ΓΔ: 801.11 1.06% Τζίρος: 12.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:02:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Τι λέει για τα Coco's, «βουτιά» έως 20% για τη μετοχή

Με ανακοίνωσή της, η Τρ. Πειραιώς διευκρινίζει ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει το κουπόνι των Coco's, αλλά αυτό μπορεί να μην επιτραπεί από τον SSM. Δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης αύξησης κεφαλαίου.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει στις 2 Δεκεμβρίου το κουπόνι των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων (Coco's), αλλά η διοίκηση της τράπεζας αναγνωρίζει ότι είναι πιθανό να μην επιτραπεί αυτή η πληρωμή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, λόγω της γενικότερης πολιτικής απαγόρευσης των διανομών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχει επιβληθεί από τον SSM εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στον απόηχο και της χθεσινοβραδινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, όπου αποφασίσθηκε, όπως έγραψε το Business Daily, ότι, σε περίπτωση απαγόρευση της πληρωμής του κουπονιού, θα μετατραπούν τα Coco's σε μετοχές και ο έλεγχος της τράπεζας θα περιέλθει στο Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα αυξήσει με τη μετατροπή τη συμμετοχή του από 26% σε 61%, με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των λοιπών μετόχων.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα. Έκανε «βουτιά» λίγο μετά τις 11.00 στα 0,515 ευρώ, υποχωρώντας περισσότερο από 20%, ενώ στη συνέχεια περιορίσθηκαν οι απώλειες σε περίπου 13% μετά τις 11.30.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η απόφαση του επόπτη αναμένεται εντός του Νοεμβρίου 2020. Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την Τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%. Παραταύτα, η άδεια του επόπτη δεν είναι βέβαιη λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού». Επαναλαμβάνεται, επίσης, αυτό που ανακοινώθηκε στις 27 Οκτωβρίου, ότι δηλαδή δεν υπάρχει απόφαση για την αύξηση του κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα, η Πειραιώς αναφέρει τα ακόλουθα στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

