ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
prinos
Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Πρίνο. Πηγή: Energean

«Πάγος» σε έρευνες υδρογονανθράκων, προς αναστολή παραγωγής ο Πρίνος

Πάνε πίσω οι έρευνες στις ελληνικές περιοχές μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που υποχρεώνει τους «μεγάλους» να κόψουν τις επενδύσεις. Ζημιογόνα η παραγωγή του Πρίνου, οδηγείται σε αναστολή.

Άγνωστο παραμένει πότε θα επανεκκινήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική αγορά μετά τη διπλή καταιγίδα της πανδημίας και της κατακρήμνισης του πετρελαίου που έχουν βυθίσει τα έσοδα μικρών και μεγάλων ξένων παικτών. Επιπλέον, ένα βήμα πριν από το «λουκέτο» βρίσκεται το μοναδικό ενεργό κοίτασμα της χώρας, στον Πρίνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από τους oil majors, η Exxon Mobil, που μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Total έχουν αναλάβει τις έρευνες σε δύο περιοχές νότια της Κρήτης, ανακοίνωσε την Παρασκευή ζημιές 610 εκατ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η Exxon, η οποία έχει ήδη μεταθέσει κατά ένα χρόνο το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ (όπου έχει κάνει και μια σημαντική ανακάλυψη στον Γλαύκο), έχοντας ταυτόχρονα παγώσει κάθε αντίστοιχη έναρξη νέας επένδυσης στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ανήγγειλε την Παρασκευή ότι περικόπτει κατά 30% τις φετινές κεφαλαιουχικές της δαπάνες, από τα 33 δισ. στα 23 δισ. δολάρια και κατά 15% τα λειτουργικά της έξοδα. Πρώτα «θύματα» των περικοπών θα είναι περιοχές, όπου δεν έχουν καν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές έρευνες για γεωτρήσεις, όπως οι θάλασσες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Στρατηγική παρόμοιας λογικής ακολουθούν και οι υπόλοιπες «ελληνικού ενδιαφέροντος» πετρελαϊκές, δηλαδή η γαλλική Total και η ισπανική Respol, οι οποίες έχουν συμφέροντα σε Κρήτη και Ιόνιο, περιοχές με πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Επίσημη ενημέρωση προς το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας δεν έχει υπάρξει, ούτε από Exxon Mobil, ούτε από Total και Respol, ωστόσο όπως εξηγούν στο Business Daily αρμόδιες πηγές, η μετάθεση των επενδυτικών πλάνων των παραπάνω για το απώτερο μέλλον θεωρείται δεδομένη, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για εξαιρετικά κοστοβόρες έρευνες, αφού ειδικά στην Κρήτη μιλάμε για βάθη 2.500 - 3.000 μέτρων.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Rystad Energy, το όριο της τιμής του πετρελαίου κάτω από το οποίο οι γεωτρήσεις παύουν να είναι συμφέρουσες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα βάθη του κάθε πεδίου, είναι τα 45-50 δολάρια. Την Παρασκευή τα συμβόλαια παραδόσεως Ιουνίου για το αμερικανικό αργό ήταν στα 19,78 δολάρια και για το μπρεντ στα 26,44 δολάρια το βαρέλι.

Αδιέξοδο στον Πρίνο

Tα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στην περίπτωση του μοναδικού «ζωντανού» ελληνικού κοιτάσματος, αυτού στον Πρίνο, ο οποίος επηρεάζει συνολικά την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της Καβάλας. Στην παρούσα συγκυρία, η διαχείριση της συνέχισης λειτουργίας του Πρίνου θεωρείται αδύνατη, όπως έχει ενημερώσει την κυβέρνηση η Energean Oil & Gas, επικαλούμενη την ανάγκη μέτρων στήριξης, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποφασιστεί ποια μορφή θα πάρει αυτή.

