Φώτο: ΑΠΕ

Η Εθνική Ασφαλιστική, ο κ. Μυλωνάς και οι αϋπνίες για την MLS

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Δεν φαίνεται ότι έχει καταφέρει η διοίκηση της Εθνικής να πείσει την Κομισιόν να μεταφέρει στις... ελληνικές καλένδες την υποχρέωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
 • Στα τέλη του 2018, ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες να πουληθεί η Ασφαλιστική -και με την «βαθιά Εθνική» να είναι σταθερά αντίθετη στην πώληση της θυγατρικής...- είχε ζητηθεί από τις Βρυξέλλες να δοθεί παράταση δύο ετών στην προθεσμία για την ολοκλήρωση του deal.
 • Μάλιστα πηγές της τράπεζας τότε το παρουσίαζαν σαν δεδομένο... Έχει συμφωνηθεί η παράταση, θα ανακοινωθεί άμεσα, έλεγαν με βεβαιότητα που δεν σήκωνε αντιρρήσεις.
 • Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Είναι αλήθεια ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος σιωπηλής παράτασης, αλλά φαίνεται ότι άλλα περιθώρια καθυστερήσεων δεν αφήνουν οι Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης αγοραστή της Ασφαλιστικής. Άφησε, όμως, κι ένα ανοικτό «παραθυράκι» για νέα καθυστέρηση: αν δεν βρεθεί αγοραστής, είπε, η τράπεζα θα προχωρήσει στη διάθεση μετοχών στο Χρηματιστήριο, το 2020.
 • Δεν ξέρουμε τι λένε οι Βρυξελλιώτες, που παρακολουθούν αυτό το άχαρο σίριαλ με μια κορυφαία τράπεζα που δεν μπορεί (δεν θέλει, στην πραγματικότητα...) να πουλήσει μια καλή θυγατρική. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένας λογικός άνθρωπος θα έχανε την υπομονή του με την καθυστέρηση που πάει σε παράταση και την παράταση που οδηγεί σε καθυστέρηση. Και θα άρχιζε να τραβάει αυτιά...
 • Σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων της Lamda Development για τη θηριώδη αύξηση κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον για το έργο είναι δεδομένο ωστόσο παραμένουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν.
 • Χαμηλό πενταετίας σημείωσε η μετοχή της MLS που συνεχίζει την κάθοδο προκαλώντας ρίγη τρόμου σε μετόχους και κυρίως ομολογιούχους.
 • Χθες έκλεισε στα 2,92 ευρώ και μέσα σε λίγες ημέρες, στις 30/9, ήταν στα 4,2 ευρώ, σημείωσε «βουτιά» της τάξης του 30,47% ενώ από τα υψηλά του περασμένου Μαΐου η πτώση ξεπερνά το 40%.
 • Η παρέμβαση της διοίκησης της εταιρίας ότι «δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής της εταιρίας και των Ομολόγων» και ότι «η εταιρία σκοπεύει να αποπληρώσει το ομόλογο λήξεως 11-7-2020 στην εν λόγω ημερομηνία», δεν καθησύχασαν καθόλου την αγορά και σήμερα πολλοί άνθρωποι της αγοράς περιμένουν πώς και πώς την τοποθέτηση της εταιρίας στην εκδήλωση του ΧΑ για τις εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης.
 • Γενικό συναγερμό έχει σημάνει και η εικόνα των ομολόγων της MLS που παρουσιάζουν συμπεριφορά που θυμίζει περισσότερο μετοχή παρά ομόλογα. Η κατάρρευση των τιμών των ομολόγων των 3 εκδόσεων της MLS από το 100 στο 91, 87 και 85 έχει αφήσει άυπνους πολλούς. Και η αϋπνία ως γνωστόν φέρνει νεύρα και γκρίνιες προς όλους αυτούς που πρότειναν σε πελάτες τους την MLS.
 • Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για false alarm. Σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία η διοίκηση της MLS να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