ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Μέλος της Σινο-Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα περιλαμβάνεται πλέον στη συνεργασία 18 κρατών που στόχο έχουν τον αναπροσανατολισμό των κεφαλαίων σε βιώσιμες επενδύσεις.

Αναγνωρίζοντας την σημαντική συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, το συμβούλιο των Διευθυντών της Σινο-Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης (Board of Directors of China - CEEC Interbank Association) στην συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την ένταξη της στην Ένωση.

Η Σινο-Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση (China-CEEC Interbank Association), ιδρύθηκε το 2012, προωθώντας τη συνεργασία 17 + 1, δηλαδή των δεκαεπτά χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.  Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ αυτών των δεκαεπτά χωρών, στο πλαίσιο της «Οικονομικής Ζώνης του δρόμου του μεταξιού».

Οι 17+1 χώρες συμφώνησαν για στενότερη  οικονομική συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, των μεταφορών, των χρηματοοικονομικών, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η Γραμματεία της Σ-ΕΤΕ εδρεύει στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Οι 18 χώρες που περιλαμβάνονται στην συνεργασία είναι οι: Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας . 

Στη συνεργασία 17+1 περιλαμβάνεται πλέον και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με κεντρικό στόχο τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τους 3 γενικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση: 

  • τoν αναπροσανατολισμό των ροών κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις, 
  • τη διαχείριση των οικονομικών κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τα κοινωνικά ζητήματα 
  • την ενίσχυση της διαφάνειας. 

Ο  υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε πως «με την συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής τράπεζας στην Σινο-Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση διευρύνεται η διεθνή της εμβέλεια και επιβραβεύεται η συνολική προσπάθεια που καταβάλλει για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας». Επισήμανε ότι «η πραγματική "γέννηση" της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσα στην πανδημία, και η μετεξέλιξή της, σε χρόνο ρεκόρ, σε έναν πραγματικά αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας είναι μια ακόμη επιλογή που αποτυπώνει την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να οδηγήσει την Ελλάδα μέσα από ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης στη θέση που της αρμόζει».

Η πρόεδρος και CEO της Hellenic Development Bank Αθηνά Χατζηπέτρου δήλωσε πως «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο επίκεντρο των επενδυτικών σχεδίων μεγάλων και ισχυρών οικονομιών. Η Hellenic Development Bank ανακτά τη δυναμική και την πραγματική της θέση στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σκηνικό. Στο εξής η HDB θα πρωταγωνιστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα χρηματοδοτικά σχήματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Αποκτήσαμε την τεχνογνωσία και την ικανότητα επεξεργασίας των νέων οικονομικών δεδομένων ώστε -σε σταθερή βάση- να δημιουργούμε προγράμματα που θα καταστήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη πιο ελκυστικές για επενδυτικό και τραπεζικό δανεισμό».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δάνειο 140 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων   

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει χορηγήσει ποτέ η ΕΤΕπ για λιμενικά έργα στην Ελλάδα και θα στηρίξει μέρος από τις επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 81% κατέγραψαν οι ξένες επενδύσεις το 2020

Οι καθαρές εισροές στα κινεζικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 86% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά στα 190,5 δισ. δολάρια, ενώ αυτές στους μετοχικούς τίτλους έφτασαν στα 64,1 δισ. δολάρια, με ετήσια αύξηση 43%.
anaptyxiaki trapeza-emp
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το Πολυτεχνείο

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα συνεργαστούν τα επόμενα 3 χρόνια, ώστε να υπάρξουν νέα προγράμματα, για να υποστηρίξουν την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έντασης γνώσης.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού θα δοθούν τα δισεκατομμύρια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Τα βασικά στοιχεία του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης παρουσίασε στο Ecofin ο Χρ. Σταϊκούρας. Ποιες είναι οι 13 δράσεις που θα λάβουν επιδοτήσεις, πώς θα κατανεμηθούν τα δάνεια από το νέο Ταμείο.