ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προσλήψεις εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ θα αρχίσει η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ απελευθερώνεται από το... ζουρλομανδύα του Δημοσίου με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή. Τι αλλάζει για προσλήψεις και για πλαφόν στους μισθούς στελεχών.

Αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, που έχει στόχο να βγάλει την ΔΕΗ από τον «ζουρλομανδύα του Δημοσίου», όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική. Το νομοσχέδιο φέρνει μεγάλες αλλαγές στις μισθολογικές κλίμακες και τις αμοιβές των στελεχών της εταιρείας, στον τρόπο πρόσληψης στελεχών από την αγορά αλλά και στις προμήθειες

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο νέος νόμος θα προσδώσει χαρακτηριστικά ιδιωτικής επιχείρησης στη ΔΕΗ, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική και να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα αντιμετωπίσει και το ζήτημα των μισθολογικών αντιφάσεων της ΔΕΗ.

Το μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ που διαθέτει 9.500 εργαζομένους διαμορφώθηκε πέρυσι στα 790 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο να ανέρχεται στα 49.000 ευρώ ετησίως. Από το εργατικό δυναμικό της ΔΕΗ 6.000-6.500 άτομα, δηλαδή το 65%- 70%, είναι τεχνικό προσωπικό. Από τα υπόλοιπα 3.000 – 3.500 άτοµα, τα 800-900 απασχολούνται στην εµπορία και περίπου 2.000 είναι διοικητικοί.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα σε όσα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα προσπαθήσει να προσεγγίσει η ΔΕΗ, καθώς οι αμοιβές που υπάρχουν μέχρι τώρα για θέσεις ευθύνης λειτουργούν αποτρεπτικά, αφού υπάρχει πλαφόν στους μισθούς με τις μικτές απολαβές να ανέρχονται κατά το μέγιστο στα 4.630 ευρώ.

Το νομοσχέδιο θα ορίζει παράλληλα πως οι προσλήψεις που θα γίνουν στην ΔΕΗ θα πραγματοποιούνται εκτός του ασφυκτικού πλαισίου των εταιρειών του Δημοσίου, και θα πραγματοποιούνται με τους όρους και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, χωρίς όμως να γίνονται μέσω αυτού, αν και θα καλείται εκ των υστέρων το ανώτατο όργανο να τις ελέγχει.

Οι προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν αναμένεται να φτάσουν τις 1.000 με 1.500, ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρξει και νέο κύμα εθελοντικών αποχωρήσεων, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν στην ΔΕΗ περίπου 30 εκατ ευρώ. Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περί τα 750 άτομα από την ΔΕΗ, όμως η προοπτική ενός προγράµµατος εθελουσίας εξόδου έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες ανακλήσεις αιτήσεων για συνταξιοδότηση, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι ελπίζουν ότι θα φύγουν µε καλύτερους όρους, λαμβάνοντας πρόσθετη αποζημίωση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, 11προσφορές στη ΔΕΗ

Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι πληρούν τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά κριτήρια που έχουν τεθεί και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, εκτιμάται ως το τέλος Ιουνίου.