ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επένδυση 8 εκατ. ευρώ για την «πράσινη» μεταμόρφωση του Mall Athens

Με την επένδυση αναβάθμισης η Lamda Development θα κλείσει και την πολυετής εκκρεμότητα με το πολεοδομικό - χωροταξικό καθεστώς του εμπορικού κέντρου.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την έναρξη της επένδυσης αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου The Mall Athens από την Lamda Development, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 8 εκατ. ευρώ. Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου καλύπτονται και οι απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ώστε να τελειώσει η πολυετής εκκρεμότητα με το πολεοδομικό / χωροταξικό καθεστώς του εμπορικού κέντρου.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση τέθηκε αυτές τις ημέρες σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Το επενδυτικό σχέδιο της Lamda Development προβλέπει σειρά παρεμβάσεων ώστε το εμπορικό κέντρο να γίνει περισσότερο «πράσινο» μέσω επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση σε κατηγορία «Α+» (την ανώτερη όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας), προσθήκη δέντρων σε εξωτερικούς και άλλους χώρους, κ.α. Προβλέπεται λειτουργική αναβάθμιση και ενίσχυση του εμπορικού κέντρου, με τη μετατροπή αρχικά βοηθητικών χώρων στο εσωτερικό του κτιρίου σε εμπορικούς χώρους κύριας χρήσης, κυρίως στο επίπεδο 0, το οποίο ήταν από την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου το λιγότερο «πριμοδοτημένο». Πρόκειται για σχέδιο που δεν ευνοεί η συγκυρία της πανδημίας που πιέζει την αγορά λιανικής.

Προβλέπεται, επίσης, καθαίρεση και αποξήλωση χώρων που εμπορικά ήδη δεν αξιοποιούνται και μετατροπή τους σε φυτεμένα δώματα υπό μορφή πλατειών και αστικών κήπων, στα οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι χρήστες του κτιρίου. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται η υφιστάμενη σήμερα δομημένη επιφάνεια, αυξάνεται η επιφάνεια φύτευσης, βελτιώνεται ενεργειακά το κτίριο, επωφελείται περιβαλλοντικά αλλά και αισθητικά το άμεσο περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής. Η Lamda Development θα προχωρήσει και σε μετατροπή των δωμάτων των επιπέδων +4 και +5, όπου αυτό είναι εφικτό, σε φυτεμένα δώματα στο σύνολο της έκτασής τους και δημιουργία παρτεριών διασκορπισμένων στο σύνολο της κάλυψης του κτιρίου, τα οποία βοηθούν σε μεγάλο βαθμό το βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Το σχέδιο προβλέπει και πλήρης ανασχεδιασμό της φύτευσης στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, με τελικό αποτέλεσμα την φύτευση ή κάλυψη με φυσικά υλικά σχεδόν του συνόλου του ελεύθερου χώρου, αλλά και των βοηθητικών οδών ανεφοδιασμού και λειτουργίας του κέντρου. Η ενίσχυση του φυσικού στοιχείου στο οικόπεδο ολοκληρώνεται με την μετατροπή της OVAL πλατείας εισόδου στο επίπεδο 2 του κέντρου, η οποία αποτελεί και το επίπεδο σύνδεσης του ΗΣΑΠ και Προαστιακού σιδηροδρόμου με το βορειοανατολικό άκρο του κτιρίου, σε μια πλατεία με διαδρομές, στάσεις, κήπους, παρτέρια, δενδροστοιχίες.

Με τις συγκεκριμένες επεμβάσεις, οι συνολικά διαμορφωμένοι χώροι πρασίνου, που αφορούν στο εσωτερικό του κτιρίου, στα δώματα και στον περιβάλλοντα χώρο, ανέρχονται σε 13.380,24 τετραγωνικά μέτρα.

Στα δώματα του κεντρικού και του Βορειοδυτικού τμήματος του κτιρίου προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πανέλων συνολικής επιφάνειας 1.810 τετραγωνικών μέτρων περίπου που δεν είναι ορατά από κανένα σημείο στους περιμετρικούς δρόμους, ενώ λόγω του αναγλύφου του εδάφους δεν είναι ορατά ούτε από τα γύρω κτίρια, οπότε δεν αλλοιώνουν την αισθητική του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενεργειακή αναβάθμισή του. Με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου στην ενεργειακή κατηγορία Α+ επιτυγχάνεται μείωση 48% στην ετήσια κατανάλωση τελικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες καθυστερήσεις στο Ελληνικό λόγω καλοκαιρινών διακοπών του ΣτΕ

H αναβολή της εκδίκασης από το ΣτΕ της προσφυγής που έχει καταθέσει η Hard Rock International για τις 18 Σεπτεμβρίου οδηγεί σε καθυστέρηση της μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερημίτης: Ένα μεγάλο project κόντρα σε δισεκατομμυριούχους

Εγκρίθηκαν οι οικοδομικές άδειες για την επένδυση των 130 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα από την NCH Capital, αλλά δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις πανίσχυρων επιχειρηματιών, όπως ο Ν. Ρότσιλντ και ο Ρ. Λούκας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο λαβύρινθος των δικαστικών εκκρεμοτήτων για το Ελληνικό

Το ΣτΕ αποφασίζει για την προσφυγή του Δήμου Αλίμου για τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη με την Εκκλησία για φιλέτο του Αγίου Κοσμά. Ποια ντρίπλα κάνει η Lamda Development για την επιτάχυνση του έργου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Οι κίνδυνοι ενός έργου χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα

Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα της μεγαλύτερης αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελούν εστίες ρίσκου. Η Lamda Development επιχειρεί εξισορρόπηση των κινδύνων μέσω συμμαχιών με εξειδικευμένες εταιρείες.