Φώτο: Shutterstock

«Ζαλίζουν» οι ζημιές της Folli Follie: Ξεπέρασαν τα 666 εκατ. ευρώ

Οι συσσωρευμένες ζημιές, σύμφωνα με τις μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, ξεπερνούν τα 666 εκατ. ευρώ και η αρνητική καθαρή θέση τα 296 εκατ. ευρώ. Διαπραγμάτευση με πιστωτές για συμφωνία εξυγίανσης.

Μεγάλες ζημιές συνέχισε να καταγράφει η Folli-Follie στη δεύτερη χρήση «ζόμπι λειτουργίας» της μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για το 2019 που δημοσίευσε η διοίκηση σε περιληπτική δήλωση και χωρίς να έχουν ελεγχθεί από ορκωτό, από τις οποίες προκύπτει οτι οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπέρασαν στη λήξη της χρήσης τα 666 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της, οι δημοσιευόμενες μη ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για την χρήση 2019 παρουσιάζουν, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη της χρήσης 2018, μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (ζημιών) σε επίπεδο Εταιρείας (37,7%) και Ομίλου (52,6%), καθώς και των συνολικών αποτελεσμάτων (ζημιών), κατά (59,7%) και (52,8%) αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα 2019 της Folli Follie

Η μείωση του τζίρου έφτασε το 31% το 2019 με τις πωλήσεις του ομίλου να ανέρχονται σε 203,7 εκατ. ευρώ ενώ το 2018 είχαν ανέλθει στα 296,6 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας έκαναν «βουτιά» στα 77,2 εκατ. ευρώ με το αντίστοιχο νούμερο το 2018 να είναι 126,2 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική μείωση των εξόδων λειτουργίας ομίλου και εταιρείας μείωσε τις ζημιές κατά 44,6% στα 122 εκατ. ευρώ από 260 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Με την προσθήκη και των νέων ζημιών, οι συσσωρευμένες ζημιές του ομίλου ανήλθαν στα 666,4 εκατ. ευρώ.

Η συνολική αρνητική καθαρή θέση του ομίλου έκανε άλμα στα 296,2 εκατ. ευρώ από 175,4 εκατ. το 2018. Οι συνολικές υποχρεώσεις της Folli-Follie ανέρχονται στα 708,6 εκατ. ευρώ, με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να έχουν αυξηθεί στα 648,7 εκατ. ευρώ από 577,7 που ήταν το 2018. Οι εμπορικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονται πλέον στα 153 εκατ. ευρώ από 98,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018.

Η συμφωνία εξυγίανσης

Η διοίκηση της Folli-Follie εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι πιστωτές θα αποδεχθούν το σχέδιο εξυγίανσης που συζητείται και θα επικυρωθεί από το δικαστήριο. «Το Διοικητικό Συμβούλιο επιδιώκει το συντομότερο δυνατόν την οριστικοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της Εταιρείας σύμφωνα με τα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα και την υποβολή της στο αρμόδιο Δικαστήριο προς επικύρωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Ωστόσο είναι απορίας άξιον πώς θα οριστικοποιηθεί και θα επικυρωθεί από το Δικαστήριο μια συμφωνία εξυγίανσης, όταν δεν υπάρχουν ελεγμένες από ορκωτό οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2018 - 2019.

Πάντως, η εταιρεία πήρε από το δικαστήριο μια «ανάσα», εξασφαλίζοντας προστασία από τους πιστωτές. Όπως έχει ανακοινωθεί, «κατά τη δικάσιμο της 6ης Αυγούστου 2020 επί της αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων της Εταιρείας, το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, διατάσσοντας τα κατ’ άρθρον 106Α παρ. 6 του Πτωχευτικού Κώδικα προληπτικά μέτρα, που απαγορεύουν κάθε μέτρο – εκκρεμές ή μη – ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης των πιστωτών κατά της Εταιρείας, την λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της Εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της συντηρητικής κατάσχεσης και της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης και την κήρυξη της Εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης. Κατόπιν αιτήματος της Εταιρείας εξαιρέθηκαν από τα προληπτικά μέτρα οι εταιρείες χρηματοδοτικών μισθώσεων (η συναλλακτική σχέση με τις οποίες είναι απαραίτητη για την συνέχιση της δραστηριότητας), το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ. Τα προληπτικά μέτρα ισχύουν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της ανωτέρω αίτησης της Εταιρείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε ο ισολογισμός 2018 της Folli χωρίς απαλλαγή ευθυνών της διοίκησης

Η PwC ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2019. Η διοίκηση της Folli-Follie δεν απαλλάχθηκε των ευθυνών της εξαιτίας των γεγονότων που αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2018.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γλιτώνει τα χειρότερα η Αττική Οδός, μονοψήφια η μείωση κυκλοφορίας

Χαμηλότερη του 10% εκτιμά ο όμιλος Ελλάκτωρ ότι θα είναι η μείωση της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό, παρότι η κάμψη είχε ξεπεράσει το 70% στη διάρκεια του lockdown και το 26% κατά το πρώτο εξάμηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Θα πλησιάσουμε τα κέρδη - ρεκόρ του 2019

Αισιόδοξος ο επικεφαλής της Mytilineos για την κερδοφορία και το μέρισμα παρά την κρίση. Πλεονέκτημα στον τομέα ενέργειας από τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, προαναγγελία νέων αναθέσεων σημαντικών έργων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη φυλακή Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli Follie

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου. Και οι τρεις βρέθηκαν αντιμέτωποι, ενώπιον της 35ης ανακρίτριας, για 11 ώρες, με σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Folli- Follie: Σήμερα η απολογία της οικογένειας Κουτσολιούτσου

Σύμφωνα με τη δικογραφία που χειρίζεται η 35η Ανακρίτρια, οι κατηγορίες αφορούν το διάστημα από το 2000 έως το α' τρίμηνο του 2018. Κατά του Ομίλου εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες ενώ ερευνάται ο ρόλος φυσικών και νομικών προσώπων εκτός της εταιρίας.