ΓΔ: 872.74 1.08% Τζίρος: 45.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:11:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Lamda Development

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Είναι πράγματι περισσότεροι οι ενδιαφερόμενοι, αλλά η διοίκηση της Lamda Development κρατάει χαμηλό προφίλ; Ενδιαφέρθηκαν τελικά μόνο μερικοί ελληνικοί όμιλοι, την ίδια στιγμή που θα περίμενε κάποιος μεγάλη διεθνή συμμετοχή σε ένα έργο υψηλού συμβολισμού, όπως το Ελληνικό; Αν και έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους δύο πρώτους ουρανοξύστες του Ελληνικού, για γραφεία και κατοικίες, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. 

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί περιορισμού των υποψηφίων μεταξύ κάποιων ελληνικών ομίλων και ελάχιστων ξένων που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, τότε θα βγουν αληθινοί όσοι υποστηρίζουν πως η πανδημία θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα και στο ελληνικό real estate. Γιατί αρκετοί περίμεναν μεγαλύτερη προσέλευση διεθνών ομίλων στην πρώτη διαδικασία αναζήτησης συνεπενδυτών για το μεγάλο έργο του Ελληνικού.

Οι φήμες φέρνουν, πάντως, μεταξύ των ενδιαφερομένων για τον πύργο γραφείων στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, την Prodea ΑΕΕΑΠ, την Dimand, την Grivalia, την Orilina Properties και την Brook Lane. Θέλουν, επίσης, την αμερικανική Hines να έχει ενδιαφερθεί και για τον πύργο γραφείων, αλλά και για τον ουρανοξύστη που θα στεγάσει κατοικίες στην πλευρά του Αγίου Κοσμά. Οι πληροφορίες για τον πύργο κατοικιών είναι επίσης περιορισμένες και είναι άγνωστη η «συγκομιδή» των δύο συμβούλων της Lamda Development, της Deloitte και της Savills.

Στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν πως τις τελευταίες εβδομάδες κύκλοι της Lamda Development δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν αυτόνομα στην υλοποίηση των δύο ουρανοξυστών. Ούτως ή άλλως η εταιρεία του ομίλου Λάτση σχεδίαζε να έχει την πλειοψηφία της εταιρείας – μέχρι και το 75% - που θα αναλάβει τον πύργο κατοικιών. Θα διατηρούσε μειοψηφικό πακέτο στο σχήμα για τον πύργο γραφείων.

Πρόσωπα που παρακολουθούν την επένδυση στο Ελληνικό τονίζουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ειδικά για τον πύργο γραφείων, αλλά στην Lamda Development κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Μετά την επικοινωνιακή λαίλαπα για την εκκίνηση της επένδυσης, που δεν ήρθε, έχουν αποφασίσει να κατεβάσουν τους τόνους μέχρι να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Aν εκδοθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί προσφυγών κατοίκων και φορέων, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση της κατανομής του ακινήτου μεταξύ Lamda και Δημοσίου, τότε μπορούν να πέσουν οι τελικές υπογραφές. Πότε θα συμβεί αυτό; «Μπορεί σε τρεις μήνες, μπορεί και σε έξι» απαντούν στελέχη της αγοράς.

Ευρωπαϊκοί Θεσμοί: Υπάρχει πρόοδος, εκκρεμούν αποφάσεις του ΣτΕ

Τις εξελίξεις στην εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό παρακολουθούν στενά και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, σημειώνοντας στην τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας ότι, ενόψει της γρήγορης προσέλκυσης επενδύσεων που θα υποστηρίξουν μια βιώσιμη ανάκαμψη, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να ολοκληρώσει τη συναλλαγή για το Ελληνικό.

Όσον αφορά την πρόοδοο που έχει σημειωθεί, οι Θεσμοί αναφέρουν αρκετές και σημαντικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά προσθέτουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, στην έκθεση αξιολόγησης αναφέρεται ότι:

  • Η πρόοδος, όσον αφορά τις εκκρεμείς προϋποθέσεις για το οικονομικό κλείσιμο της κλείσιμο της συναλλαγής συνεχίστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες.
  • Μετά την επιλογή του προτιμώμενου υποψήφιου για την άδεια καζίνου από την Επιτροπή Παιχνιδιών στις 13 Οκτωβρίου 2020, η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών ολοκληρώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται αμέσως μετά.
  • Περαιτέρω, η κατανομή της έκτασης στο Ελληνικό συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και αναμένεται να οριστικοποιηθεί με δεσμευτικό έγγραφο ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.
  • Πάντως, εξακολουθούν να εκκρεμούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για αρκετές νομικές υποθέσεις.
  • Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lamda Development, Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Δουλεύει πυρετωδώς το μεγαλύτερο εργοτάξιο στην Ελλάδα

Σε συνέχεια των μεγάλων κατεδαφίσεων των προηγούμενων μηνών, τρία ακόμη μεγάλα κτίρια επί της λεωφόρου Ποσειδώνος έχουν ξεκινήσει να κατεδαφίζονται. Στη Λ. Βουλιαγμένης έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εκσκαφές για το νέο υπερσύγχρονο κτίριο ΑΜΕΑ.
Hellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ετοιμάζει deal εκατομμυρίων η Lamda για την επένδυση στο Ελληνικό

Σύντομα η ανακοίνωση για τον εταίρο στην ανάπτυξη πύργου γραφείων. Συνεργασίες για επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ σε αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαίδευση, υγεία - ευεξία. Τι συζητείται με επιχειρήσεις και τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο λαβύρινθος των δικαστικών εκκρεμοτήτων για το Ελληνικό

Το ΣτΕ αποφασίζει για την προσφυγή του Δήμου Αλίμου για τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη με την Εκκλησία για φιλέτο του Αγίου Κοσμά. Ποια ντρίπλα κάνει η Lamda Development για την επιτάχυνση του έργου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Οι κίνδυνοι ενός έργου χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα

Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα της μεγαλύτερης αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελούν εστίες ρίσκου. Η Lamda Development επιχειρεί εξισορρόπηση των κινδύνων μέσω συμμαχιών με εξειδικευμένες εταιρείες.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορά μεγάλου εμπορικού κέντρου εξετάζει η Lamda Development

Στη Lamda Malls περνούν όλα τα εμπορικά κέντρα του ομίλου και σχεδιάζεται εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση δεν αποκλείει ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής με εξαγορά. Τι λέει για ομολογιακό δάνειο.
The Ellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

The Ellinikon – Δείτε την παρουσίαση του πρώτου κτιρίου που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό

Ανοίγει ο βηματισμός της Lamda για το Ελληνικό με την εταιρεία να παρουσιάζει το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί και είναι ένα πρότυπο κτιριακό συγκρότημα για ΑμεΑ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023.