ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Mytilineos:«Πράσινο» αλουμίνιο έως το 2030, μηδενικοί ρύποι το 2050

Όχι μόνο ηθική αλλά και σωστή οικονομικά είναι η στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος. Ήδη μειώθηκαν κατά 60% οι εκπομπές ρύπων την τελευταία δεκαετία.

Το σχέδιό του για «πράσινο αλουμίνιο» έως το 2030, δηλαδή για την ηλεκτροδότηση μίας από τις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Mυτιληναίος, μιλώντας στο πλαίσιο του 1ου Διαδικτυακού Συνεδρίου της εταιρείας με θέμα τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG).

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η παραγωγή του αλουμινίου το 2030 θα βασίζεται αποκλειστικά σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της εταιρείας για μείωση των εκπομπών αερίων πάνω από 75% το 2030 και για μηδενικές εκπομπές στο σύνολο των δραστηριοτήτων το 2050. Η εταιρεία έχει ήδη αντικαταστήσει τον λιγνίτη με φυσικό αέριο για την παραγωγή του αλουμινίου και μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια σκοπεύει να περάσει από το φυσικό αέριο στις ΑΠΕ.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει σε ισορροπία στο ενεργειακό μείγμα του ομίλου με παραγωγή που θα προέρχεται κατά 2.000 MW από φυσικό αέριο και 2.000 MW από ΑΠΕ. Όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου θα χρειαστεί έως και 15 χρόνια για να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα ενώ ο Τομέας Βιώσιμων Έργων θα καταφέρει το ίδιο αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι παραπάνω στόχοι δεν αποτελούν μόνο ηθικές δεσμεύσεις της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μία σωστή οικονομική και επιχειρηματική κίνηση καθώς η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και οι υποδομές αποθήκευσης είναι φθηνότερες από το φυσικό αέριο. Όπως σημείωσε δεν υπάρχει ζήτημα διλήμματος μεταξύ φιλικών πολιτικών για το περιβάλλον και κερδοφορίας: εάν χρησιμοποιηθούν καινοτόμες ιδέες και εργαλεία μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος. «Δεν πλήττεται η κερδοφορία όταν κάνεις καλό στο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο η εταιρεία έχει ήδη μειώσει κατά 60% τις εκπομπές ρύπων τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ με τις νέες δεσμεύσεις που ανακοίνωσε θα βρεθεί υπόλογη απέναντι στην κοινωνία και τους επενδυτές αν δεν τα καταφέρει. «Οι δεσμεύσεις μας για την τήρηση των ESG είναι ηθικές και είμαστε υπόλογοι έναντι των μετόχων μας. Οι μέτοχοι και η κοινωνία πιέζουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ιδίως μετά την πανδημία. Γι' αυτό αποφασίσαμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή», υπογράμμισε.

Κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο για την ανάγκη των επιχειρήσεων να αναλάβουν τέτοιες πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον τόνισε ότι δεν χρειάζεται «αστυνόμευση», καθώς ήδη η κοινωνία και οι επενδυτές και μέτοχοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους σ’ αυτή την απαραίτητη αλλαγή.  Μιλώντας για τις συνθήκες στη χώρα σημείωσε ότι μετά από την δεκαετή κρίση και την πανδημία οι επιχειρήσεις πλέον θα μπουν σε αυτή τη λογική, αφήνοντας πίσω τις προηγούμενες προσπάθειες απλώς για την επιβίωσή τους.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει η πρώτη ελληνική εταιρεία που δείχνει το δρόμο για μία πιο πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος«οι φιλόδοξοι στόχοι που ανακοινώνουμε, αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Από σήμερα, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων. Μόνο θέτοντας θαρραλέους και υψηλούς στόχους βιωσιμότητας, ξεκινώντας από εμάς τις βιομηχανίες, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας προς όφελος όλων και ενός συλλογικού βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές».

H Mytilineos δίνει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα των ΑΠΕ ως στρατηγική επιλογή ανάπτυξης για αυτή τη δεκαετία, παρουσιάζοντας πρόσφατα φιλόδοξους στόχους. Το 2020, ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας αναδείχθηκε σε αυτόνομο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, σηματοδοτώντας τη στρατηγική εστίαση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών έργων και αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μέσω της κατασκευής έργων για τρίτους, όσο και μέσω της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια συμφωνία στρατηγικής σημασίας στον τομέα των ΑΠΕ: την εξαγορά 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, με συνολική ισχύ 1,48 GW από την Egnatia Group αλλά και 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με μια επένδυση 56 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Εξαγορά έργων ηλιακής ενέργειας 14 MW στην Ιρλανδία

Τα έργα αυτά θα παρέχουν επαρκή και ανταγωνιστική ως προς το κόστος ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 4,000 σπίτια και θα αντισταθμίζουν ετησίως 7,000 τόνους εκπομπών άνθρακα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Σε «απογείωση» η κερδοφορία εν μέσω μεγάλων επενδύσεων

Ισχυρή αύξηση κερδών φέτος και διπλασιασμό το 2022 προβλέπει ο Ευ. Μυτιληναίος, ενώ θα υλοποιείται τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Κλείνει η συμφωνία για το ρεύμα με τη ΔΕΗ.