ΓΔ: 811.15 -0.48% Τζίρος: 1.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Mls

«Βουτιά» της MLS στο limit - down (-30%) εν μέσω ανησυχιών

Κοντά στο -30% η μετοχή, καθώς εντείνονται οι φόβοι της αγοράς για τη χρηματοδότηση της εισηγμένης, που αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες για την προώθηση της καινοτομικής πλατφόρμας MAIC.

Σε συνθήκες πανικού γίνεται σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της MLS Πληροφορική στο ΧΑ, με τον τίτλο να έχει «κλειδώσει» πολύ κοντά στο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο διακύμανσης, υποχωρώντας κατά 29,83% με σημαντικό τζίρο συναλλαγών (πάνω από 131.000 τεμάχια, λίγο πριν τις 14.00) και περισσότερες από 105.000 ανεκτέλεστες εντολές πώλησης.

Η μετοχή της εταιρείας πληροφορικής, υποχωρώντας σήμερα κοντά στα 2 ευρώ, εγγράφει απώλειες πάνω από 55% από την αρχή του έτους, εν μέσω ανησυχιών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, που φαίνεται ότι είναι πολύ αυξημένες, λόγω της ανάγκης να προωθηθεί στη διεθνή αγορά το καινοτομικό προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναγνώρισης Φωνής, MAIC.

Όπως έγραψε το BusinessDaily σήμερα, σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την προώθηση της καινοτομικής πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής, MAIC, βρίσκεται η MLS Πληροφορική, την ώρα που η ρευστότητα της εισηγμένης σημείωσε σοβαρή επιδείνωση το α’ εξάμηνο του 2019, ενώ οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της οδήγησαν τη μετοχή σε πτώση σχεδόν 30% μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και συνολικά σε απώλειες 37,2% από την αρχή του έτους.

Η πλατφόρμα MAIC (MLS Artificial Intelligence Center) έχει ενσωματωθεί από την MLS σε μια νέα κατηγορία επιτραπέζιας οικιακής συσκευής με έξυπνη οθόνη και αποτελεί την τεχνολογική «αιχμή του δόρατος» της εισηγμένης, έχοντας απορροφήσει μεγάλες επενδύσεις. Η συνολική, αναπόσβεστη αξία των επενδύσεων της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη πλησίαζε τα 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση α’ εξαμήνου 2019, ποσό ιδιαίτερα υψηλό για το οικονομικό μέγεθος της MLS.

Όμως, η σημαντική αυτή καινοτομία έχει εξελιχθεί σε «δίκοπο μαχαίρι» για την MLS: ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις για την ανάπτυξή της, η προώθησή της στην αγορά φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση, με απροσδιόριστο κόστος, καθώς μάλιστα στα πρώτα βήματα που έκανε η νέα συσκευή στην αγορά οι πωλήσεις ήταν πολύ χαμηλότερες από το στόχο. Το στοίχημα αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, αν συνεκτιμηθεί ότι η MAIC προορίζεται όχι μόνο για την εσωτερική, αλλά και για την ευρωπαϊκή αγορά, όπου η προώθηση συσκευών υψηλής τεχνολογίας και μάλιστα με έντονα καινοτομικά στοιχεία είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή.

Από όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MLS, Ιωάννης Καματάκης, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου, έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει ακόμη ώριμο πλάνο της εταιρείας για τη χρηματοδότηση της προώθησης του MAIC. Ο κ. Καματάκης ανέφερε ότι εξετάζεται η ένταξη του προγράμματος στο σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο όμως χρηματοδοτεί μεγάλα επενδυτικά σχέδια, άνω των 25 εκατ. ευρώ, και έχει αρκετά δύσκολες διαδικασίες έγκρισης. Εναλλακτικά, σύμφωνα με τον κ. Καματάκη, θα μπορούσε να αναζητηθεί ένας στρατηγικός επενδυτής. Αυτός θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο κ. Καματάκης, κάποια εταιρεία από το χώρο της τεχνολογίας (ο κ. Καματάκης αναφέρθηκε σε ενίσχυση όχι μόνο με κεφάλαια, αλλά και με τεχνογνωσία).

Ενώ, όμως, τα σχέδια για την αναζήτηση χρηματοδότησης είναι ακόμη ανώριμα, η MLS αντιμετωπίζει μια αρκετά σοβαρή επιδείνωση βασικών οικονομικών στοιχείων της. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α’ 6μήνου, ο τζίρος σημείωσε οριακή αύξηση, στα 10,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 44,5%, σε 821 χιλιάδες ευρώ, ενώ μεγάλη ήταν η μείωση στα διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα (από 5,9 σε 2,4 εκατ. ευρώ) και καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στις απαιτήσεις από πελάτες (από 4,6 σε 8,7 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση της MLS διαβεβαιώνει, πάντως, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού και πρωτίστως στις πληρωμές τόκων των ομολόγων που έχει διαθέσει η εταιρεία στο επενδυτικό κοινό μέσω του ΧΑ, ενώ εκτιμά ότι το 2020 θα υπάρξει μεγάλη αύξηση τζίρου και ρευστότητας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέος «πονοκέφαλος» για MLS η «κόντρα» με την κυπριακή Leftwich Limited

Η κυπριακή εταιρεία αγόρασε το 3% της MLS το 2018 αφού υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωνα με το οποίο ο κ. Καματάκης θα έπρεπε να επαναγοράσει τις μετοχές στην περίπτωση που είχε αποκρύψει σημαντικές πληροφορίες ικανές να επηρεάσουν την τιμή της μετοχής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο κρίσιμος Φεβρουάριος για την MLS και η δικαστική... πολιορκία

Μέχρι το τέλος του μήνα έχει δεσμευθεί η διοίκηση της MLS να δώσει τέλος στο σίριαλ με τις οικονομικές καταστάσεις και το «φουσκωμένο» άυλο ενεργητικό, ενώ μέτοχοι και πιστωτές στρέφονται στη Δικαιοσύνη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανθεκτική στην ελληνική αγορά η Huawei παρά το «μπλόκο» από Google

Με τρία μοντέλα στην κορυφαία δεκάδα των smartphones και σημαντική αύξηση μεριδίου στα tablets, ο κινεζικός όμιλος παρέμεινε ισχυρός το 2020 στην Ελλάδα, παρά τον αποκλεισμό από τις εφαρμογές της Google.