, ενώ αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του στρατηγικού αναπτυξιακού του σχεδίου.

Η εκκαθάριση τόσο της Έκδοσης όσο και της Πρότασης Εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου 2019. Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ορίστηκαν ως Global Coordinators, ενώ οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank Ergasias S.A., Nomura International plc, Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ως Συνδιοργανωτές (joint bookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε συζητήσεις τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά της ΔΕΠΑ

Τα ΕΛΠΕ ελέγχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ, που διασπάται σε εταιρείες υποδομών και εμπορίας. Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ αφορά την εταιρεία εμπορίας, με δεδομένη την απόφαση του ομίλου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξαφνικά τα ΕΛΠΕ βγήκαν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Η κυβέρνηση δίνει τροφή σε σενάρια αναβολής ή παραπομπής της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ στις ελληνικές καλένδες, ενώ η πλευρά Λάτση δεν φαίνεται να επιθυμεί την άμεση προώθηση της συναλλαγής.