ΓΔ: 873.32 -0.28% Τζίρος: 72.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:28:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο νέος «πόλεμος» μετόχων και ο γρίφος της αύξησης κεφαλαίου

Οι αποφάσεις των Ολλανδών για τις μετοχές Μπόμπολα, η νέα αντιπαράθεση με την πλευρά των εφοπλιστών και οι πληροφορίες για αύξηση του ποσού που θα χρειαστεί ο όμιλος πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε δέκα ημέρες, στις 10 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης (call option) της ολλανδικής Reggeborgh για την απόκτηση του 12,54% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ελέγχει σήμερα ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε και την τακτική που θα ακολουθήσουν οι Ολλανδοί απέναντι στην αντεπίθεση που επιχειρούν οι κ.κ. Γ. Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, που μέσω της Greenhill Investments Limited κατέχουν το 16,95% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ έχουν και πρόσθετα δικαιώματα ψήφου 8,63% για τις μετοχές που έχουν παραμείνει στους αδερφούς Αναστ. και Δημ. Καλλιτσάντση.

Οι δύο εφοπλιστές ζητούν νέα έκτακτη γενική συνέλευση για αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και διαχειριστικό έλεγχο δεκαετίας.

Η Reggeborgh Invest έχει σήμερα το 14,1761% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς και τα δικαιώματα ψήφου για τις μετοχές του κ. Μπόμπολα. Αρκετοί στοιχηματίζουν πως ο ολλανδικός όμιλος δεν θα ασκήσει μέχρι τις 10 Μαρτίου το call option και θα υπάρξει παράταση στη συμφωνία.

Όπως φαίνεται, οι Ολλανδοί ήθελαν πρώτα να προχωρήσει ο διαχειριστικός έλεγχος και το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μετά να γίνει η εξαγορά των μετοχών του Λεων. Μπόμπολα. Ο τελευταίος έχει πλέον ενεργότατη ανάμιξη στα διοικητικά του ομίλου, καθώς συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΚΤΩΡ, ενώ επανήλθε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΛΕΚΤΩΡ, της θυγατρικής στα έργα περιβάλλοντος. Καμία πλευρά δεν θα επιθυμούσε να γίνει αυτή την περίοδο η μεταβίβαση και ενώ εκκρεμεί το σχέδιο διάσωσης.

Μήπως το αίτημα των δύο εφοπλιστών επιταχύνει πράγματι τις εξελίξεις και όσον αφορά τις μετοχές του κ. Μπόμπολα; Θα το γνωρίζουμε εντός των ημερών. Το σίγουρο είναι πως επιταχύνεται η υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία κατά πληροφορίες συζητήθηκε και στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το ύψος της αύξησης δεν είναι γνωστό αλλά ακούγεται πως θα κινείται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, όταν κυκλοφορούν στην αγορά φήμες σύμφωνα με τις οποίες «η μαύρη τρύπα που βρήκε η νέα διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη» τότε και οι μικρομέτοχοι ανησυχούν. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη διοίκηση είχε υποστηρίξει πως η «τρύπα» στην ΑΚΤΩΡ ήταν κοντά στα 100 εκατ. και θα έκλεινε με σειρά πρωτοβουλιών που είχε ανακοινώσει. Τώρα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγαλύτερο άνοιγμα, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί.

Η Reggeborgh θέλει να συζητηθεί στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως μοχλός πίεσης προς την πλευρά Καϋμενάκη – Μπάκου, που θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για δεύτερη φορά μέσα στο 2021. Πρώτα για την αγορά των μετοχών των αδερφών Καλλιτσάντση και τώρα για να καλύψει τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου. «Τώρα θα φανεί ποιος πραγματικά πιστεύει στο μέλλον του ομίλου», λένε όσοι πιστεύουν πως οι δύο εφοπλιστές αναζητούν τρόπο για να φύγουν, τουλάχιστον με τα λεφτά τους, από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Όσοι πρόσκεινται στην πλευρά των Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου – μεταξύ των οποίων και κάποιοι γνωστοί πολιτικοί παράγοντες – υποστηρίζουν, βέβαια, πως οι δύο εφοπλιστές έχουν σοβαρό ενδιαφέρον για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Δεν ήταν, δηλαδή, μόνο το όχημα αναχαίτισης των Ολλανδών που χρησιμοποιήθηκε από τον τέως διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Σάκη Καλλιτσάντση

Μέσα σε δέκα – δεκαπέντε ημέρες θα γνωρίζουμε, αφού η νέα γενική συνέλευση θα προγραμματιστεί το αργότερο για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» μέχρις εσχάτων στην Ελλάκτωρ, στον αέρα η αύξηση κεφαλαίου

Κανένα περιθώριο για έγκριση της αύξησης από εφοπλιστές και Καλλιτσάντση, θέτουν ως όρο την αλλαγή της διοίκησης. Κλιμάκωση και από διοίκηση και Reggeborgh με αγωγές κατά της προηγούμενης διοίκησης.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η ΑΚΤΩΡ, αναγκαία η ενίσχυση με νέα κεφάλαια

Ανησυχία επικρατεί στους διοικητικούς κύκλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας χάνει αρκετά εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον «αέρα» οι αποφάσεις για ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την κρίσιμη συνέλευση

Πιθανό το μπλοκάρισμα των αποφάσεων, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων. Έμεινε εκτός διαγωνισμού για την Εγνατία ενώ μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πενθήμερο σίριαλ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με προσπάθεια για συμβιβασμό

Χρονικό περιθώριο ως την Παρασκευή δίνουν οι δύο εφοπλιστές στους Ολλανδούς για συμβιβασμό σε νέο, 11μελές διοικητικό συμβούλιο. Προωθούν για πρωτεύοντα ρόλο τον Αλ. Έξαρχο, τέως διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ.