ΓΔ: 898.96 0.86% Τζίρος: 50.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Lamda Helix: To ελληνικό success story στον τομέα των data centers

Η εταιρεία που επένδυσε σε υπερσύγχρονα κέντρα δεδομένων όταν ελάχιστοι αναγνώριζαν τη σημασία τους λαμβάνει ισχυρή ώθηση με την εξαγορά από την αμερικανική Digital Realty.

Την επιτάχυνση και διεύρυνση των επενδυτικών πλάνων που είχε σχεδιάσει η Lamda Helix αναμένεται να προκαλέσει η εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty που θα πραγματοποιηθεί μέσω της θυγατρικής της στην Ευρώπη Interxion. Μια εξαγορά που, μετά και την ανακοίνωση της Microsoft για την δημιουργία data center στη χώρα, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την παγκόσμια ψηφιακή επανάσταση.

Με την εξαγορά της Lamda Hellix, η Digital Realty αποκτά πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά σημαντικό connectivity hub, που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.000 πελάτες σε πάνω από 280 data centres, σε 23 χώρες. Πριν από μερικούς μήνες, εξάλλου, η Lamda Hellix είχε ανακοινώσει και τη συνεργασία της με το DE-CIX, το κορυφαίο Internet Exchange παγκοσμίως, με τη δημιουργία του SEECIX (South-East Europe Cloud & Interconnection Exchange).

Με την υποστήριξη πλέον του αμερικανικού κολοσσού Digital Realty, αναμένεται να τρέξουν και τα επενδυτικά σχέδια που είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό η Lamda Helix με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωσή της τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Όπως ανέφερε στη δήλωση του ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Κάκκος, «θα επιταχύνουμε τα σημαντικά αναπτυξιακά επενδυτικά μας πλάνα με νέα world-class data centers καθιστώντας την Ελλάδα ως τον πλέον ανερχόμενο και σημαντικό κόμβο στην νέα Ψηφιακή Εποχή: 5G, Cloud & Big Data, AI, IoT, Industry 4.0.».

Όπως αναφέρουν και πηγές της εταιρείας στο Business Daily, «με την ένταξη της Lamda Helix στον όμιλο της Digital Realty υπάρχει άλλη δυναμική προς τις επενδύσεις και την δραστηριοποίηση της εταιρείας, με μελλοντικά σχέδια να ενισχύονται. Αυτό που δεν αλλάζει είναι οι στρατηγικοί στόχοι και βασική προτεραιότητα της εταιρείας παραμένει η καλύτερη παροχή υπηρεσιών για τους πελάτες της»

Η Lamda Hellix είναι ο μεγαλύτερος ουδέτερος πάροχος Data Centers στην Ελλάδα και αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους στη ΝΑ Ευρώπη, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες cloud και collocation. Επίσης ως Microsoft Hybrid Cloud Specialized Partner έχει υλοποιήσει υποδομή Microsoft Azure Stack, προσφέροντας Hybrid Cloud Services που περιλαμβάνουν fully managed λύσεις για τους πελάτες καθώς και υποστήριξη Web app και serverless λειτουργίες και υπηρεσίες.

«Σπριντ» προς την ψηφιοποίηση λόγω της πανδημίας

Μέσα σε ένα μήνα η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο δύο εκ των ισχυρότερων ομίλων στην αγορά των data centers, της Microsoft, που ετοιμάζει τρία data centers στην Αττική, και της Digital Realty, που διαθέτει ήδη δύο και ανακοίνωσε πως ετοιμάζει νέες επενδύσεις στη χώρα μας καθώς τη θεωρεί κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η πανδημία έχει μεταφέρει μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στα ηλεκτρονικά δίκτυα, ενώ η αύξηση της χρήσης των Apps που είναι μια αγορά 10 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, η υπεrψηφιοποίηση που οδηγείται από τους millenials και η υλοποίηση του Internet of Everything κάνουν αναγκαίες τις τεχνολογικές υποδομές. Σε αυτό το πλαίσιο, τα data centers διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως αναφέρει η Lamda Helix, «επιχειρήσεις και κράτη όπως η Ελλάδα αναγκάστηκαν να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Για να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητο να υπάρχουν data centers. Είναι οι πυλώνες αυτής της αλλαγής. Αυτοί υποστηρίζουν όλο το ψηφιακό οικοδόμημα. Είναι μια τάση παγκοσμίως που ενισχύεται και είναι πλέον πιο έκδηλο σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του κορονοϊού».

Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα για να εξελιχθεί και να μετατραπεί σε σημαντικό κόμβο διασύνδεσης τηλεπικοινωνιών και συνεργιών με την Lamda Helix να αναφέρει πως «η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε 3 ηπείρους δείχνει πως μπορεί να γίνει ένας σημαντικός κόμβος εξαιτίας τόσο του υψηλού ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών που μπορεί να γίνουν και υπάρχουν ήδη, των καλωδίων, χερσαίων και υποθαλάσσιων».

Σε επιστολή που είχε στείλει ο πρόεδρος της European Data Centre Association (EUDCA) και πρόεδρος της Lamda Helix Απόστολος Κάκκος προς τους επιτρόπους της Ε.Ε. και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Απρίλιο, σημείωνε ότι «τα data centers απέδειξαν στην πανδημία αυτή ότι είναι 100% κρίσιμα όχι μόνο για την ψηφιακή οικονομία αλλά και για το σύνολο της οικονομίας μιας χώρας».

Επιτυχημένη πορεία 18 ετών

Στο data center της Lamda Helix φιλοξενείται η ευρεία πλειοψηφία των ηλεκτρονικών καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα και είναι ένα από τα σημεία εντός της χώρας, στο οποίο «ανταλλάσσουν» τηλεπικοινωνιακή κίνηση όλοι οι εγχώριοι και διεθνείς τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Παράλληλα η Lamda Helix αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες δεδομένων, όπου διατηρούν αυθεντικά ή/και αντίγραφα αρχεία μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλα ξεκίνησαν το 2002, όταν ο Απόστολος Κάκκος διαβλέποντας πως θα υπάρξει η ανάγκη για την δημιουργία ουδέτερων παροχών υπηρεσιών data centers στην Ελλάδα, δείχνοντας πίστη στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, ίδρυσε την Lamda Helix, με συνεπενδυτή τη Lamda Development ως venture capital. Με πολλές επενδύσεις και πολύ περισσότερη δουλειά, η Lamda Hellix κατάφερε να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες εταιρείες παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας υπολογιστικών συστημάτων και υπηρεσιών ουδέτερων κέντρων δεδομένων (neutral data center) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Το 2013, ο κ. Κάκκος εξαγόρασε το ποσοστό της Lamda Development αποκτώντας τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της εταιρείας, ενώ παράλληλα διέθεσε μέρος των μετοχών στη διοικητική ομάδα.

Η περίοδος 2002-2007, υπήρξε η πρώτη φάση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας όπου και πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ. Το 2003 δημιουργήθηκε το Athens Data Center Campus για να προσφέρει ένα εκτενές portfolio από προηγμένες υπηρεσίες σε ένα ασφαλές, δυναμικό περιβάλλον με το πρώτο data center της εταιρείας,το Athens-1. Το 2016, το Athens-1, έγινε το πρώτο data center παγκοσμίως που πιστοποιείται στο επίπεδο Gold κατά το πρότυπο LEED v4 O+M για την «πράσινη» λειτουργία και συντήρησή του.

Την περίοδο 2008-2015 η εταιρεία επένδυσε ακόμα 11 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του δεύτερου data center, του καινοτόμου και ενεργειακά αποδοτικού Athens 2 που είναι ένα από ελάχιστα στον κόσμο που έχει πιστοποιηθεί με «Leadership in Energy and Environmental Design» (LEED) v4 BD+C Gold Certification, από το U.S. Green Building Council, για τη σχεδίαση και κατασκευή του.

Στις state of the art εγκαταστάσεις της, η Lamda Helix προσφέρει ειδικούς χώρους για εγκατάσταση εξοπλισμού ICT, ρεύμα, συστήματα αδιάλειπτης ισχύος και ψύξης, ψηφιακή και φυσική ασφάλεια για τους servers, συστήματα αποθήκευσης, αλλά και κάθε είδους δικτυακό εξοπλισμό που διαθέτουν οι πελάτες. Βασική προτεραιότητα της εταιρείας είναι να διασφαλίζει πως όλα όσα είναι απαραίτητα για την ψηφιακή λειτουργία μιας επιχείρησης θα λειτουργούν σε κάθε περίσταση. Με μια σύνθετη αρχιτεκτονική εγκατάσταση με πολλές εφεδρείες και δικλίδες ασφαλείας, εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία και διαθεσιμότητα της πληροφορίας, ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

Η Lamda Hellix προσφέρει ακόμα υπηρεσίες επιχειρηματικής συνέχειας (disaster recovery & business continuity services), παρέχοντας χώρους εργασίας στους πελάτες της σε περίπτωση που υποστούν κάποια βλάβη ή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις τους, διαθέτοντας περισσότερες από 750 πλήρως εξοπλισμένες θέσεις εργασίας. Σχεδιάζει και πιστοποιεί data centers για τρίτους και μέχρι τώρα έχει υλοποιήσει σχετικά έργα άνω των 40 εκατ. ευρώ σε περίπου 10 χώρες επιπλέον της Ελλάδας (Ουκρανία, Ρουμανία, Μάλτα, Αμπου Ντάμπι, Ντουμπάϊ κ.α.), ενώ έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση σε δεκάδες άλλα.

Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, η συμφωνία με την Digital Realty, «είναι μια πολύ ευτυχής κατάληξης των προσπαθειών της εταιρείας και του κ. Κακκού προσωπικά που ξεκίνησε την εταιρεία, γιατί πριν 17 χρόνια πριν κανείς δεν γνώριζε τι είναι data center. Θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουμε συνδράμει όλα αυτά τα χρόνια στο να "εκπαιδευτεί" η αγορά ως προς την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των data centers».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άνοιγμα της Cosmote στους νέους χρήστες: Τι προσφέρει το πρόγραμμα Neo

Η Cosmote με το νέο πρόγραμμα Cosmote Neo, δίνει την ευκαιρία στον συνδρομητή να μπορεί να αλλάζει το πλάνο επικοινωνίας του, ακόμα και σε μηνιαία βάση και να το διακόπτει όποτε θέλει χωρίς να πληρώνει πέναλτι.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ώθηση στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος του δικτύου 5G από την Cosmote

Με την συνεργασία Cosmote και Συμμετοχές 5G θα υπάρξουν δίκτυα όπου οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούν να δοκιμάσουν τις εφαρμογές τους. Απαραίτητο να βρεθούν υπηρεσίες που θα έχουν εφαρμογή στα δίκτυα 5G σημειώνει ο ΟΤΕ.
forthnet, nova
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Forthnet: Η πρωτοπόρος στο ίντερνετ φεύγει από το ταμπλό του ΧΑ

Η ιστορία της πιο επιτυχημένης εταιρείας που γεννήθηκε στον πανεπιστημιακό χώρο, έγινε πρωτοπόρος στο διαδίκτυο, έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης, εξαγοράστηκε και τώρα φεύγει από το ΧΑ ύστερα από 21 χρόνια.