ΓΔ: 800.01 0.92% Τζίρος: 0.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Οι κινήσεις - κλειδιά από τον Όμιλο Μυτιληναίος στην ενέργεια

Πρωτιά στην αγορά ρεύματος και θεμελίωση νέας μονάδας φυσικού αερίου, ισχυρή θέση στις εισαγωγές αερίου και αύξηση δυναμικότητας στις Ανανεώσιμες δίνουν στον Όμιλο Μυτιληναίος αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.

Στρατηγικά τοποθετημένος για να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ιστορικές ανακατατάξεις στην ενεργειακή αγορά, ως αποτέλεσμα της μετάβασης σε «πράσινες» μορφές ενέργειας, είναι ο Όμιλος Μυτιληναίος, καθώς κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στους παρόχους της αγοράς ρεύματος, έχει ισχυροποιήσει εντυπωσιακά τη θέση του στο φυσικό αέριο και επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας:

  • Ο Τομέας Ενέργειες έχει πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις σε σχέση με το budget και προχωρά καλά, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε το lockdown. Η Protergia έχει κατακτήσει από το 2019 την πρώτη θέση στην αγορά, με μερίδιο που ξεπέρασε το 5,5% και σχεδόν 200.000 πελάτες. Μάλιστα, ήδη σήμερα πλησιάζει τους 250.000 πελάτες. Εξάλλου, ο Όμιλος έχει θεμελιώσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, που θα είναι μία από τις πλέον αποδοτικές μονάδες της Ευρώπης.
  • Σε ό,τι αφορά το καύσιμο – «γέφυρα» για τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια, το φυσικό αέριο, ο Όμιλος Μυτιληναίος έχει ηγετική θέση, με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας τη ΔΕΠΑ. Έχει κατακτήσει τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG στην Ελλάδα το 2019 και είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πέτυχε κάτι τέτοιο. Η πρόσφατη συμφωνία με την Gazprom για προμήθεια αερίου ως το 2030 χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική» από τον Ευ. Μυτιληναίο, καθώς δίνει σοβαρές μειώσεις στα κοστολόγια προμήθειας και πλεονέκτημα στις πωλήσεις σε τρίτους. Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της αποσύνδεσης της τιμής του πετρελαίου, που έχει υποχωρήσει δραματικά, από την τιμή του φυσικού αερίου.
  • Στις ΑΠΕ, ο Όμιλος Μυτιληναίος ενισχύει τη δυναμικότητά του και εκτιμάται ότι μέχρι το 2021 θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 300MW σε αιολικά, ενώ αυξάνεται η συμβολή των φωτοβολταϊκών στην κερδοφορία και μπορεί να φθάσει το 10% έως 25% του συνολικού αποτελέσματος από τις ΑΠΕ, ανάλογα με τις πωλήσεις. Όπως εκτίμησε ο κ. Μυτιληναίος, τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί σημαντικά η διείσδυση των φωτοβολταϊκών, καθώς έχει πέσει πολύ το κόστος τους, από 5 εκατ. ευρώ/μεγαβατώρα πριν πέντε χρόνια σε 400.000 ευρώ. Αναμένεται να αναπτυχθούν, επίσης, τα offshore αιολικά, καθώς είναι έντονες οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στα επίγεια. Ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάπτυξη των εργασιών της METKA EGN, εκτίμησε ότι θα είναι ραγδαία η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αυτό θα δημιουργήσει έντονο ανταγωνισμό στην αγορά, που θα πιέσει τα περιθώρια. Απάντηση στην πρόκληση αυτή θα είναι το τεχνολογικό προβάδισμα και τα χαμηλά κοστολόγια.

Αγώνας για να κρατηθούν τα μεγέθη του 2019

Ο Ευ. Μυτιληναίος αναγνώρισε ότι η κρίση που προκαλεί η πανδημία «αναμένεται να είναι συντριπτική» και τόνισε ότι «οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη». Παρ’ όλα αυτά, ο Όμιλος Μυτιληναίος καταβάλλει προσπάθεια να πλησιάσει τα οικονομικά μεγέθη του 2019.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, «η διοίκηση και όλοι οι εργαζόμενοι, που τους ευχαριστώ από αυτό το βήμα, κάνουν φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες. Και κάνουμε προσπάθεια ώστε –σας το λέω με πολλές αιρέσεις και κατανοείτε τους λόγους- για να πλησιάσουμε το 2020, τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019. Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες θα το καταφέρουν, ελπίζω πολλές, αλλά δεν το βλέπω. Δεν μπορώ να το δεσμευτώ ότι εκεί θα είμαστε, γι’ αυτό αναφέρθηκα στις αιρέσεις, όμως θα το προσπαθήσουμε».

Εξάλλου, ο Όμιλος Μυτιληναίος θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος (0,36 ευρώ ανά μετοχή). «Είχαμε να πάρουμε δύσκολη απόφαση, γιατί ήμασταν ακόμα στην πλήρη εξέλιξη του covid-19φ», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος. «Σταθμίσαμε τα πάντα και προχωρήσαμε στην απόφαση που είχαμε αρχικά πάρει. Τώρα που βλέπουμε ότι η έξαρση του ιού υποχωρεί, φαίνεται ότι πήραμε τη σωστή απόφαση και κάνουμε το καλύτερο για τους μετόχους μας. Εταιρείες όπως η Shell μείωσαν το μέρισμα», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Mytilineos στο μικροσκόπιο αναλυτών: Τι είδαν στα αποτελέσματα 3μήνου

Προωθητική δύναμη για την φετινή χρήση ο τομέας της μεταλλουργίας, ενώ το 2022 παίρνει τη σκυτάλη ο τομέας της ενέργειας. Τιμές στόχους από 17,4 έως 20,12 ευρώ δίνουν πέντε χρηματιστηριακές εταιρείες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στα φωτοβολταϊκά η Mytilineos με 21 projects σε όλο το κόσμο

Κατασκευάζει σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία φωτοβολταϊκά πάρκα 1,5 GW και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μεγάλο βήμα η ανάληψη του mega φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επεκτείνεται η Mytilineos στον τομέα των φωτοβολταϊκών σε όλο τον κόσμο

Η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά στον τομέα των έργων ηλιακής ενέργειας και στις πέντε ηπείρους. Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου διεθνούς χαρτοφυλακίου είναι της τάξεως των 2.396 MW.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: 10ετής συμφωνία για πώληση ενέργειας από ΑΠΕ στη Χιλή

Τα τέσσερα έργα του χαρτοφυλακίου πρόκειται να αρχίσουν να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του 2023. Στα 2.326 MW, συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα RSD της Mytilineos.