  • Τα Υπό Αίρεση Μετατρέψιμα Ομόλογα (CoCos) εκδόθηκαν από την Τράπεζα κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, δεν έχουν τακτή λήξη, έχουν ονομαστική αξία €2.040 εκατ, φέρουν προαιρετικό ετήσιο τοκομερίδιο 8% και κατέχονται όλα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τα CoCos, αυτά αναγνωρίζονται ως κεφάλαια CET1 και η πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου εναπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της εκδότριας τράπεζας, η οποία έχει ασκήσει μια φορά το δικαίωμα μη πληρωμής, το 2018, ενώ έχει καταβάλει τρία ετήσια τοκομερίδια. Εκτός της δυνατότητας πληρωμής σε μετρητά, υφίσταται επιλογή για πληρωμή με έκδοση νέων μετοχών με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Τράπεζας. 
  • Το κανονιστικό πλαίσιο τραπεζικής εποπτείας που διέπει την Τράπεζα προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση του εποπτικού φορέα (ΕΚΤ/SSM) για οποιαδήποτε πληρωμή σχετιζόμενη με τα CoCos. Η Τράπεζα έχει ήδη υποβάλει αίτημα στον SSM προκειμένου να της επιτραπεί η πληρωμή σε μετρητά των ετήσιων τόκων ύψους €165 εκατ, οι οποίοι είναι καταβλητέοι στις 2 Δεκεμβρίου 2020, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου. 
  • Σύμφωνα με τους όρους έκδοσης των CoCos, σε περίπτωση που ο τόκος δεν καταβληθεί για δεύτερη φορά, τότε τα αξιόγραφα αυτά μετατρέπονται σε κοινές μετοχές της εκδότριας επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα €6 ανά μετοχή). Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας από το 26,4% σήμερα στο 61,3%. 
  • Η απόφαση του επόπτη αναμένεται εντός του Νοεμβρίου 2020. Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την Τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%. Παραταύτα, η άδεια του επόπτη δεν είναι βέβαιη λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού.
  • Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, η Τράπεζα ενημερώνει ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε εποπτική εντολή για αύξηση κεφαλαίου δεδομένου ότι πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις. Η Τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει το επενδυτικό κοινό από τις 27 Οκτωβρίου 2020 ότι δεν υπάρχει δική της απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον.
  • Η ισχυρή πορεία των θεμελιωδών της Τράπεζας, τόσο σε σχέση με τα αποτελέσματα όσο και με την κεφαλαιακή της επάρκεια αλλά και την ποιότητα δανείων, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η Τράπεζα θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου 2020 εντός του Νοεμβρίου 2020.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Business Daily, η προοπτική κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, που πλέον κρίνεται ως η πιθανότερη εξέλιξη, συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Η σύσκεψη ήλθε σε συνέχεια της πρότασης μετόχων της τράπεζας για αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ πρόταση, ωστόσο, που περιείχε πολλές προϋποθέσεις που δεν έγιναν δεκτές από το ΤΧΣ και η οποία τροφοδότησε έντονη ανησυχία στο χρηματιστήριο: η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά -24,26% μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης την Δευτέρα 27/10, ενώ χθες σημείωσε πτώση -9,6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη πτώση της μετοχής και η συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας στα 283 εκατ. ευρώ δημιούργησαν ανησυχία για την μετάδοση της κρίσης και στις άλλες τράπεζες με κίνδυνο μιας ευρύτερης συστημικής αναταραχής, προκαλώντας την κινητοποίηση της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι μεγάλες απώλειες χθες σημείωσαν και οι άλλες τραπεζικές μετοχές, ενώ ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με πτώση -5,67% σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη τέθηκε το ζήτημα της μεγάλης εκκρεμότητας των CoCos και της διαφαινόμενης απόφασης του SSM να μην δεχθεί την αποπληρωμή του ετησίου κουπονιού, όπως είχε γράψει αναλυτικά το Business Daily την περασμένη Τρίτη, πυροδοτώντας τη μετατροπή των CoCos, ύψους 2 δισ. ευρώ, σε μετοχές υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο SSM θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει η αποπληρωμή του κουπονιού λόγω της σχετικής απαγόρευσης που έχει θέσει η εποπτική αρχή η οποία δεν επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρήσουν στην διανομή μερίσματος, την επιστροφή κεφαλαίου ή την αγορά ιδίων μετοχών, όσο οι τράπεζες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην πραγματικότητα ωστόσο εκτιμάται ότι, ειδικά μετά τη νέα κρίση που πυροδοτεί ο κορονοϊος, είναι αδύνατη η πληρωμή των τριών κουπονιών (2020-2022) συνολικού ύψους 495 εκατ. ευρώ και επιπλέον να αποληρωθούν 2 δισ. που είναι η αξία των CoCo's, στο τέλος του 2022

Η μη πληρωμή του κουπονιού στις αρχές Δεκεμβρίου θα πυροδοτήσει τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Έτσι, το ποσοστό του ΤΧΣ, και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, θα ανέλθει στο 61,3% από 26,3% σήμερα, αποκτώντας τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Πειραιώς.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση δεν θα οδηγήσει σε άλλες μεταβολές στη λειτουργία της τράπεζας και η σημερινή διοίκηση θα συνεχίσει την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το ταχύτερο στην πώληση του μεριδίου της σε ιδιώτες, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Φυγή προς τα εμπρός με δέκα βήματα, αλλάζει σελίδα η τράπεζα

Στο μισό έπεσαν τα «κόκκινα» δάνεια, ορατός ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη. Ενισχύθηκε η κεφαλαιακή βάση και η κερδοφορία, ρεκόρ χορήγησης δανείων το β' τρίμηνο. Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του σχεδίου "Sunrise".
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλούσιες παροχές στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τρ. Πειραιώς

Ακόμη και τους 60 καθαρούς μισθούς μπορεί να ξεπεράσει η αποζημίωση, ενώ το πλαφόν ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ. Μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας, η μείωση προσωπικού από 10.400 σε 8.000 άτομα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Από σήμερα η δημόσια προσφορά, ποια είναι η διαδικασία

Μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου οι επενδυτές θα μπορούν να εγγραφούν για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους έως 1,38 δισ. Τι ισχύει για το προνόμιο. Με 265 εκατ. ο Πόλσον, 70 εκατ. το Helikon Investment και 40 εκατ. ο Αρ. Μυστακίδης.