Σημειώνεται ότι η Energean έχει ανακοινώσει από το 2019 ότι προχωρά σε στρατηγική επανεξέταση των δραστηριοτήτων της στον Πρίνο και θα ελαχιστοποιήσει τις επενδύσεις στα κοιτάσματα της περιοχής, περιλαμβανομένου του κοιτάσματος «Ε», μέχρι να ολοκληρωθεί η στρατηγική επανεξέταση, εντός του τρέχοντος έτους. Στο μεταξύ, η εταιρεία, εισηγμένη στο Λονδίνο και στο Τελ Αβίβ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξαγορά, έναντι 750 εκατ. δολ., της Edison Exploration & Production.

Στα πιθανά σενάρια ακούγονται από την ένταξη του Πρίνου σε κάποιο ειδικό καθεστώς διαχείρισης, έως το λουκέτο και η κρατικοποίησή του, καθώς το κόστος εξόρυξης παραμένει στα 21,5 δολάρια το βαρέλι, αλλά η Energean έχει φθάσει πλέον να πουλά σε τιμές κάτω του 50% του κόστους. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει να διαθέτει όλη την παραγωγή του Πρίνου στην βρετανική BP, με το τελευταίο φορτίο να έχει διατεθεί προς μόλις 10 δολάρια / βαρέλι.

Η παραγωγή ήταν προβληματική και πριν την κατάρρευση των τιμών, καθώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί πολύ και απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για να διατηρείται η παραγωγή. Εδώ και καιρό η Energean είχε προβεί σε περικοπές δαπανών κατά 80 εκατ. ευρώ ετησίως, με τις εκτιμήσεις για φέτος να μιλούν για παραγωγή 2.000 - 2.500 βαρέλια την ημέρα, έναντι 3.300 βαρελιών παλαιότερα. Πέρυσι η Energean είχε απώλειες από τον Πρίνο 73 εκατ. δολαρίων, ενώ φέτος αναμένει ότι ο τζίρος από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα υποχωρήσει σε μόλις 15 εκατ. έναντι 75 εκατ. πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 270 εργαζόμενους που απασχολούνται στην εγκατάσταση.

Το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο η μονάδα είναι ορατή, ωστόσο λύσεις ακόμη δεν έχουν βρεθεί. Εκκρεμεί άλλωστε συνάντηση της εταιρείας με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, προκειμένου να μπουν όλα τα σενάρια στο τραπέζι, μαζί με κάθε πιθανό μέτρο, όπως κρατική στήριξη, ένταξη σε κάποιο ειδικό καθεστώς, κοκ. Σε πρακτικό πάντως επίπεδο η κρατικοποίηση είναι δύσκολη, καθώς τυχόν μεταβίβαση του Πρίνου στο Δημόσιο σημαίνει ότι το τελευταίο θα έπρεπε και να βρει τρόπο για να τον λειτουργήσει. Τέτοια δυνατότητα προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει.

Επομένως, η προσωρινή αναστολή της παραγωγής στον Πρίνο από την Energean και η επαναλειτουργία του εν ευθέτω χρόνο, όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. μοιάζει στην παρούσα συγκυρία ως η πιο ρεαλιστική λύση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Πραγματοποίησε την πρώτη εξαγωγή πετρελαίου στο Ισραήλ

Ιστορικό ορόσημο για την εταιρεία αλλά και για το Ισραήλ καθώς με τη χρησιμοποίηση των υποδομών του FPSO «Energean Power», οι παραχθέντες από το κοίτασμα Karish υδρογονάνθρακες εκφορτώθηκαν σε πετρελαιοφόρο πλοίο, με κατεύθυνση διεθνείς αγορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από ουραγός, πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων από την ΕΝΔΙΑΛΕ ΑΕ, εταιρεία του ομίλου Motor Oil, που διαχειρίζεται το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων.
energean-prinos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Τέλος στην κατάληψη των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του Πρίνου

Οι εγκαταστάσεις του Πρίνου περιφρουρούνται από δυνάμεις της Αστυνομίας για λόγους ασφαλείας με την διοίκηση της Energean να στοχεύει στην επανέναρξη της λειτουργίας το συντομότερο δυνατό.