ΓΔ: 2226.05 0.27% Τζίρος: 171.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:09:01
businessdaily-Panagiotou-Ethniki-Trapeza
Φωτο: Εθνική Τράπεζα

Παναγιώτου: Υβριδική τραπεζική στην εποχή της δημογραφικής αλλαγής

Ο γενικός διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, Ερνέστος Παναγιώτου της Εθνικής Τράπεζας τόνισε στο Delphi Forum ότι τα καταστήματα εξελίσσονται σε κέντρα συμβουλευτικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή.

Ο ρόλος του τραπεζικού καταστήματος αλλάζει στην εποχή της δημογραφικής μετάβασης, με τις τράπεζες να κινούνται προς ένα υβριδικό μοντέλο εξυπηρέτησης. 

Αυτό ανέφερε ο Ερνέστος Παναγιώτου, γενικός διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο Delphi Forum.

Όπως τόνισε, μετά από μία δεκαετία έντονου ψηφιακού μετασχηματισμού, τα τραπεζικά καταστήματα εξακολουθούν να έχουν σημαντικό ρόλο, αλλά δεν λειτουργούν πλέον με τον ίδιο τρόπο.

 Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι «ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει την ψηφιακή ευκολία για τις απλές καθημερινές συναλλαγές με την ποιοτική ανθρώπινη συμβουλή για τις πιο σύνθετες αποφάσεις των πελατών».

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχει κάνει η Εθνική Τράπεζα στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Όπως σημείωσε, η τράπεζα επένδυσε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε τεχνολογία την τελευταία πενταετία, αναβαθμίζοντας κρίσιμες υποδομές και αλλάζοντας το μοντέλο εξυπηρέτησης στη λιανική τραπεζική.

Το νέο υβριδικό μοντέλο εξυπηρέτησης της Εθνικής Τράπεζας

Στόχος αυτών των αλλαγών είναι το κατάστημα να εστιάζει περισσότερο σε σύνθετα προϊόντα και στη συνολική εμπειρία του πελάτη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στα τέλη του 2025 η Εθνική Τράπεζα είχε 3,3 εκατ. ψηφιακά ενεργούς χρήστες, ενώ το 66% των συναλλαγών και 520 χιλιάδες πωλήσεις προϊόντων πραγματοποιούνταν μέσω ψηφιακών καναλιών. Την ίδια στιγμή, οι συναλλαγές στα ταμεία των καταστημάτων είχαν υποχωρήσει κάτω από το 2%.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δημογραφική αλλαγή μεταφέρει το ενδιαφέρον σε νέες ανάγκες. Το 2050 ο πληθυσμός θα είναι μικρότερος και μεγαλύτερης ηλικίας, με αυξημένη ανάγκη για καθοδήγηση σε θέματα όπως οι συντάξεις, η φροντίδα και η διαχείριση περιουσίας.

Όπως ανέφερε, «οι μελλοντικοί πελάτες άνω των 70 ετών θα είναι σαφώς πιο εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά και τα εξ αποστάσεως κανάλια», κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για υβριδική τραπεζική εξυπηρέτηση.

Στο νέο αυτό μοντέλο, οι απλές συναλλαγές και οι αγορές βασικών προϊόντων θα γίνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κινητό ή μέσα από καθημερινές ψηφιακές αλληλεπιδράσεις. 

Αντίθετα, τα καταστήματα θα λειτουργούν περισσότερο ως κέντρα χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής για σύνθετες ανάγκες, χωρίς ταμεία και εγχρήματες συναλλαγές.

Ο κ. Παναγιώτου στάθηκε και στην ανάπτυξη της εξ αποστάσεως επικοινωνίας με συμβούλους, μέσω video banking. Ως παράδειγμα ανέφερε το νέο κανάλι Live Banking της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ήδη στελεχώνεται με 45 συμβούλους.

Η ανθρώπινη συμβουλή ως σημείο διαφοροποίησης

Απαντώντας στο ερώτημα αν το τραπεζικό κατάστημα γίνεται περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό, σημείωσε ότι η διαπροσωπική επαφή θα είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά. 

Όπως είπε, «η ποιότητα της ανθρώπινης συμβουλής θα αποτελεί βασικό παράγοντα διαφοροποίησης για τα σύνθετα προϊόντα και τις κρίσιμες αποφάσεις ζωής».

Αναφερόμενος στην εταιρική τραπεζική, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι οι ίδιες τάσεις επηρεάζουν άμεσα και τις επιχειρήσεις. Από τη μία πλευρά, αλλάζει η ζήτηση, καθώς θα υπάρχουν λιγότεροι νέοι και περισσότεροι ηλικιωμένοι καταναλωτές. 

Από την άλλη, επηρεάζεται και η προσφορά, με λιγότερους νέους επιχειρηματίες, ζητήματα διαδοχής σε οικογενειακές επιχειρήσεις και υψηλότερο κόστος εργασίας.

Οι νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και τράπεζες

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ταχύτερη καινοτομία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επενδύσεις σε τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να έχουν συνέχεια.

Όπως σημείωσε, ο ρόλος των τραπεζών σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι μόνο χρηματοδοτικός, αλλά και συμβουλευτικός. 

Οι τράπεζες, αξιοποιώντας δεδομένα και τεχνογνωσία, μπορούν να εντοπίσουν τους κλάδους και τις επιχειρήσεις που θα ξεχωρίσουν τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ως ενδεικτικές περιοχές ευκαιρίας την υγεία, τις υπηρεσίες φροντίδας, τις φαρμακευτικές και τους τομείς health tech, bio tech και med tech. 

Παράλληλα, στάθηκε στις λύσεις κατοικίας και στις κοινότητες για ηλικιωμένους, αλλά και σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού για άτομα άνω των 60 ετών, όπως ο ιατρικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η Εθνική Τράπεζα σε νέα εποχή: Με τον άνθρωπο πάντα στο επίκεντρο

Η ευελιξία, η συνεχής εξέλιξη και η έγκαιρη ανταπόκριση στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες, είναι χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει κάθε οργανισμός σήμερα αλλά, πολύ περισσότερο, μία τράπεζα που διαδραματίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα και στο μέλλον των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.
Βασίλης Καραμούζης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραμούζης: Επενδυτικό κύμα σε ενέργεια, τεχνολογία, άμυνα και ύδρευση

Ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της νέες μεγάλες επενδύσεις σε ενέργεια, τεχνολογία, άμυνα και υδάτινους πόρους.
Γκίκας Χαρδούβελης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Χαρδούβελης: Οι κίνδυνοι στην Ευρώπη εντοπίζονται εκτός τραπεζών

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε στο Φόρουμ των Δελφών ότι οι βασικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη βρίσκονται εκτός τραπεζικού τομέα, ενώ προειδοποίησε και για απειλές κυβερνοασφάλειας.
Στράτος Μολυβιάτης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μολυβιάτης: Η ΑΙ δεν αποδίδει χωρίς σύγχρονη αρχιτεκτονική και δεδομένα

Ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης της Εθνικής Τράπεζας, Στράτος Μολυβιάτης, δήλωσε στο Delphi Forum ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς σύγχρονη αρχιτεκτονική, ποιοτικά δεδομένα και οργανωμένη τεχνολογική βάση σήμερα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νεμφάκου (ΕΤΕ): Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων, πρόκληση για επιχειρήσεις

Η Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας, Μίρκα Νεμφάκου, από το βήμα του Delphi Economic Forum, ανέδειξε την εμπιστοσύνη, την ηγεσία και την εμπειρία εργαζομένου ως κρίσιμους παράγοντες διακράτησης.